- CHP'li Ağbaba, helikopterin düşmesiyle ilgili Araştırma Komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığı'na önerge verdi..
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, aralarında Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümeni Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın ve Malatyalı Jandarma Yarbay Songül Yakut'un da bulunduğu 13 askerin şehit olduğu Şırnak Uludere'deki helikopter düşmesi olayının araştırılması için bir Araştırma Komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığı'na başvurdu.
Ağbaba'nın, TBMM Başkanlığı'na verdiği ve Araştırma Komisyonu kurulmasını içeren önergesi şöyle:
"Türkiye son yıllarda arka arkaya meydana gelen askeri – polis helikopteri kazaları sonucu onlarca güvenlik personelini şehit vermiştir. 18 Nisan 2017 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait Sikorsky S-70 Blackhawk helikopterin Tunceli Pülümür’de düşmesi sonucu 1 hakim, 7 polis, 1 astsubay ve 3 mürettebat şehit olmuştur. Türkiye henüz Tunceli’deki kazadaki şehitlerin acısını yaşarken, 31 Mayıs 2017 tarihinde Şırnak'ın Uludere İlçesi Şenoba İlçesi'ndeki askeri üs bölgelerini denetleyen üst rütbeli askerleri taşıyan AS 532 Cougar tipi helikopter, kent merkezine dönüş için yaptığı kalkıştan 3 dakika sonra yüksek gerilim hattına çarparak düşmüştür.
Helikopterin yüksek gerilim hatlarına takıldıktan sonra 300 metre yükseklikten yere çakıldığı, çıkan yangında içerisinde bulunan mühimmatın da patladığı ifade edilmektedir.Kazada, 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın, Türkiye’nin ilk kadın İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Songül Yakut’un da aralarında bulunduğu, 2 albay, bir binbaşı, 3 yüzbaşı, bir üsteğmen 2 başçavuş ve 2 uzman çavuş şehit düşmüştür.
Kazanın ardından tüm Türkiye’nin kafasında kaza ile ilgili soru işaretleri oluşmuş,siyasiler ve kamuoyu şüphelerini yüksek sesle dillendirmiş, kazayla ilgili tüm gerçeklerin en kısa sürede ortaya çıkarılmasını istemiştir. Tasarruf sağlamak amacıyla tüm üst düzey komutanların aynı anda taşınmasının, komutanlarla birlikte aynı helikopterde mühimmat taşınmasının, yüksek gerilim hattında kırmızı veya parlak renkte topların olmamasının kazanın oluşmasında ve can kaybının fazla olmasında etkili olduğu belirtilmektedir.
Şırnak’ta meydana gelen helikopter kazasının sebebi olarak gösterilen yüksek gerilim hatları yıllardır helikopter kazalarına sebep olmaktadır.10 Ağustos 1993 tarihinde Tunceli'de S-70 Blackhawk tipi helikopter yüksek gerilim hattına takılıp düşmesi sonucu 3 asker, 12 Kasım 1996 tarihinde Van'ın Gevaş ilçesinde S-70 Blackhawk tipi helikopterin yüksek gerilim hattına çarparak düşmesi sonucu 10 asker, 14 Eylül 1997 tarihinde Van'da S-70 Blackhawk tipi helikopterin yüksek gerilim hattına çarparak düşmesi sonucu 6 asker, 16 Mart 2006 tarihinde Erzincan'ın Sansa Deresi bölgesinde UH-1 tipi helikopterin düşmesi sonucu 5 asker, 11 Ekim 2012 tarihinde Diyarbakır'ın Lice ilçesinde S-70 Blackhawk tipi helikopter kalkış sırasında elektrik aktarım tellerine takılarak düşmesi sonucu 1 asker, 17 Aralık 2013 tarihinde Ankara Gölbaşı'nda S-70 Blackhawk tipi helikopter yüksek gerilim hattına takılarak düşmesi sonucu 4 asker şehit düşmüştür.
Bugüne kadar helikopterlerin yüksek gerilim hatlarına takılarak düşmesi sonucu onlarca askerimiz şehit düşmüştür.Son yıllarda gelişen kaza önleyici ve uyarı sistemleri, GPS olarak adlandırılan küresel konumlandırma sistemleri ile birlikte çalıştırılmaktadır. Arazi üzerindeki gerilim hatları, uçuş rotasına giren yükseltiler için önceden pilotları hem sesli hem de görsel olarak uyarmaktadır. Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından 2010 yılında askeri helikopterlere Helikopter Engel Tespit Sistemi (HETS) takılması için çalışmalara başlamış,İhale, 2014 yılında acil ihtiyaç nedeniyle hazır alıma çevrilmiştir.Ancak acil alım yapılması istenen sistem aradan geçen 7 yıla rağmen halen alınıp helikopterlere takılmamıştır. Geciken her alım süreci daha fazla güvenlik personelimizin şehit olmasına sebep olmaktadır. Sistemin 172 helikopter için 2010'dan beri imza aşamasında bekletilmesi,bu sebeple engellenebilecek kazaların önüne geçilememesi kamuoyunda sert eleştirilere sebep olmaktadır.
Öte yandan, Ergenekon-Balyoz vb dava süreçlerinde hava kuvvetlerinde ve kara havacılık komutanlığında çok sayıda pilot ve uçuş ekibinin FETÖ kumpasları nedeniyle ordudan haksız ve hukuksuz yere atılmaları,bir kısım pilotun ise silah arkadaşlarına yapılan haksızlıkları görüp TSK’nın arkadaşlarına sahip çıkmamasından hareketle istifa ederek özel sektöre geçmeleri TSK’da büyük bir pilot ve teknisyen açığına sebep olmuştur.
Pilot açığından hareketle daha az tecrübeli pilotların bölgede görevlendirildikleri,azalan personel sayısından kaynaklı daha az dinlenebilen, yoğun ve yorgun pilotların çok zor coğrafik şartları olan doğu ve güneydoğu da büyük fedakarlık gösterip tüm riskleri göze alarak çalıştıkları ifade edilmektedir.Şırnak’ta meydana gelen helikopter kazasının pilotunun geçici görevle 2 gün önce Şırnak’a gönderildiği de ayrıca belirtilmelidir.
Şırnak’ta meydana gelen helikopter kazasının ardından olayın kaza olup olmadığı da sıklıkla dillendirilen iddialar arasında yer almaktadır. Kazada Şırnak’ın askeri anlamda beyni yok olmuştur.Çok önemli görevdeki komutanların şehit olmasına sebep olan olayın kaza mı yoksa başka bir sebeple mi meydana geldiği mutlaka tüm açıklığıyla kamuoyuna duyurulmalıdır.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün çok zor şartlar altında yetişen,önemli görevlerde bulunan,terörle mücadelede aktif rol alan personelinin şehit düşmelerine sebep olan helikopter kazalarının tüm yönleriyle incelenmesi, Şırnak’ta helikopterin düşmesinin kaza mı yoksa başka sebeple mi meydana geldiğinin ortaya çıkarılması, kamuoyunda dillendirilen iddiaların derinlemesine araştırılması,yüksek gerilim hatlarından kaynaklı kazaların detaylı şekilde ele alınıp,bundan sonra benzer kazaların meydana gelmemesi için gerekli önlemlerin alınması amacıyla Anayasanın Anayasa’nın 98. maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Araştırma Komisyonu kurularak gerekli incelemelerin yapılmasını arz ederim."
Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi