SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ağbaba'dan Bakana 'Yerinde Dönüşüm' Soruları..

Ağbaba'dan Bakana 'Yerinde Dönüşüm' Soruları..
A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 6 Şubat depremlerinin ardından yerinde dönüşüm konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşandığını belirterek bugüne kadar yerinde dönüşüm projeleriyle ilgili bir adım atılmamasını eleştirdi.

6 Şubat depremlerinin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen sorunlar devam ediyor. Deprem bölgesi illerinde en önde gelen sorunlardan biri yerinde dönüşüm gösteriliyor. Yerinde dönüşüm konusunda Çevre ,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve belediyelerin bürokratik engelleri ile 750 bin lira gibi çok düşük hibe miktarının vatandaşı çıkmaza soktuğu, belirtilen nedenlerle yerinde dönüşümün “yerinde dönüşememek” halini aldığı yorumu yapılıyor.

750 BİN LİRA HİBEYLE EV Mİ YAPILIR?

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, bu şartlarda yerinde dönüşümün mucize olduğunu kaydetti. Malatya ilinde 1 metrekare konut fiyatı maliyetinin ortalama 25 bin lira olduğunu, 100 metrekarelik konutun 2 buçuk milyon liraya mal olacağını çoğu dar gelirli, asgari ücretli veya emekli vatandaşların 750 bin liralık hibe ile bu maliyeti karşılamalarının mümkün olmadığını belirten Ağbaba, hibe ve kredi miktarının artırılmasını, yerinde dönüşüm ile ilgili engellerin kaldırılmasını istedi.

Konuyla ilgili TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Çevre ,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde şu görüşlere yer verdi:

"KAÇ YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJESİ KABUL EDİLDİ?

Malatya’da yapılacağı planlanan 103 bin konutun bir kısmı İkizce, Çamurlu, Gelincik Tepesi gibi bölgelerde devam ederken, bir kısmı için de vatandaşların yerinde dönüşüm talepleri ele alınmaktadır. Toplu konut alanlarında beklentiyi karşılamasa da kısmi ilerleme sağlanırken, yerinde dönüşüm konusunda neredeyse hiçbir adım atılamamıştır. Bu çerçeveden hareketle;

1-6 Şubat depremlerinin 1. Yılına girerken Malatya’da yerinde dönüşüm için yapılan başvuru sayısı kaçtır? Bu başvuruların ilçelere göre dağılımı nasıldır?

2- Yerinde dönüşüm talebi kabul edilen konut sayısı kaçtır? Yerinde dönüşüm ile yapılacak konutlardan yapımına başlanan var mıdır? 

3-Malatya’nın muhtelif yerlerinden emlak konut tarafından yerinde dönüşüm yapılacağı belirtilmektedir. Zaviye Mahallesi Meryem Siteleri, Kamukent,Aslanlar Sitesi gibi alanların bütün olarak emlak konut tarafından yapılacağı söylenmesine rağmen bugüne kadar net bir açıklama yapılmamıştır. Malatya ilinde Emlak Konut tarafından yerinde dönüşüm yapılacak yerler var mıdır? Varsa bu yerler nerelerdir?

4- Yerinde dönüşüme başvuru yapan depremzedelere konut için 750 bin hibe 750 bin kredi verilmesi kararlaştırılmıştır. Malatya ilinde 1 metrekare konut fiyatı maliyetinin 25 bin lira olduğu, 100 metrekarelik konutun 2 buçuk milyon liraya mal olacağı belirtilmektedir. Çoğu dar gelirli, asgari ücretli veya emekli vatandaşların 750 bin liralık hibe ile bu maliyeti karşılamalarının mümkün olmadığını belirtip, yerinde dönüşümden uzaklaştıkları bilinmektedir. Yerinde dönüşüm için hibe ve kredi miktarının artırılması planlanmakta mıdır?"

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Cebbar (2 ay önce)
    Orta hasarlı binalar ne olacak birazda bunlardan bahsedin Yeşilyurt Belediyesi güçlendirme ruhsat vs bahanelerle kat maliklerinden ortalama 25.000 TL istiyor fırsatçı site yöneticileri firmalarla bir olup bir tadilat bahanesiyle dolandırma demeyelim belki ama depremzedeleri mağdur etmeye devam ediyorlar bunlarıda dile getirin sayın vekilim
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 ay önce)
    Yerin iyi vekilim arada böyle iki görüntü ver kenara çık . Hiç ses etme yerin iyi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyali (2 ay önce)
    Baştan berli yazıyorum malatyada yerinde dönüşüm olmaz bu yükses enflasyonda 1.5 milyon a ev yapılmaz 1.5 milyon daha üste koymazsan tek çare Emlak konut yapıp teslim edecek bu sadece şehir merkezinde değil alan genisletecekler secim arası vatandaş sesini yukseltmese dahada olmaz herkes toki ye gidecek koskoca şehire de toki yer bulup da yapmaz saygilar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Muzaffer Başeğmez (2 ay önce)
    Yerinde dönüşüm tam bir facia. Yeşilyurt Belediyesi depremzede vatandaşlardan taranmış evrakları sistemlere kendisi girsin diye zorluyor. Bunun adı zulümdür. İnsan binam depremde yıkıldı şu evrakları almam lazım dediğinde 50 bin 100 TL arası masraf çıkaracak zorlukları çıkarmak ve üstüne taralı evrak istemek nedir? Kendi veznesinin verdiği dekontu taranmış şekilde e devlet şifresi ile sisteme girin bizde kontrol edelim diyor. Bunu dilekçe ile alıp kutsal sistemlerine kendileri atamıyor. Depremzede vatandaşa zorluk üstüne zorluk çıkarıyorlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali (2 ay önce)
    Ağbaba , CHP senin yüzünden zor günler yaşayacak. Umarım bunun hesabını sana Syn Kılıçdaoğlu sorar. Madem öyle cesaretlisin Gel Malatya büyükşehir bld bşk adaylığını koyda görelim. Hani politikayı çok iyi biliyorsun ya!! Hani sen cesur yüreksin ya!! Hani sen Chp de 1 numarasın ya! Gel de Syn Sami Er karşısında senide görelim. CHP de örnek MV gel seni görelim meydanlarda. Alevi vatandaşların oylarıyla oralarda sefa sürüyorsunuz! Siz ve sizin gibiler Partimizin mv hak etmiyorsunuz! Hekimhan ilçe örgütü istifa etti. Arguvanda herkesi küstürdünüz, Kızıldaş sana bir tokat vursunda gör bakalım. Madem öyle Arapgir beld bşk neden değiştirmediniz. Malatya İl başkanınızı değiştirin önce , liyakatsiz insanları bu partide görmek istemiyoruz.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • SELİM (2 ay önce)
    Bu arkadaş malatya millet vekilimi diğer illerin gezisini ve adaylarını belirlediyse malatyaya da uğrar mı acaba
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Nihayet (2 ay önce)
    Aaaa Veli Bey nihayet bizi, Malatya’yı hatırlamış. AKP zaten milleti çantada keklik görüp hiçbir şeyi umursamıyorken, insanları süründürüyorken, Veli Beyin de tek muhalif olarak umursamıyor olmasına alışmıştık! Bu rezaleti nihayet 365 gün sonra dile getirmiş olması da bir başarıdır… Umursamazlığınız yüzünden, AKP nin yalanları ile Malatya’da hiçbir sorun yok sanıyor bütün Dünya. Sen de ses çıkarmadan öyle bakıyorsun, neyse ki seçim yaklaştı da aklına gelmişiz.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Halk adamı (2 ay önce)
    Malatya umrunda değil, danışmanları yazıyor bu okuyor derdi koltuk,CHP yi bitirdin.oy yok sırf senin yüzünden
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Mehmet (2 ay önce)
    Sayın Vekilim Şu ağır hasarlı binaları orta hasar veya hafif hasara çevirenlere, çevirmek isteyenlere bir tek söz söylemediniz
    %90
    %10
    Yanıtla
  • 1kul (2 ay önce)
    Müteahhitler ile görüşme yapıyoruz, 750 bin hibe 750 bin kredi ve 1.5 milyon ekstra istiyorlar. Ve 15 dairede kendisine kalıyor. Bu arada 4+1 evimiz 3+1 e düşecek. Keşke emlak konut tarafından yapılsa…
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kenan (2 ay önce)
    Çarşı merkezinin dükkan sayısını artacağı söyleniyor umarım hak sahiplerinin metre kareleri küçülmez
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Emre (2 ay önce)
    Bu zat bosuna aciklamalarda bulunmasin.Kimse dedigine inanmaz.Ne oldugunu icraatlariyla belli etti.CHP`ye oy vermeyin.
    %33
    %67
    Yanıtla
  • New Malatya (2 ay önce)Emre isimli kullanıcı yorumuna
    Suç veli ağbabada adam niye tek başına sizi savunuyor ki? Size yaranmak için sizin hakkınızı savunmak yerine diğer vekiller gibi yan gelip yatması lazım. Adam ne olacak bu vatandaşın hali yardımları artırın diyor siz oy vermeyin diyorsunuz ne ilginç bir milletimiz var
    %69
    %31
    Yanıtla
  • hkb (2 ay önce)
    Onemlisi cevaplar . nezaman aliriz acaba?
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Ahmet (2 ay önce)
    Yerinde dönüşüm için seçim bekleniyor iki ay heba olacak deprem bölgesi için büyük kayıp belediyeler durmuş gelecek yeni yönetim bekleniyor kimse sorumluluk almıyor.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • malatyalı (2 ay önce)
    istenmeyen adam oldunuz konuştuklarınız doğru yaptıklarınız yanlış
    %49
    %51
    Yanıtla