6 Şubat 2023 günkü depremlerin ilkinde yıkılarak 3 yabancı uyruklu kişinin ölümüne neden olan apartmanın, 24 Ocak 2020 Elazığ-Sivrice depreminde 'ağır' hasar gördüğü, daha sonra hasar durumunun 'orta'ya çevrildiği ancak güçlendirme yapılmadığı belirtilirken, sanık olarak yargılanan mühendis "Bu apartmanın boşaltılmamasına ve güçlendirilmemesine kimler göz yumdu?" diyerek kendisinin sorumlu tutulmasına tepki gösterdi.
Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 6 Şubat depreminde yıkılarak 3 yabancı uyruklu kişinin ölümüne neden olan merkez Battalgazi ilçesi Dabakhane Mahallesi Turgut Temelli Caddesi üzerindeki Aksoğan Apartmanı ile ilgili davaya devam edildi.
Davada sanık olarak tutuksuz yargılanan İnşaat Mühendisi Y.G., kendisinin 1978-1980 yılları arasında Malatya Belediyesi’nde çalıştığını belirterek, “O dönem gelen projeleri statik olarak inceliyorduk. Uygun değilse iade ediyorduk, uygunsa üst makama havale ediyorduk. Ben o projeyi imzaladıktan 3 ay sonra belediyeden ayrıldım. Benim yaptığım önincelemeydi, benim inşaatı yerinde kontrol etme görevim yoktu. İnşaatı yerinde inceleme sorumluluğu fenni mesule aittir” dedi.
Y.G., “Bu apartman, 24 Ocak 2020 depreminde ağır hasar görmüş ve orta hasara çevrilmiş. 6 Şubat depreminden önceki 26 ayda bu bina boşaltılmamış, güçlendirilmemiş. Bu apartmanın boşaltılmamasına ve güçlendirilmemesine kimler göz yumdu? Bu bina orta hasarlı olduğu halde kullanılmasına kimler müsaade etti?”" diye tepkisini dile getird
6 Şubat depreminde yıkılarak 3 kişinin ölümüne neden olan binanın orta hasarlı olduğuna dair raporun dosyada olduğu öğrenildi.
malatyahaber.com