SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ağırdan Hafif Hasara Geçirildi, 15 Cana Mezar Oldu!

Ağırdan Hafif Hasara Geçirildi,  15 Cana Mezar Oldu!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 6 Şubat depremlerinin ilkinde yıkılarak enkazında 15 kişinin öldüğü, 10 kişinin de yaralandığı Bayrak Apartmanı hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından 24 Ocak 2020 depremiyle ilgili “Az hasarlı” raporu çıkarken, Yeşilyurt Kaymakamlığından temin edilen ve Elazığ depremi sonrasında Yeşilyurt ilçesinde hasarlı binaları gösteren listede ise “Ağır hasarlı” olarak yer alıyor. Dosyadaki Bilirkişi Raporunda ise, “Binada tespit edilen hasarlar sonucunda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının görevlendirmiş olduğu teknik elemanların bina için Az Hasar değerlendirilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığı ve yapının Orta Hasarlı olarak değerlendirilmesi gerekli olduğu, …” tespitine yer verilerek, binanın Elazığ depremi sonrasında güçlendirilmiş olması gerektiği kaydediliyor.  

6 Şubat depremlerinin birinci deprem neticesinde Yeşilyurt ilçesi Salköprü Mahallesi Boztepe Caddesi üzerinde bulunan Bayrak Apartmanı adlı binanın yıkılarak çökmesi sonucunda göçük ve enkaz altında kalan 15 kişi ölmüştü.  Yapımı 2001 yılında tamamlanan 5 kat üzeri 16 daireli, 5 dükkanlı Bayrak Apartmanı’nın enkaz ve gücük altında kalan Aybuke Gürbüz (21), Burcu Dündar (37),  Burhan Al-Alımı (29), Cemal Gürbüz (35), Emine Dönmez (29), Ertuğrul Efe Dönmez (6), Eylül Sare dönmez (1), Fatma Uzunçayır (20), Hulusi Gürbüz (49), Kibar Gürbüz (51), Leyla Uzunçayır (23), Mehmet Dönmez (34), Mehmet Uzunçayır (58), Songül Uzunçayır (54) ve Umut Adil Ekici (7) ölmüş, apartmanda bulunan 10 kişi ise yaralanmıştı.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki Bayrak Sitesi ile ilgili dava dosyasında Statik Proje Müellifi ve Fenni Mesül Necip S., Yapı Sahibi Vahap G., , İnşaat Mühendisleri Odasından Onay yapan  Mehmet G. ve  Bülent Y. ile projeyi onaylayan Malatya Belediyesi A. Y., B.S.  “Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma” iddiasıyla yargılanıyorlar.

İddianamede, deprem sonrası hazırlatılan bilirkişi raporuna göre, “Bayrak Apartmanı isimli binanın mevcut taşıyıcı elemanlarının donatı detaylandırmasında yetersizlikler, projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve isçilik hataları, yapım denetimindeki yetersizlik sonucu binanın meydana gelen deprem nedeni ile yıkıldığı, …” ifadelerine yer veriliyor.

-Apartman depremden 8 ay sonra az hasarlıya dönüşmüş!.
Dava dosyasındaki belgeye göre, Bayrak Apartmanı,24 Ocak 2020 depremi nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nde “Az hasarlı” olarak görünüyor. Aynı belgede söz konusu hasar durumunun “İtiraz tespiti” sonucu oluştuğu, aktarılırken hasar raporunun açıklama bölümünde ise şu gözlemler yer alıyor:

“Saplama kiriş birleşim yerlerinde derin çatlakla var. Merdiven dairesinde sıva dökülmeleri ve çatlaklar oluşmuştur. Binada her katta 4 daire var sadece 1 dairenin altı dodrum kat diğer dairelerin altı dolgu olarak inşa edilmiş. Bodrum kattaki kolonlarda çatlak yok ancak dolgu zeminin üstündeki zemin kat kolonlarında derin çatlakla oluşmuştur.”  

Belgenin oluşturulması tarihi ise 10 Eylül 2020 olarak kaydediliyor. Söz konusu belge, Elazığ depreminden 8 ay sonra oluşturulmuş.  

-'Güçlendirilseydi en azından can güvenliği sağlayacak duruma getirilirdi'
Yeşilyurt Kaymakamlığı’ndan avukatlar tarafından üst yazıyla alınarak mahkemeye sunulan ve 24 Ocak 2020 tarihli Elazığ-Sivrice depreminde Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde hasarlı binaları gösteren listede Bayrak Apartmanın da yer alıyor ve karşısında hasar bölümünde, “Kolon kirişlerinde çatlak var, Taşıyıcı sistemi yüzde 95 hasarlı” şeklindeki ifade yer alıyor.

Dava dosyasındaki Karadeniz Teknik Üniversitesine yaptırtılan Bilirkişi Heyeti Ek Raporunda ise “Elazığ Depreminden Sonra Hasar Tespit Raporları” ara başlığı ile Bayrak Apartmanı ile ilgili olarak şu bilgiler yer aldı: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kayıtlarında, 24.01.2020 tarihli Elazığ depremi sonrası dava konusu yapı için kesin hasar tespit sonucu "Az Hasarlı" olarak belirlenmiştir.  11.09.2023 tarihli teknik rapor uzman görüşünde, dava konusu olan Bayrak Apartmanının 24.01.2020 tarihli Elazığ Sivrice depreminden sonra hasar tespit sırasında çekilen fotoğraf ve rapor üzerinde yapılan değerlendirmesinde;  Binada tespit edilen hasarlar sonucunda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının görevlendirmiş olduğu teknik elemanların bina için Az Hasar değerlendirilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığı ve yapının Orta Hasarlı olarak değerlendirilmesi gerekli olduğu,  Elazığ Sivrice depreminde orta hasarlı olarak değerlendirilip performans analizi yapılarak yapının davranışı incelenerek değerlendirme yapmış olsaydı yani bina güçlendirilerek depreme karşı dayanım artırılarak en azından can güvenliği sağlayacak duruma getirilerek binanın göçmesi söz konusu olmayacaktı kanaati belirtilmiştir.”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • ismail (12 saat önce)
    İnşaat sektöründe sel baskını ve heyelan riski altında bulunan arsaları imara açan, depremlerde ağır ve orta hasar alan binaları projelendiren, imal eden müteahhitler, taşeronlar teknik elemanlar ve ustalar dahil olmak üzere denetleyen, inşaat ve oturma ruhsatı veren, orta ve ağır hasarlı binalara az hasarlı raporları veren teknik bilirkişiler yargılanmadıkça en ağır cezalar verilmedikçe, kalitesiz ve yıkılan binalar nedeniyle zenginleşen kişilerin ve ikinci derece akrabalarının mal varlıklarına el konulmadıkça, deprem ve doğal afetlere karşı önlem almakta başarılı olamayız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya 44 (13 saat önce)
    Nasıl güvenecğiz şu anki konutlara. Mecbur ikizce veye gelinciktepe kiraya yinede en güvenli konutlar Toki konutlarıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Dag (14 saat önce)
    Âğır hasarlı binalara milli servet deyip yıkmayanlar insan canının nekadar ucuz olduğunu gösterir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali eren (21 saat önce)
    Artık bu olaylardan sonra anlaşıldıkı. En saglam ve güvenilir evler TOKİ konutlarıdır.20 bin den fazla deprem olmuş . Ve Deprem devam ediyor.temeller yıprandı yoruldu. Cilalayıp ışıklandırıp Kiraya veriyorlar.önce can güvenliği . Küçük olsun saglam olsun . Bundan sonra en güvenli TOKİ dir.....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Maalesef (1 gün önce)
    Depremde iki evladını kaybeden anne şöyle demişti bana "Evimiz Elazığ depreminde hasar aldı. Kolonlar apaçık şekilde çatlaktı. Ama bizim ısrarlarımıza rağmen görevliler az hasarlı oturulabilir raporu verdiler. Bizde mecbur kaldık evimizde. 6 Şubat depreminde daha depremin en hızlı kısmı bile başlamamışken binamız yıkıldı ve enkaz altında en şiddetli anlarını yaşadık" Allah ölenlere rahmet eylesin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Erkan (1 gün önce)
    Malatyada bu kadar yıkımın fazla olmasının nedenlerinden birisi de bu. Elazığ depreminde Elazığdaki binalar bir bir yıkılırken Malatyada ağır hasarlı binaları hafife çevirme telaşında olanlar vardı. Hala aynı kafada olanlar var. Ders almayanlar var.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Emre (1 gün önce)
    Hiçbir gelişmiş ülkenin sokaklarında böyle bir manzara göremezsiniz. Avrupada olduğu gibi, Atatürk'ün zamanında yaptığı gibi itlaf yasası çıkmalı ve bu saçmalık son bulmalı. Yıl 2025 3-5 mama lobisi yüzünden yaşadığımız saçmalığa bak.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Paşa (1 gün önce)
    Bu az hasara çevrilme işini CENGİZ MÜDÜRÜN kendisine bi sormak lazım.Acaba ne cevap verecek?
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Zafer (1 gün önce)
    Malatya rümuzlu kullanıcı yorumuna. Pitbul köpeğini senin üzerine salmak lazım. O zaman hayvanı mı savunuyorsun insanı mı görürüm seni. Sahipsiz hayvanların tamamı kısırlaştırılarak barınaklara konulmalıdır.Köpeklerin sokakta ne işi var.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Sedat (1 gün önce)
    Bu haberi yapriğiniz için tşk bu defremi yaşamış birisi olarak soruyorum çevre şehirçilik müdürlüğü ne Malatya'da böyle kaç bina var orta hasardan az hasara ağir hasardan az hasara dönen bunların gerekcesine Mesala bizim bina iki defa orta hasar verildi muhtarliktaki aşkı çikti ve açiklamasinda aynı bu haber okuduğun kirişlerde çatlak var yapım hatası var yazıyordu e devlet üzerinde sorguladiğimizda aynı ibareyi okudum ama şimdi bizim bina az hasarlı nadil oldu alçi depremler binayı sallaya sallaya kendine getirdi sakın salan ama yıkılma mi dedi. Nasıl oldu Yada nüfüs çok ölen ölür kalan sağlar bizim deniliyor Bu çelişkinin çözülmesi gerek yoksa bir dahaki depremde bir daha bu yorumu yazamayacağiz.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Haciwhat (1 gün önce)
    Göz göre göre bile bile hiçbir tedbir alınmamış!Ondan sonrada takdir Allahın deyip işin içinden sıyrılın... Takdir Allahın ancak,aklını kullanmayanlara, yüce yaradan cüzi iradeyi hatırlatıyor.Bundan insanlar sorumludur diyor.(Al-i imran 3/182,Rum 30/42).
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mahalleli (1 gün önce)
    Burayı az hasara çeviren isim o mahallenin muhtarı aşşağıfa fırın dükkanı olan adamdır sakalına aldanmayın !
    %95
    %5
    Yanıtla