SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Ağzımı Bozmayın!. Sabaha Kadar Bizi Oyaladınız"

0
Güncellendi - 2017-09-12 04:46:48
A- A+ PAYLAŞ

  • Darbe Girişimi davasında dinlenen Emniyet Müdür Yardımcısından, eski üs komutanına tepki..  5. duruşmaları öncesi izleyiciler ile sanık yakınları arasında gerginlik yaşandı.. 

Malatya’daki Kalkışma Davası’nın 5’nci duruşması yapıldı. Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Yakınca Spor Salonu’nda görülen duruşmada, tutuklu sanıklar salona alınırken, bir vatandaş, sanıkların üzerine ip atarak, ‘alın size ip getirdim’ dedi. Akşama kadar süren duruşmada tutuklu sanıkların tahliye talebi reddedildi ve duruşma 6 Kasım gününe ertelendi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin general, subay, astsubay ve erlerin bulunduğu 27'si tutuklu 76 kişinin yargılandığı davanın 5’nci duruşması başladı. Duruşmaya, 12 tutuklu sanık katıldı.

Tutuklu sanıklar, yoğun güvenlik önlemi altında duruşma salonuna alındı. Bu sırada bir vatandaş elindeki ipi sanıkların üzerine doğru atarak, ‘alın size ip getirdim’ diyerek, protesto etti.

DURUŞMA SALONUNDA GERGİNLİK

Duruşma öncesi salona alınan izleyiciler ile sanık yakınları arasında tartışma yaşandı. İki taraf arasında yaşanan sözlü tartışma sonrası salon bir anda karıştı.

Duruşmayı izlemeye gelen vatandaşlar, sanık yakınlarına ‘hainler dışarı’ derken, emniyet ekipleri tartışmayı büyümeden önledi. Yaklaşık 5 dakika süren gerginlik sonrası taraflar sakinleştirildi. Bu sırada jandarma ise tutuklu sanıkların etrafındaki güvenlik önlemini artırdı.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İzzettin Duman, izleyicilerin sakin olması uyarısında bulundu. Mahkeme Başkanı Duman, ”Duruşma düzenini bozacak hareketlerde bulunmayın. Düzeni bozarsanız dışarı çıkarırım” dedi.

YENİ HEYETİN İLK DURUŞMASI

Davanın görülmeye başlandığı 7 Mart'tan bu yana mahkemeye başkanlık eden Vedat Koç, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) 2017 Yılı Adli yargı yaz kararnamesiyle Aydın Hakimliğine atanmıştı. Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına ise Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İzzettin Duman atandı. Hakim Duman, aynı zamanda Malatya Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığına da getirildi.

AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, AKP Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya İl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın ile çok sayıda vatandaş duruşmayı izledi.

Malatya eski Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz ve Başsavcıvekili Mehmet Badem tarafından hazırlanan, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 165 sayfalık iddianamede, dönemin 2. Ordu Komutanı Huduti, "bir numaralı şüpheli" olarak yer alıyor.

İddianamede, sanıkların, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'yi görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve "FETÖ üyesi olmak" suçundan da 15'er yıl hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

EMNİYET MÜDÜR YARDIMCISI DİNLENDİ..

Malatya’daki kalkışma davasında tanık olarak dinlenen İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Kamalak, darbe girişimi gecesi 7. Ana Jet Üssü’nde yaşananları anlattı.

Kamalak, darbe girişimi gecesi Malatya Havalimanı’na görevlendirildiğini ifade ederek, “Emniyet Müdürümüz ‘Kırmızı alarm’ diyerek acil Emniyet Müdürlüğüne çağırdı. Emniyet Müdürümüz 10 dakika içinde görev taksimi yaptı ve bende daha öce havaalanında görev yaptığım için o bölgeyi biliyordum. Valilik ve Emniyet Müdürümüzün talimatı ile havaalanında görev yaptım. Amacımız pisti kapatmak ve uçak kaldırmamaktı. Saat 23.00’de ilk gittiğimde hareketlilik yoktu. İlk pisti kapattık. İkinci pisti kapatmak isterken direnç gösterildi” dedi.

Dönemin 7. Ana Jet Üssü Komutanı tutuklu Tuğgeneral Emin Ayık’ın kendilerinden sürekli kaçtığını ve zaman kazanmaya çalıştığını savunan Kamalak, şunları söyledi:

“Sabaha karşı 7 tane uçak geldi. 7 uçak yaklaşık 1-1,5 saat havada döndü. Emin Ayık, yanımıza gelerek uçakların inmesini istedi. Emniyet Müdürü ve Vali ile görüşerek, uçakların inmesine müsaade ettik. Uçakların çok pahalı olduğu ve Amerika’dan zorla alındığı, yakıtlarını bitmesi nedeniyle düşmemesi için indirildi.”

Kamalak, 7 kargo uçağındaki 39 personeli gözaltına aldıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

“7 tane uçak indiğinde biz saydık. Toplam 39 personel indi. Biz bunları gözaltına almak istedik. Emin Ayık buna müsaade etmedi. Daha sonra haklarında gözaltı kararı verilerek, 39 kişiyi gözaltına alarak Polis Okulu’na gönderdik. İkinci gün ise Emin Ayık’ı gözaltına aldık. Teknik eleman çağırarak o uçakların panellerini söktük. 7. Ana Jet Üssü’ndeki F-16 uçaklarının kalkışını da kontrol altına aldık.”

“SABAHA KADAR BİZİ OYALADINIZ”

Düzce Cezaevinden SEGBİS ile bağlanan Dönemin 7. Ana Jet Üssü Komutanı tutuklu Tuğgeneral Emin Ayık, tanık Kamalak’a, “15 Temmuz’da İl Emniyet Müdürlüğü’nde görev taksimi yapılıyor, uçakların inmesini engellemek için görev yapıyorsunuz. Gelir gelmez neden üs komutanıyla temas kurmadınız?” sorusunu yöneltti. Kamalak, “Ortada hain bir teşebbüs var, üs komutanının kim olduğunu bilmem ben görevimi yaptım. Komutanı kim, subayı kim bunun peşinde koşmam ben kendi işimi yaparım. Havaalanında yetkili bendim, görev bana verildi. Benim ağzımı bozmayın, sabaha kadar bizi oyaladınız” yanıtını verdi.

Ayık, “Mustafa Kamalak, DHİM İşletmesi Müdürü Akan Aydoğan ile bir arada bulunuyorlar. Ben uçakların inişini takip etmek için makamdan çıkarken, bana DHMİ Müdürü Akan Aydoğan’ın aradığını söylendi. 2-3 dakika geçmeden Akan Aydoğan ile görüştüm. Mustafa Kamalak benimle iletişim kurmak istese görüşürdü. Üssün emniyetini aldım. Bir tek mermi atılmadı, kimsenin burnu kanamadı” diyerek, kendisini savundu.

Başbakanlık Avukatı Bayram Taşkın, “Türkiye’de hava sahası kapalıydı. Oradaki uçaklar, spor yapmak için mi kalkacaktı?” yorumunda bulununca, sanıklar ve sanık avukatları tepki gösterdi. İzleyiciler ise sanık ve sanık avukatlarına tepki gösterdi.

Mahkeme Başkanı İzzettin Duman, eski heyet tarafından alınan karar gereği karacılar ve havacılar olarak ayrılan dava dosyasının birleştirildiğini açıkladı.

7 KARGO UÇAĞI ASKERİ RADARLA İNMİŞ

15 Temmuz’da Malatya Havalimanı Müdürlüğü görevinde olan Akan Aydoğan, tanık olarak mahkemede verdiği beyanda, uçakların uçmasına neden olan bütün sistemlerin kapatılması için kuleden talimat verildiğini, havalimanında bulunan iki cihazı kapattırdığını ifade etti.

Aydoğan, dönemin Valisi Mustafa Toprak’ın kendisiyle görüşerek, havalimanına hiçbir uçağın indirilmeyeceği ve uçak kalkmayacağı talimatını verdiğini anlatarak, şunları söyledi:

“Kule bize 7 kargo uçağının havalimanımıza geldiğini, kapattığımız cihazları açmamızı söyledi. Bizde apronu itfaiye araçları, iş makineleri var, bunlarla kapattık. Kule bizden isteyince tereddüte düştük. Vali beyin korumaları aradı, valimize 7 adet kargo uçağının havalimanımıza gelmekte olduğunu söyledim. ‘O üsse uçak inmeyecek, kalkmayacak’ talimatını verdi. Vali bey, ‘o pisti kapatmazsan, seni de tutuklarız’ dedi. Üs komutanı Emin Ayık ile yüz yüze görüştük, valimizin kesin talimatı var ‘o uçaklar buraya inmeyecek’ dedim. Ayık, ‘valimizle görüştüm o uçakları indireceğiz’ dedi. Vali beyi aradım ‘kesinlikle öyle bir görüşme olmadı uçaklar inmeyecek’ dedi. Uçaklar 04.30 gibi inmeye başladı. Cihazlarımız açık değildi, askeriyenin radarları var, öyle inmeye başladı. 7 uçak indikten sonra arkadaşlara talimat verdim, kuleye ulaşın, ana pisti kapatıyoruz dedim. Pisti araçlarla kapattık. Belediye araçları geldi, onları piste dağıttık.”

TAHLİYE TALEPLERİNE RED

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine Malatya’dan destek veren 2. Ordu Komutanlığı ve 7. Ana Jet Üssü’ndeki darbe girişimine ilişkin 27’si tutuklu 76 sanıklı Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 5. duruşması saat 20.30 sıralarında tamamlandı.

Verilen aradan sonra Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İzzettin Duman, ara kararları açıkladı. Mahkeme Heyeti, duruşmayı sonlandırarak, aralarında Orgeneral Adem Huduti’nin de bulunduğu 27 tutuklu sanığın tahliye taleplerini red etti. Mahkeme Heyeti, darbe girişimi döneminde Malatya’da görev yapan Malatya eski Valisi Mustafa Toprak ile dönemin İl Jandarma Komutan Vekili Emekli Albay Şahin Kaplan’ın önümüzdeki duruma tanık olarak dinlenilmesini değerlendirileceğini ve önümüzdeki duruşmada havacı sanıkların tanıklarını dinleyeceklerini belirtti. Mahkeme Heyeti duruşmayı 6 Kasım 2017’a erteledi. Mahkeme Heyeti, 10 Kasım 2017 tarihinde de duruşma yapacak.

Malatya darbe girişimi davasında Toplam 76 sanıklı dava kapsamında general olarak 2. Ordu eski komutanı Orgeneral Adem Huduti, 2. Ordu eski Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun, 2. Ordu eski İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili, 2. Ordu eski Harekat Destek Yarbaşkanı Tuğgeneral Zeki Karataş, 2. Ordu Eski Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Ersin Yıldırım ve 7. Ana Jet Üssü’nün eski Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık ile birlikte 6’sı general toplam 27 sanık tutuklu yargılanıyor.

Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız