Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı nedeniyle Malatya’da çeşitli kutlama tören ve etkinlikleri gerçekleştirildi.
Ahilik Kültür Haftası nedeniyle ilk tören Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu ile başladı. Kamu kurum ve kuruluşu yönetici ve temsilcileri ile esnaf odası başkanlarının katıldığı törende Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu yapıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal marşı ile sona erdi.
İkinci tören Halk Eğitim Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilirken, üçüncü tören de ise Şed Kuşama ve Ödül Töreni Yeni Şire Pazarı’nda yapıldı. Ahilik Kültürü kapsamında dün İkindi Namazı öncesinde Yeni Camii’de şehitler için Mevlid-i Şerif okutuldu.
Düzenlenen tören ve etkinliklere Vali Yardımcısı Miktat Alan, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi Başkanı Ali Evren, Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ, kamu kurum ve kuruluşu yönetici ve temsilcileri, MHP İl Başkanı Mehmet Erdem, oda başkanları ve davetliler katıldılar.
“BİZ AHİLİK KÜLTÜRÜ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Tören ve etkinliklerde konuşan TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, “Ne yazık ki yaptığımız toplantılarda etkinliklerde yılda bir olan esnaf bayramına, kendi bayramına katılmaları mümkün değil, katamazsınız. Ama eleştiriye geldiği zaman müthiş bir şekilde eleştiri okları üzerinize çevrilir. Bu bütün toplantılarda böyle. Bu salonu sevgili gençlerimizle beraber, esnaf ve sanatkar kesiminin de burayı doldurması gerekir. Ahilik bir yaşam biçimidir. Ama ahilik deminde duran kimse yok. Esnaf odası başkanlığında da böyle bir etkinlik düzenledi, geçti gitti düşüncesi var. Ama bunu bu güzel kültürü, yaşam biçimini, yaşatmak ve yaşamak lazım. Gençler hepiniz bakarsınız Avrupa kriterleri diye bir kriter vardır. Hepimizin iftiharla baktığı 72 başlık açılacak, 82 başlık atılacak, AB kriterlerini gelecek diye. Aslında Avrupa’nın bizden çaldığı Ahilik kriterleri, bugün günümüzde eğer okullarda ders olarak işlense, eğer çocuklarımız bu ahilik kültürünün ne olduğunu, bu güzel yaşam biçimini, haksızlık yok, üçkağıtçılık yok, yalancılık yok, fitnecilik yok. Ne var? Huzur, kardeşlik, barış. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız, Başkanımız Recep Tayip Erdoğan Ahiliği hem yaşıyor, hem yaşatmaya çalışıyor. Ama esnaf sanatkar kesimi bu işin içerisinde yok. Ahilik kültürü dostluktur, barıştır, kardeşliktir, huzurdur. Paylaşmayı bilen, sevgiyi bilen, saygıyı bilen, sabır eden insandır. Komşusu aç yatan, kendisi tok yatan bizden değildir. Biz bu anlayışla, bu desturla hareket ediyoruz. Esnalık bir yaşam bicimidir, bir kültürdür. En güzel kriterler Ahilik sistemindedir. Goethe Şöyle diyor; ‘Elleriyle çalışan insan işçidir. Elleri ve kafasıyla çalışan insan ustadır. Elleri, kafası ve yüreği ile çalışan insan sanatkardır.’ işte biz birliği beraberliği dürüstlüğü savunan bir milletiz, bir topluluğuz. Biz Ahilik kültürü yaşatmaya ve yaşamaya çalışan bir insanız tabiki eksikliklerimiz var ama bunu en aza indirmek bunu millete millet için esnaf için Malatya için elimizden geleni yapmak bizim boynumuzun borcudur.” diye konuştu.
“AHİLİK; BÖLÜŞÜRSEK TOK OLURUZ, BÖLÜNÜRSEK YOK OLURUZ”
Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ, “Ahilik, ticaretin, sanatın ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir.” dedi.
TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise konuşmasında, “Taptuk Emre döneminde ahilik ile ilgili bir sohbette şöyle diyor: Ahilik nedir; Ahilik; bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz. Ahiliği güzel bir şekilde özetleyen bir cümle. Yine ahilikte esas olan mesleki örgütlenmede, ahlaki kuralları öne çıkarak o ahlaki kurallardan ders almaktır. Günümde Ahiliği çok iyi değerlendirmemiz lazım. Biz geçmişimizi çok iyi irdelemek zorunda ve ondan ders almak zorundayız.” diye konuştu.
“ESNAF HEP BİZİM KÜLTÜRÜMÜZDE YEDİEMİN GİBİ GÖRÜLÜR”
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise tören ve etkinliklerdeki konuşmalarında şunları söyledi:
“Ahilik bizim medeniyetimizin çok önemli ve çok iyi anlamamız gereken konulardan bir tanesidir. Bugün Ticaret odalarımız, esnaf odalarımız, STK’lar olsun, patent enstitüleri olsun, TSE olsun, aslında bütün bu kurumlar esnafın, ticaretin, üretimin, vatandaşın korunmasına yönelik ve her aşamasının denetlenmesi, bir standardın getirilmesi amaçlanıyor. Ama biz asırlar öncesine döndüğümüz zaman on üçüncü yüzyıllarda biz bunu başarabilmiş bir toplumuz. Esnaf hep bizim kültürümüzde yediemin gibi görülür ve bütün emanetler esnafa bırakılır. Kapılar bile açık bırakılsa esnafa emanet edilirdi. Bunun temeline Ahiliğin ortaya koyduğu edep hoşgörü saygı dayanışma kardeş birlik ve beraberliğin oluşturduğu Ahilik geleneğinin bir yansımasıydı. Dolayısıyla bugün esnaflarımız ülkemiz için ekonomimiz için kentimiz için huzur ve barışımızın en önemli temsilcilerinden. Dolayısıyla bugün esnaflarımızın haftası. Bu güzel geleneğimizi ne kadar yasalarla kurallarla belirlesek de, insanca yaklaşmayı, toplum kurallarına uymayı, asla aldatmamayı, kimseyi yanıltmamayı, üreticinin ‘daha kaliteliyi nasıl üretiriz’ anlayışını, Ahilik geleneğinden gelen terbiye ve edeple esnafın sürdürüyor olması çok çok önemli. Ahilik bir toplumun yaşamı, bir toplumun davranışları, ve asırlarca birikmiş bir kültürün yansıması. Ahiliğin özünü anlamamız gerekiyor. Bu haftaların da buna vesile olacağına inanıyorum. Bu güzel geleneği yaşatan Esnaf Odası Başkanlarıma ve tüm esnaflarımıza teşekkür ediyorum.”
“AHİLER KENDİLERİNDEN ÖNCE BAŞKALARINI DÜŞÜNÜR”
Vali Yardımcısı Miktat Alan ise şunları söyledi, “Ahilik, sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu çok özel bir gelenektir. Ahiliğin temel kuralı alın teri ile geçinmektir ve yardımlaşarak toplum düzenini korumak başlıca ilkeleridir. Halka sanat, meslek ve genel bilgiler öğretmek için var gücü ile çalışan Ahiler mesleki anlamda olduğu kadar, sosyal ve ahlaki anlamda da insanını eğiten toplumun mimarlarıdır. Ahiler kendilerinden önce başkalarını düşünür ve hak ettiğinden fazlasını istemezler. İş ahlakının esnaf ve sanatkarlar arasında yaygınlaştırılması ve bu erdemin toplumda benimsenmesi demek olan Ahilik, Anadolu Türk Kültürünün şekillenmesinde önemli rol oynayan teşkilatlı bir gelenektir. ‘Gözü, gönlü ve kalbi tok olmak’ düşüncesi üzerine bina edilen Ahilik geleneği, meslek erbabının yetiştirilme evrelerini iş yeri açma ve çalışma ilkelerini ahlak kuralları çerçevesinde belirlemektedir. Lakin Ahilik, sadece ticari faaliyetleri düzenleyen bir oluşum değildir. Ahiliğin, sosyal, askeri ve kamu nizamı ile alakalı tarafları da var. Çünkü Ahilik, her şeyden önce bir gönül ve ruh hareketidir. Ahilik esnafın ve vatandaşın hakkını karşılıklı koruyarak, sosyal bir fonksiyon gerçekleştirirken, yurt savunması ya da kamu düzeni aksaklığı durumlarında devletin yetkili mekanizmalarına katkı sunarak askeri ve idari tasarruf ortaya koymaktadır.”
Halk Eğitim Merkezi’ndeki törende İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Aslan tarafından, “Küresel gelişmeler ışığında Ahiliğin günümüze yansımaları ve yeniden etkin hale getirilmesi” konulu bir konferans verildi.
ŞED KUŞATMA TÖRENİ DE YAPILDI
Ahilik Kültürü Haftası kapsamında Asayiş Şubesi’nin yanındaki Yeni Şire Pazarı Meydanı’nda Şed Kuşatma töreni yapıldı. Buradaki törende yapılan konuşmaların sonrasında İl Müftüsü Ümit Çimen tarafından “Esnaf duası” yapıldı. Ardından ise aynı zamanda Türkiye’nin de yılın Ahisi seçilen Abuzer Salik’e ahilik elbisesi giydirilerek plaketi verildi. Törende yine esnaflar İzzet Havlucu ve Faik Soyalp’a ise teşekkür plaketleri verildi.
Törende Şed Kuşatma gösterisi yapıldı ve katılımcıların yoğun ilgisini çekti.
Törene katılanlara ve esnaflar ile vatandaşlara Ahilik Pilavı ikramı da gerçekleştirildi.
ŞEHİTLER İÇİN MEVLİD OKUTULDU
Ahilik Kültür Haftası kapsamında şehitler için İkindi Namazı öncesinde Yeni Camii’de Mevlid-i Şerif okutuldu. Mevlid-i Şerife MESOB Başkanı Şevket Keskin, MHP İl Başkanı Mehmet Erdem ve oda başkanları ile vatandaşlar katıldılar.
Burhan KARADUMAN, Güler HAZAR- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com