Niyazi DOĞAN
dogannd@gmail.com
Her ölüm erken ölümdür.
Her insan da ölecek yaştadır.
Ama Ahmet Şentürk gibi hayatını Malatyaya adamış bir insanın ölümü, yaşı ne kadar ilerlemiş olursa olsun gerçekten erken ölümdür.
Bugüne kadar çok yazı yazdım. Ama ölen bir insanın ardından onu anlatmaya çalışan herhangi bir yazı yazmadım.
Bu bir ilk.
Bu ilk, Ahmet Şentürkün vefat etmesi ile gerçekleşiyor bugün.
İlk olma vurgusunu özellikle yaptım. Çünkü yazı hayatımın en önemli ilkinin mimarı Ahmet Şentürktür.
Ortaokul sıralarındaydım ve o günlerde yazı yazma eğilimini dışa vuran karalamalar yapıyordum.
Ahmet Şentürk, ağabeyime (Memiş Doğan) ait kitabevine sık sık gelir, bizimle sohbet eder, Malatyanın tarih, kültür, sanat ve toplumsal hayatına dair bilgi ve birikiminden bizleri cömertçe faydalandırırdı.
Ahmet Şentürk o yıllarda Görüş Gazetesinde kültür-sanat sayfasını yönetiyordu.
Yanlış hatırlamıyorsam şimdilerde Malatya Belediyesinde Kültür-Sanat Müdürlüğü görevini icra eden Alişan Hayırlı, benim yazı yazma konusundaki eğilimimden Ahmet Şentürke sözetmiş.
Bir gün yine kitabevine geldiğinde, yazmak ve okumak üzerine konuştu ve bazı tavsiyelerde bulunduktan sonra, daha ilk satırlarını yazma çabasında olan bana esaslı bir yazar muamelesi yaparak, Yazı yazdığını öğrendim. Bugüne kadar bana neden söylemedin? Yazdıklarını görmek isterim dedi.
Şentürkün bu sözleri beni müthiş heyecanlandırmış ve gururlandırmıştı. Daha önce ancak yazma çabası olarak nitelenebilecek yazılar yerine sıfırdan bir yazı yazdım. Unutmuyorum, o hafta, hani şu okullarda kutlanan belirli gün ve haftalar var ya, işte o haftaların ya da günlerin birinin kutlandığı haftaydı. Galiba Dünya Çevre Günü kutlanıyordu.
Dünya Çevre Gününden hareketle çevrenin korunmasının ve doğal dokunun korunmasının önemine vurgu yapan ve günümüz kentlerinin betonla kutsanmasının tehlikelerine değinen, biraz da boyumdan büyük cümleler içeren bir makale yazdım. Makale demek ne kadar doğru bilmiyorum, makale denemesi demek belki daha doğru olur.
Bir veya iki gün sonra Ahmet Şentürk kitabevine geldiğinde, şimdi başlığını hatırlamak için çok çaba harcadığım ancak tam olarak hatırlayamadığım işte o yazıyı, biraz mahçup, biraz beğenir mi, beğenmez mi endişesi içinde, bir hayli de heyecanlı ruh hali ile kendisine verdim.
Daktilo ile teksir kâğıdına yazdığım yazıyı aldı, büyük bir ciddiyetle okumaya başladı. Şentürk yazıyı okuyor, okuduğu her satır heyecan katsayısı olarak bana dönüyordu. Acaba beğenecek miydi, beğenirse yayınlayacak mıydı ?
Yazıyı okuması sona erdiğinde, kağıdı ikiye katladı ve cebine koydu. Şu anda hatırlamamın mümkün olmadığı güzel ve teşvik edici sözlerle beğendiğini söyledi ve en önemlisi de iki gün sonraki Görüş Gazetesinde bazı düzeltmeler yaptıktan sonra yayınlayacağını söyledi.
Bu benim için olağanüstü bir güzellikti. Hem Ahmet Şentürk gibi Malatya tarihi, kültürü üzerine çok değerli eserlere imza atan bir kültür insanı bir ortaokul öğrencisinin yazısını beğendiğini söylüyor hem de Malatyanın en köklü, en ciddi gazetesi Görüş Gazetesinde yayınlayacağını söylüyordu o yazıyı.
Bu, gerçek anlamda dönüm noktası niteliğinde bir ilkti benim kişisel tarihçemde.
Tabi, tahmin edeceğiniz gibi iki gün sonrasının Görüşünün yayınlanmasını sabırsızlıkla bekledim, o sabahı adeta iple çektim. Sayılı günler çabuk geçerdi, sayı 2ydi ve çabuk geçti.
O sabah çok erken çıktım çarşıya. İlk gazete bayisinde bir adet Görüş Gazetesi aldım. Kalbim küt küt atıyor, acaba yazım gerçekten yayınlandı mı diye kafamı kurcalayan soruyu kendi kendime soruyordum. Görüşün birinci sayfasını doğrudan es geçip iç sayfalara daldım. Ahmet Şentürkün hazırladığı sayfada birkaç yazı vardı, heyecandan olsa gerek ilk taramada yazımı görememiştim. Tam hayal kırıklığına yelken açmaya hazırlanıyordum ki, işte o anda yaklaşık çeyrek sayfa tutan ve üzerinde imzamın da yer aldığı o ilk yazımı gördüm.
O an benim için unutulmazdı. Doğal olarak o anı yaşamama vesile olan Ahmet Şentürk de
Ayrıntıdan asıl konuya gelirsek
Ülkeler, milletler ya da şehirler yetiştirdikleri / sahip oldukları değerler üzerinde yükselirler.
Ahmet Şentürk bu anlamda Malatyanın büyük bir değeriydi.
Malatyanın kültürel ve toplumsal tarihini kimi zaman belgesel, kimi zaman roman, kimi zaman şiir, kimi zaman öykü, kimi zaman masal formu ve tadında anlatan kitapları, her biri arşivlenmeye değer süreli Malatya yazıları ile Ahmet Şentürk Malatyanın kültürel ve toplumsal tarihçiliğinin kurucu ve önder isimlerinden biri olmuştur.
Yerel tarih ve yerel kültür araştırmaları ile Malatyanın kent kimliğinin derinliklerindeki zenginlikleri gün yüzüne çıkaran Ahmet Şentürk, bu araştırmalarının birçoğunu kendi ekonomik imkânlarını zorlayarak kitaplaştırdı. Aynı zamanda sözlü tarih kaynaklarının anlattığı bilgi ve öyküleri de belgeselleştirerek Malatyanın toplumsal tarihinden çok çeşitli ve önemli kesitleri de günümüze taşıyan isim olan Şentürk, son derece velud bir araştırmacı-yazardı. Başta Malatyanın tarihi, kültürel yapısı olmak üzere çok sayıda kitap yazdı. Bu kitaplardan bir bölümünü Mehmet Gülseren ile birlikte yazdı ve yayınladı. İlk ve orta öğretim öğrencilerinin derslerinde kullandığı kaynak kitaplara imza attı. Malatyalı siyaset ve devlet adamlarının, sanatçıların, bilim adamlarının, şairlerin biyografilerini yazdı. Aralarında Malatyaya gelen ilk otomobilin, ilk radyonun, ilk televizyonun renkli ve eğlenceli öykülerinin yer aldığı Malatyada İlkleri yazdı. Hac ziyaretini Çöldeki Sonsuz Bahar başlığı altında yazıya döktü. Avrupa seyahatlerindeki gözlemlerini kültürel ve sosyolojik kıyaslamalarla kaleme aldı. Bu yazılar Batıdan Notlar başlığını taşıyordu.
Birçok araştırması ve makalesi Türk Folklor Araştırmaları, Türk Kültürü, Tarih, Folklor ve Edebiyat, Ajans Türk dergilerinde yayınlandı.
Devlet Demir Yollarındaki mesleki yaşamını şiirleştirdi: İçinde tren geçen şiirlerini Demiryolları Şiirleri adı altında kitaplaştırdı.
Yıllar önce (1976) İstanbulda Çığır Yayınları arasında çıkan Köyümüzün İnsanları adlı kitabı köy sosyolojisi alanındaki akademik araştırmalara kaynaklık yaptı. Malatya ve yöresindeki folklorik gelenekleri anlatan yazıları sosyal bilimlerde yüksek lisans ve doktora tezi hazırlayan akademisyenler için ciddi ve sıkça kullanılan materyaller oluşturdu.
Sadece yerel tarih ve kültür ile ilgilenmedi. Şeyh Şamilin Kafkaslarda Ruslara karşı yürüttüğü destansı mücadeleyi Şeyh Şamil Destanı ile ölümsüzleştirdi. Bu destanın bir bölümü Kuzey Kafkasya Dergisinin 59, 60 ve 61. sayılarında yayınlandı.
Kendine özgü üslubu ile belge, kaynak ve bilgiye dayalı araştırmalarını her düzeydeki okuyucunun faydalanacağı biçim ve anlayışla kaleme alan Şentürk, sağlığının elverdiği son aylara kadar hep yaşadığı şehre ve içinde çıktığı topluma faydalı olma endişesini taşıdı, yazmaya devam etti.
Gerçek anlamda bir Malatya sevdalısıydı. Malatyayı ve Malatya insanını yüreğinin derinliklerinden gelen güçlü bir aidiyet bağı ile seviyor ve Malatya için üretmeyi görev biliyordu.
Son derece mütevazıydı. ER TVde çalışırken hazırladığım ve Malatya için değerli olduğunu düşündüğüm insanların yaşam öykülerinin anlatıldığı Portreler isimli TV programı için defalarca ikna etme çabama karşın başarısız oldum. TV Malatyadaki programıma davetimi de kabul etmedi. Kendisini anlatmayı, hele hele övmeyi asla sevmiyordu. Onun için önemli olan kendisi dışındakilerdi. Kendisi sadece görevini yapıyordu ve bunu TV ekranlarında anlatmanın bir anlamı yoktu ona göre.
Ahmet Şentürkün Malatyanın büyük bir değeri olduğunu vurguladık.
Bu doğru. Ancak en az bunun kadar doğru ve acı olan da Ahmet Şentürkün değerinin yeterince bilinmemesi ve Malatya adına ondan yeterince yararlanılmamış olmasıdır.
Pop kültürün toplumun geleneksel, kültürel ve konvansiyonel değerlerini yok etme ve onların yerine sezonluk plastik değerler ikame etme sistemi üzerine kurulu düzeni içinde kuşkusuz Ahmet Şentürkün Malatya için ifade ettiği anlamın geniş kitlelerden tarafından kavranmasını beklememiz saflık olur.
Ancak sabun köpüğü / saman alevi pop starlar için devletin imkânlarını seferber eden mülki amirler, Kayısı Festivalinde utanmadan Fahri Kayahan sahnesine çıkardıkları pavyon şarkıcılarına bile milyarlar akıtan demokrat muhafazakâr (!) belediye başkanları, cemaatin kıl kuyruk yazar-çizer takımına entipüften konferanslar verdirmek için milyar bütçeleri başkanlara çaktırmadan imza attıran başkan yardımcıları için bile Ahmet Şentürk gibi bir kültür ve birikim insanının varlığı yokluğu çok önemli olmadı bu memlekette.
Hoş, Başbakan Yardımcısı ve Milli Görüş geleneğinin AKPdeki bozulmamış temsilcisi olduğu iddia edilen Bülent Arınç gibi bir kişiliğin bile Eurovision dansözü Hadise Açıkgözü arayıp başarılar dilediği Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ederek, yeni bir başarıya imza atacağınıza canı gönülden inanıyorum dediği, AKPnin, kadın kolları kongresinde partili kadınların karşısına Gülben Ergen, Sibel Can ve Seda Sayan gibi lümpen kültür misyonerlerini rol model olarak çıkardığı bir ülkede / devirde yaşadığımızı düşünürsek Malatyanın yerel yöneticilerinin, ABDnin gönüllü PRcısı Malatya milletvekillinin, belediye başkanının Ahmet Şentürk gibi bir değerin farkında olmamasını da anlamak gerekiyor.
Ahmet Şentürk her biri Malatya için ayrı önem taşıyan kitaplarını bastırmak için büyük zorluklar çekti. Birçoğunu kişisel çabaları ile bastırdı. Özellikle son kitabı Hıfzı Babanın Kahvesi adlı kitabını ekonomik nedenlerle uzun süre yayımlayamayınca epey üzüldü. Bu konuda imdadına Hâkimiyet Gazetesi Sahibi Kemal Deniz yetişti. Kemal Deniz Hıfzı Babanın Kahvesi kitabını yaklaşık 78 ay önce yayınladı. Bu, Ahmet Şentürke önemli bir moral motivasyon oldu. Bu moralle gazete yazılarına Hâkimiyette yeniden başladı. (Bu nedenle kitabı yayınlayan Kemal Deniz ve yayın öncesi hazırlığını yapan Hâkimiyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Erol Kurhana teşekkür etmek gerekiyor)
Ahmet Şentürkün yaşadığı sorunlar sadece kitapların yayınlanması ile sınırlı değildi. Şentürk bir de yazı hırsızları ile mücadele etmek zorunda kalıyordu. Şentürkün bir çok yazısı, ahlak ve zeka sorunu olan bazı kişiler tarafından kendi yazılarıymış gibi kullanıldı. Kimileri hazırladıkları kitap müsveddelerini Ahmet Şentürkün kitaplarından çaldıkları sayfalarca bilgi ile doldurdu, kitap yazdım diyerek caka sattı ahlaksızca. Kifayetsiz muhteris takımından bazıları onun yayınlanmak üzere gönderdiği yazıların üzerine yattı, bir süre sonra kendi imzaları ile yayınladı. Buna bazı üniversite mensuplarının da dahil olduğunu belirtmekte fayda var.
Malatya Valisi Daşöz ve İl Genel Meclisi Başkanı Şavataya Öneri: Haydi Şu Kötü Geleneği Devam Ettirelim
Sayın Vali, Değerli Naci Ağabey;
İtiraf edelim ki, Malatya ve Malatyayı yönetenler yukarıda anlatmaya çalıştığım Ahmet Şentürkün değerini hayatta iken yeterince anlamadı, hak ettiği değeri ona hissettirmedi. Kuşkusuz o, devletin bürokratlarının ya da bir belediye başkanın ona vereceği önem ile daha değerli olmayacaktı. O zaten değerliydi. Üstelik önemli olan ile değerli olan arasında büyük fark var. Bugün önemli olan yarın önemli olmayabiliyor. Örneğin bugün Cemal Akını kim hatırlıyor? Dün makamı yüzünden önemliydi, günde en az 100 kişi arardı, görüşmek isterdi. Ama bugün telefonun çalmasına bile hasret olduğuna bahse girerim. Demem o ki, önemli olmak ya da olmamak konjonkturel bir durumdur. Değerli olan ise her daim değerlidir. Değerli olan, makam ve iktidar gücünden bağımsız olarak varlığını sürdürebilme gücünü kendi içinde barındırır.
Öyle ise, değerli olana hayatta iken değerli olduğunu hissettirmemiş olmamanın kefareti anlamında size naçizane bir önerim var: Gelin, bu ülkenin çok kötü bir geleneğini devam ettirelim ve hayatta iken değerli olduğunu yeterince hissettirmediğimiz ve Malatya için mücadelesinde yalnız bıraktığımız Ahmet Şentürke vefatından sonra değer verelim ve onun adını şimdi inşa halinde olan İstasyon Virajındaki kültür merkezine verelim.
Bu kültür merkezine yaşamını Malatya kültürüne adamış bir şahsiyetin adını vermek yerinde bir tutum olacaktır diye düşünüyorum. Sümerparka Sayın Cumhurbaşkanı istemediği halde sırf yalakalık olsun diye verilen Abdullah Gül isminde olduğu gibi abuk sabukluklar yerine, gelin bu defa kötü bir geleneği devam ettirmek pahasına da olsa güzel bir eylemde bulunalım ve o inşaat bittikten sonra o binaya Malatya Ahmet Şentürk Kongre ve Kültür Merkezi tabelasını asalım.
İnanıyorum ki Malatya halkı ve medyası da bu eyleminizi destekleyecektir.
Naci Ağabey, bu konuda en büyük görev sanırım size ve meclis üyelerine düşüyor. Ahmet Şentürkü yakından tanıyan bir siyaset adamı olarak ve eski bir futbolcu olduğunu okuyucularımıza hatırlatarak Top sende diyorum.
Son Söz: Ahmet Şentürkün cenaze namazında bulunamadım. Keşke bulunabilseydim. Onun benim üzerimde hakkı vardı, helal ettiğine inanıyorum, benim hakkım varsa ki olmadığını düşünüyorum- elbette helaldir. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun. Bu arada, kısa aralıklarla iki can dostunu (önce Hüseyin Çolak, hemen ardından Ahmet Şentürk) kaybeden Celal Yalvaç Ağabeye de başsağlığı diliyorum. Hüseyin Çolak da Ahmet Şentürk gibi yerel tarih araştırmalarına önemli katkılarda bulundu. Celal Yalvaç ile ortaklaşa yaptığı çalışmalar Malatya yakın tarihinin aydınlatılmasına önemli katkılar sağladı. Hüseyin Çolakı PTT karşısındaki bugün artık olmayan Demir Pasajındaki Hizmet Tüketim Kooperatifinden tanırım. Ağırlıklı olarak dini kitapların satıldığı bu işyerinde Hüseyin Hoca soyadını hatırlamadığım Bayram Hoca ile birlikte çalışıyordu. Kitap, edebiyat, şiir, tarih Hüseyin Hocanın yaşamını zenginleştiren başlıca unsurlardı. Allahtan rahmet diliyorum.