Kısa adı BİLSAM olan Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Empati Düşünce Topluluğu'nun Haziran ayı toplantısının konuğu, Malatyalı Ermeniler oldu.
Memleket ziyareti için Malatya'da bulunan İstanbul merkezli "Malatyalı Hayırsever Ermeniler Derneği- Malatya HAYDER" yönetici ve üyelerinden bir grubun konuk edildiği toplantıya ilişkin olarak BİLSAM'dan yayınlanan bülten şöyle:
"Empati Düşünce Topluluğu Haziran ayı toplantısını “Malatyalı Ermeni Hemşehrilerimiz ve Yeniden Bir Arada Yaşama” gündemiyle 17 Haziran saat 20:30’da Öğretmenevinde gerçekleştirdi. Programa misafir olarak Malatyalı Ermeni hemşerilerimizin İstanbul’da kurmuş oldukları HAYDER Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Garbis EVYAPAN ve Yönetim Kurulu üyeleri Harut ÖZER, Kevork ÖZKARAGÖZ ve Serdar BOYACI katıldı. Geçmişle yüzleşerek yeni bir gelecek için beraber çalışmanın gerekliliğinin ve Malatya’da yine eski güzel günlerin yaşanabilmesi için diyalog kapılarının sonuna kadar açılmasının vurgulandığı program, katılımcıların temennilerinin alınması ile sona erdi.
Konuşmasına HAYDER hakkında bilgiler vererek başlayan Garbis EVYAPAN Malatya’ya gelmekten ve Malatyalı hemşerileri ile birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti. Malatya’ya HAYDER öncülüğünde Türkiye’den ve Dünyanın değişik ülkelerinden yaklaşık 80 kişilik bir ziyaretçi gurubuyla geldiklerini belirten EVYAPAN bu ziyaretlerin katlanarak artacağını söyledi. Bundan sonra bu tür diyalog zeminlerinin artmasıyla ilişkilerin daha da ileriye gideceğine inandığını geçen yıl yaşanan Ermeni Mezarlığı son dua mahfili yıkımı ve bunun basında duyulması sonucu şerden hayır doğduğu hatanın düzeltilmesi sonucunda Malatya’daki yerel ve mülki idareler ile diyaloğun arttığını belirten EVYAPAN şimdi de sivil toplum temsilcileriyle birlikte olmanın şaşkınlığı ve mutluluğunu birlikte yaşadığını söyledi.
Garbis EVYAPAN’ın ardından söz alan HAYDER Yönetim Kurulu üyesi Harut ÖZER ise 48 yıl sonra Malatya’ya geldiğini ve eski mahallesine gidip eski komşularından birine misafir olduğunu çok duygusal bir atmosfer yaşadıklarını belirten ÖZER insanların bir toprağa aidiyetinin mezarlıklar üzerinden geliştiğini Malatya da ve Türkiye’nin birçok vilayetinde Ermeni mezarlıklarının yok edildiğini hala burada bir kısımda olsa ayakta kalan Ermeni mezarlığının olmasının kendileri için Malatya’nın vatan olması ve aidiyet hislerini beslediğini söyledi. Geçmişte yaşanan acılardan ziyade bu acıların yaşanmasının nedenleri üzerine konuşmanın ve tüm toplumun ve devletin tarihle tarafsız ve çıplak haliyle yüzleşmesi gerektiğini belirten ÖZER bunun yapılmaması halinde korkuların ve önyargıların toplumları esir almaya devam edeceğini söyledi.
Harut ÖZER’den sonra söz alan Mimar Kevork ÖZKARAGÖZ ise marangoz ustası babasını ve Malatya’dan ayrılan atalarının Erivana göç hikâyesini anlattı. Gidenlerin Orada Malatya ismi ile anılan bir semt inşa ettiklerini anlatan ÖZKARAGÖZ, bugün hala Erivanda Malatya isimli bir semtin olduğunu ve buradan giden insanların Malatya özlemlerini orada yeni bir Malatya kurarak yaşattıklarını söyledi. Malatya’dan ayrılış süreçlerinde yaşanan ekonomik ve sosyal zorlukların atalarının da kendilerinin de Malatya özlemlerini ve sevgilerini bitirmediğini bugün burada Malatyalı hemşehrileri ile birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek konuşmasını bitirdi.
En son olarak HAYDER Yönetim Kurulu üyesi ve Malatya temsilcisi olan işadamı Serdar BOYACI ise konuşmasına bu akşam bu toplantıda olmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek başladı. Geçmişte yaşanan tüm sıkıntılara rağmen memleketleri olan Malatya’yı terk etmeyi hiç düşünmediklerini ve bu topraklarda yaşayıp bu topraklara gömülmekten başka bir düşüncelerinin olmadığını söyledi. Toplumun Ermeni algısı üzerindeki yanlış kanaatlerin düzeltilmesi için sivil toplumun ve devletin yapması gereken önemli işler ve sorumluluklar olduğunu bu toplantının da bu sorumluluğa hizmet ettiğini bu yüzden BİLSAM’a ve Empati Düşünce Topluluğuna teşekkür ediyorum, diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Toplantıda Türkiye’deki demokratikleşme süreci; yeni anayasa yapımı, hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, yurttaşlık tanımının eşitleyici, kapsayıcı ve etnik vurgulardan arındırılmasına ilişkin görüşlere yer verildi. Ülke yurttaşlarının tarihsel bir hafızayla iç barışı sağlayacak potansiyele ve umuda sahip olduklarına vurgu yapıldı.
Katılımcıların soru ve görüşleriyle giderek zenginleşen sohbet gecenin ilerleyen vakitlerine kadar devam etti. Empati Topluluğuna duydukları hayranlıklarını da gizlemeyen konuklar, samimi bir atmosferde ülkenin geleceğine ilişkin görüşlerini paylaştılar. Bu tür buluşmaların devamının gelmesi ve diyalog ve insani ilişkilerin gelişmesi için daha çok çaba sarf edilmesi gerektiği kanaatinin pekiştiği görüş ve önerilerin ardından toplantı tamamlandı."