Malatya’da bir ilçe ile ilgili ilk defa bu kapsamda bir esere şahit oluyoruz..
Orhan TUĞRULCA Yazdı
Tarihçi-Yazar
otogrulca@hotmail.com
5 Kitap fuarını geride bıraktık. Geçen yıldan farklı olarak bu yıl Kazakistan, Azerbaycan, Irak ve Kuzey Irak Kürt bölgesinden yazarların katılmış olması fuara uluslar arası bir boyut kazandırdı. Genel ve özel oturumlarda İslam dünyasının değişik bölgelerinden gelen bu yazarları dinleme fırsatını bulduk. Bu yılki Fuarın Bosna-Hersek’in efsanevi lideri Bilge Kral Aliya İzzet Begoviç anısına düzenlenmiş olması da doğrusu isabetli bir seçim olduğu söylenebilir.
Fuarın uluslar arası konsepti, Malatyalı yazar, araştırmacı ve okuyucuların Osmanlı hinterlandı üzerinde yaşayan Müslüman halkların ne denli bir çıkmazın içerisinde olduklarını bir kez daha görme imkânını verdi. Biz burada İslam dünyasının değişik bölgelerinden gelen yazar ve araştırmacıların darmadağın olmuş düşünce dünyalarını tartışmayacağız. Bu konu belki ayrıca ele alınabilir.
Biz burada üzerinde duracağımız esas konumuz başlığımızdan da anlaşılacağı üzere “AKÇADAĞ” Kitabı olacak. 600 sayfalık bu dev eser Tarihçi-Yazar Süleyman Demir tarafından kaleme alınmıştır. Malatya’da bir ilçe ile ilgili ilk defa bu boyutta ve bu kapsamda bir esere şahit oluyoruz. 3 haritanın, 8 adet Osmanlıca belgenin ve 80 civarında fotoğrafın kullanıldığı kitapta Akçadağ ile ilgili 170 civarında konu başlığı incelenmiştir. 8 bölüm halinde hazırlanan kitapta ilçe ile ilgili merak edilen hemen bütün başlıkları görebiliyoruz. İlçenin dağlarından ovalarına Akçadağ ‘ın tarihi coğrafyasından tarihsel gelişimine Asafoğlu olayından Veli Paşa isyanına, Akçadağ’da İlk nüfus sayımından Akçadağ’da belediye teşkilatının kurulmasına kadar…
Bu çalışmanın diğerlerinden ayrılan en temel özelliklerinden biri şüphesiz ki yazarın kendi ilçesini adım adım dolaşıp birçok bilgiyi bizzat yerinde gördükten sonra kaleme almış olmasıdır. Yazarın Akçadağlı olması yöreyi çok iyi biliyor olması kitabın içeriğini daha da değerli kılmaktadır.
Kitap ile ilgili değerlendirmelere burada son verirken bir serzenişi de dile getirmeden geçmek istemem. İlçenin tanıtımı açısından son derece kıymetli bir çalışma olarak görülen bu kitabın İlçe Kaymakamlığı, İlçe Belediyesi ya da Malatya Valiliği Malatya Kitaplığı tarafından basılmasını beklerdik. Yazarın kendi imkânları ile bir yayınevine bastırılmış olması, Malatyalı araştırmacıların yaşadığı sorunlara da tipik bir örneklik teşkil etmektedir.