SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Akçadağ'da Depremzedeler İçin Köy Tipi Konut İnşası Sürüyor

Akçadağ'da Depremzedeler İçin Köy Tipi Konut İnşası Sürüyor
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat'taki depremlerde Malatya'da çok sayıda bina yıkıldı, binlerce ev ağır hasar gördü.

Depremzedelerin barınma ihtiyaçlarının karşılanması için TOKİ tarafından Akçadağ ilçesine bağlı kırsal mahalleler Bahri ve Aydınlar'da ilk etapta temeli atılan 230 köy tipi konutun inşası sürüyor.

Bahri Mahallesi'nde 177 konut inşa ediliyor
Bahri Mahallesi Muhtarı Yusuf Duman, AA muhabirine, depremin mahallede büyük yıkıma neden olduğunu söyledi.

Bin hanenin bulunduğu mahallede neredeyse konutların yarısının ağır hasarlı olduğunu belirten Duman, şöyle devam etti:

"Burada depremlerde 432 bina ağır hasar gördü. İlk etapta mahallemizde 177 konutun yapımına başlandı. Konutların bir kısmının temeli atıldı, bir kısmının atılıyor, bir kısmı da inşaat aşamasında. Hak sahipliklerinin netleşmesinin ardından ikinci etap konutlar ihaleye çıkılarak, inşasına başlanacak. Milletvekilleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AFAD yetkilileri ile kaymakamlarımız geldi, bu süreçte yardımcı oldular."

Duman, depremzedelerin yaralarının devlet tarafından sarıldığını ifade ederek "Konutlar 6 ay içinde teslim edilecek, hükümetimize teşekkür ediyorum. Evler tek katlı, 120 metrekare. Bir dönüm üzerine kurulu köy tipi evler. Çok güzel evler inşa ediliyor. Düzenli ve güzel çalışma var." dedi.

Duman, bazı vatandaşların evlerinin yanında ahırlarının da ağır hasar gördüğünü, bu ahırların da inşa edileceği dile getirdi.

Ahırların Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde kayıtlı hayvan sayısına göre inşa edildiğinin altını çizen Duman, "177 konutun 27'si ahırıyla inşa ediliyor. Kayıtları ve işletme numarası olanlara ahırları da yapılıyor. Ahırlar 40 ile 80 metrekare arasında, hayvan sayısına göre büyüklüğü değişiyor. " dedi.

Evi ağır hasar gören iki çocuk babası 38 yaşındaki Volkan Çelik, büyük bir afet yaşadıklarını anımsattı.

Depremin ilk haftasında ailesini il dışına gönderdiğini, kendisinin çadırda kaldığını belirten Çelik, "Konteyner kent kuruldu, orada ailemle yaşıyorum. Evlerin temelleri atıldı, bir an evvel bitirilmesini bekliyoruz. Konutların temeli atılınca devletimizin yanımızda olduğunu hissettik, çünkü çok büyük depremdi, 11 il hasar gördü. Konteynerde kalıyoruz ama ne kadar gelişme var diye her gün gelip bakıyoruz. Çalışmalar hızlı devam ediyor, konutlarımıza geçmek için gün sayıyoruz. " ifadelerini kullandı.

Üç çocuk babası Abdurrahman Çelik de depremde evinin yıkıldığını kaydetti.

Ailesinden yaralanan olmamasıyla teselli bulduklarını dile getiren Çelik, "Allah devletten razı olsun, şimdi konteynerde kalıyoruz. Ev gibisi yok. Açıkçası depremden sonra bu kadar hızlı beklemiyorduk, her halde 5-6 yıl sürer inşası diyorduk." dedi.

Aydınlar'da 53 konut yapılıyor
Aydınlar Mahallesi'nde ikamet eden 53 yaşındaki depremzede Battal Karaköse de evlerinin ağır hasar görmesi nedeniyle 7 kişilik ailesiyle çadırda kaldıklarını söyledi.

Çok sıkıntı çektiklerini ancak devletin yanlarında olduğunu belirten Karaköse, "Devletimiz, AFAD, Kızılay yanımızdaydı. Evlerimiz ağır hasar gördü, sağ olsun devletimiz çadır verdi. Mahallemizde 186 hane var, ilk etapta 53 konut yapılıyor. Bir ev hariç mahallemizdeki tüm evler ağır hasarlı. Buraya 8 de ahır yapılacak. Deprem nedeniyle çok sıkıntı çektik ancak devletin bir an önce konutların inşasına başlaması bizi sevindirdi, üzüntümüzü biraz da olsa azalttı." diye konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Hasan.sasmaz (1 yıl önce)
    Tasevler.toplu.konut.nere.yaplacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Kafa bu. Devletin görevi yıkılmadan tedbir almaktır. Vatandaşını korumaktır. Sadece köyümüzde 8 vatandaşımız öldü. Ölmeyebilirdi. Toplulaştırma adına vatandaşın toprağına kanunla el koyabilrn devlet bir kanunla burası deprem bölgesi. Konutu bedava yapıp halkına verseydi bu vatandaşlarımız ölmez. Diğerleride çoluk çocuğunu şuraya buraya göndermedi. Diyecekleri vatandaş karşı çıkıyor. Bende derim ki intihar etmek için binaya çıkan vatandaşa polis ambulans itfaiye gönderen devlet çürük binada kalanlarda aynı uygulamayı yapmalı. Ama işlerine gelmiyor. Millettede kapasite belli. Böyle gelmiş böyle gider
    %100
    %0
    Yanıtla