SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Akıllı Yangın Söndürme Bombası'na Patent Tescili

'Akıllı Yangın Söndürme Bombası'na Patent Tescili
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi’nde görevli akademisyenler tarafından geliştirilen ve yangın söndürme bombası olarak bilinen Akıllı Yangın Söndürme Mühimmatı Projesinin 3 yıllık bir çalışma sonucunda patent tescili almaya hak kazandığı bildirildi. Projenin hayata geçirilmesi için iş birliği görüşmelerinin de yapıldığı aktarıldı.  

İnönü Üniversitesi Rektörlüğünden yapılan açıklamada, “Akıllı Yangın Söndürme Mühimmatı 2019 yılında üniversitemiz akademisyenlerinin çalışmaları sonucu geliştirildi. TÜBİTAK yarışmalarında Türkiye derecesi alarak birçok kez TEKNOFEST ve benzeri organizasyonlarda üniversitemizi temsilen halk ve sanayiciler ile buluşmuş olan ürün ayrıca yaklaşık 190 ülkede farklı platformlarda haberlere konu olmuştu. Aralarında ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda lider firmanın ve birçok kurum ve kuruluşun ilgi gösterdiği ve ürünün hayata geçirilmesi için çeşitli platformlarda iş birliği görüşmelerinin sağlandığı projenin önünde bulunan patent tescili bir engel olarak durmaktaydı.” denildi. 

Açıklamada projenin patent alması için üniversite tarafından başvuru yapıldığı belirtilerek şunlar kaydedildi:

“2019 yılı Eylül ayında üniversitemiz tarafından patent başvurusu yapılmış olan Akıllı Yangın Söndürme Mühimmatı (medyada yangın söndürme bombası olarak bilinen) 3 yılı aşan bir değerlendirme sürecinin ardından patent tescili almaya hak kazanmıştır. Tasarım ve ürünün ortaya çıkarılış sürecinde emeği geçen Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma görevlisi Murat Toptaş ve danışman hocası Prof. Dr. Mehmet Yılmaz hocalarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.” 

inonu.edu.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Ben şunu merak ediyorum. Bu proje ya da buluş ulusal hatta glabal çapta bir proje. Ama her ne hikmetse kimse nasıl ve hangi yöntemle yangın söndürüyor. Ya da hangi kimyasalı kullanıyor. Bu kimyasal ya da yöntemin çevre hayvanlar ve bitki örtüsü ile etkileşimi nedir. Bir yangın söndürme bombasının etki alanı nedir. Toprak ya da yeraltı sularına karışma riski nedir. Karışırsa toksik etkisi nelerdir. Kimse bundan bahsetmiyor. Sadece proje üzerinden bir pr çalışması var ortada. Deneysel aşamasından hiç bir bilgi yok. Bu yangın söndürme bombasının prototipi üretildi mi? Sahada denendi mi? Hiç bir şey yok. Bu haliyle proje çok bilinmeyen içeriyor. Bu bilinmezlikler de 3 yıllık bu zaman zarfında projenin itibarına zarar veriyor. Bence artık bombaya ait arşiv görüntülerinden çok, deneysel aşamsına ait video görüntüleri ve diğer kullanım sonrası çevresel etkilerine ait bilgiler paylaşılmalı.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Adam Haklı (1 yıl önce)Vatandaş isimli kullanıcı yorumuna
    Kardeş sen de yap, ama dediklerin de olsun tamam mı, görelim bizlerde
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Tarık tarcan (1 yıl önce)Vatandaş isimli kullanıcı yorumuna
    2 yıldır servis edilen aynı fotoğraf. Patenli model uçaktan mı atılacak? Savaş uçaklarında ateşleme kidi entegrasyonu yapıldı mı? Yoksa bilek gücü ile mi atılacak? Savaş uçakları ise, maliyet hesabı yapıldı mı? (Kalkış bir saat 26 bin dolar) Model önünde bulunan saydam yapı kızıl ötesi, GPS görünü mü verilmiş, yazılımı var mı? Modelde birde motor olması lazım hedefe yürümesi için yakıtta ayrı düşündürüyor. Bu soruların cevabını yazıda okuyamadım. Yukarıda detaylı yazıya ekleme yapayım dedim.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Ne kadar luzumsuzca bir yorum. Bu adamlar gece gunduz çalışıyor. Herhalde senin gibi bir bos gezene projenin detaylari hakkinda bilgi verecek değiller. Sen çıldırmaya devam et. Projesi olan insanlar da uretmeye devam etsin. Zaten kafan çalışsa bilim adamlarinin projelerini bir tık ileriye goturmesi icin sanayici tarafindan desteklenmesi gerektigini bilirsin. Ama bu senin icin fazla olur
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Barut (1 yıl önce)
    Bu arkadaşımla tesdufen tanışma imkanım oldu yaptığı şey gerçekten gurur verici birşey ama bu projen 2 veya 3 yıldır yapılmış gerçekten ülke menfatine olan bir buluş hatta.kendine zaten dış ülkelerden de teklif gelmiş çok çok yüksek meblada parada teklif edilmiş ama kendisi vatan sever bir vatandaş olarak ülkem kazansın diye ürün patentini vermemiş.ama bakıyorum da daha seri üretime bile geçmemiş bu gerçekten üzücü bir durum .başka ülkede aynı ürün olsa koşup alırlardı.devlet olarak sahipsiz kalmış ülke zenginleride kopyala yapıştır olmuş.bir ürünü de siz üretin diğer ulkere satın.burdan hocama selam emeğinize sağlık inşallah üretim ve pazarlamaya gecersiniz
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Adalet (1 yıl önce)
    Degerli bilim insanlarimizi tebrik ediyoruz. Nice basarilara. Malatya'miza yakışır bu başarılar
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Tarık tarcan (1 yıl önce)
    Anlaşılan hacı iyi okumamış yorumu ‘anladığım kadarı ile’ demiş!. Hacı’nın tüpü nasıl aldığıda beni ilgilendirmez. İnönünün tek yadigar projesi içten yanmalı, patenli yangın tüpü hacıya hayırlı olsun.
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Anladığım kadarıyla değil,ismini hatırlamadığım şeklindeki yazdığım cümleyi kendince iyi okumuş ve iyi anlamış tarık Tarcan,Adamın icat ettiği yangın bombası yada tüpü neden bu kadar zoruna gider tarık Tarcan . Burada içten yanmalı yangın tüpü yerine dıştan yanmalı yangın tüpü olsaydı tarık Tarcan için , daha mı önemli olacaktı!İçten yada dıştan yanmalı yangın tüpüne neden bu kadar takıldın tarık Tarcan?.Varsa dünyada dıştan yanmalı bir yangın tüpü o da tarık tarcana hayırlı olsun.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Abi tüpü hacıya hediye ettim yazman ve bunu editörün yayınlaması, kafamda deli sorular, biri de enflasyonu azaltıcı bir bomba yapsın
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Haci (1 yıl önce)
    Yorumcunun biri ,bir yada iki sene önce denemeleri yapılan bu yerli yangın bombasını yalanlamış hattadaha ileri giderek dalga alay ediyordu!İsmni hatırlamıyorum.Bu bomba ona gelsin.Ülkemiz için ,bilim ve teknoloji adına kim bir çivi çakıyorsa o insan kıymetlidir,önemlidir.Tebrik ederim.Sizlerle gurur duyuyoruz.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • mustafa44 (1 yıl önce)
    Gurur duyuyoruz
    %100
    %0
    Yanıtla