Belediye Başkanı Cemal Akın, belediye olarak başlattıkları projelerin bitmesi durumunda Malatya'da şehirleşme adına güzel gelişmelerin yaşanacağını söyledi. Akın, Malatya Gazeteciler Cemiyeti yöneticilerinin ziyaretinde de çeşitli açıklamalarda bulundu.
"GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ.."
Belediye Başkanı Cemal Akın, kent merkezinde Sıtmapınarı ve Emeksiz (Kız Meslek Lisesi) kavşağına yaptırılacak olan alt geçitler ile ilgili olarak gösterilen tepkiler ve çalışmalar hakkında İHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Başkan Akın, "Malatya'nın imarını gerçekleştirebilmek için, bugüne kadar Malatya'nın imarına belediye başkanlarımızın koymuş olduğu taşın üzerine taş koyabilmek için Malatya Belediyesi olarak gece gündüz çalışmaktayız" dedi.
Akın, "Sıtmapınarı'nda ve Emeksiz kavşağında birer alt geçit yapılacak. Bu bölgelerdeki trafik yoğunluğu biliniyor. Özellikle trafik sorununun çözülmesi için, Ankara örneğinde gördüğümüz gibi, İstanbul örneğinde gördüğümüz gibi, Konya örneğinde gördüğümüz gibi, Malatya'da da alt geçitler dönemini başlatıyoruz. AK Partisi mensubu bir belediye olarak, inşallah hizmetimizin sonunda daha müreffeh ve daha güzel bir Malatya bırakacağız. Çalışmalarımızı engellemeye çalışan arkadaşlarımızı anlayışla karşılıyoruz. Ben gösterilen tepkilerin hiç birine kanaat etmiyorum. Alt geçitler hizmete girdikten sonra, bu iki bölgede artacak olan sirkülasyon, işyerini azaltacağını düşünen esnaflarımızın da işleri açılacaktır" şeklinde konuştu.
Ağaçların makine ile sökülerek, çöp sahasındaki yeşillendirme için ayrılan alana götürüldüğünü belirten Belediye Başkanı Cemal Akın, "Hizmet vermeye çalıştığımın anlaşılmaması biraz da beni mahsunlaştırıyor. Ancak bu hiç bir zaman hizmetlerimizin hızının kesileceği anlamına gelmesin. Biz belediye olarak Malatyalı'nın hizmetindeyiz. Malatya'da yaşayan herkesin huzurunu düşünerek hareket ediyoruz. Mağdur olacağını belirtenlerin mağdur olmayacağını da bütün Malatya'nın önünde tekrar ediyorum, hiç bir endişeye kapılmasınlar, hiç bir kayıpları olmayacak aksine işleri daha da artacaktır" ifadelerini kaydetti.
Sümer Parkı'nın proje ihalesi bittiğini belirten Akın, "Proje yapım ihalesi aşamasına geldi. Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'ne ait alanın bize devredilmesi için resmi işlemler tamamlandı. Şeker Fabrikası alanının belediyeye devredilmesi için bütün hukuki çalışmalar devam ediyor. Bu işlemleri bu yıl bitirmeye çalışıyoruz. Mevcut projelerimizi hayata geçirdiğimiz takdirde Malatya civar illerle kıyaslanmayacak bir derecede geniş yeşil alanlara kavuşacaktır" şeklinde konuştu.
Akın, alt geçit projesi inşaatlarının bir hafta içerisinde başlayacağını söyledi.
YENİ AÇIKLAMALAR..
Bu arada, Malatya Gazeteciler Cemiyeti'nden bir heyet de, Belediye Başkanı Akın'ı makamında ziyaret etti. MGC 2. Başkanı Kemal Deniz, Kız Meslek Lisesi ve Sıtmapınarı İHL kavşaklarında yapılacak alt geçitlerin Malatyanın trafik sorununu çözecek projelerden biri olduğuna inandıklarını söyledi ve bu çalışmayı desteklediklerini kaydetti.
Deniz, Ancak, bu alt geçitlerin inşaatına başlamak için bu bölgelerdeki bazı ağaçlar başka türlü kurtarılamaz mıydı ? Park ve Bahçeler Müdürlüğünün bu konuda daha duyarlı olması gerekmez miydi? Belediye Başkanımız da bir çiftçi çocuğu. Ağaca, yeşile, doğaya duyarlı olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu duruma müsaade edilmeseydi ve nakil yapılsaydı belki daha güzel olurdu şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Cemal Akın ise konuşmasında, basının yapıcı eleştirilerinden faydalandıklarını vurguladı ve MGC Yönetiminin kendisiyle paylaştığı fikirlerinden dolayı mutlu olduğunu söyledi.
Başkan Akın, Belediye Meclis Üyesi Ali Tozanın vefatından dolayı başsağlığı dileği için teşekkür ederek, Merhum Tozan, uzun yıllar belediye meclis üyesi olarak Malatyaya hizmet etti. Tecrübeli bir politikacıydı. Uyum içinde çalıştık. Tecrübelerinden çok faydalandık. Malatyamız için büyük kayıp. Kendisine Allahtan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum dedi.
Malatya Fuarı ve Kayısı Şenliklerinde bu yıl birçok ilkin gerçekleştirildiğini, bunlar arasında Uluslar arası Kayısı Sempozyumu ve 5 ülkeden halk oyunları ekiplerinin gösteri düzenlemesinin bulunduğunu ifade eden Belediye Başkanı Akın, Bugüne kadar kayısının sorunlarının çözümü için kendi aramızda tartışıyorduk, düzenlediğimiz uluslar arası sempozyum için 5 ülkeden uzmanlar ve ithalatçılar Malatyaya geldi. Sorunlara uluslar arası ölçekte çözüm arandı diye konuştu.
MGCnin Altın Kayısı Ödülü konusundaki önerisini gelecek yıl için dikkate alacaklarını söyleyen Akın, Malatyanın tanıtımı, kayısının daha iyi şartlarla piyasaya sunulması konusunda çalışmalarının devam edeceğini söyledi.
"ÇOĞUNLUK DESTEKLİYOR.."
Altgeçitler konusunda MGCnin desteklerine teşekkür eden Belediye Başkanı Akın, Geçen gece Sıtmapınarında ağaç sökme çalışmalarını ve oradaki diğer çalışmaları incelemek üzere gittiğimde, Sıtmapınarı esnafı toplandı, görüştük. Yine Sıtmapınarısporun kutlamalarına iştirak ettim, oraya toplanmış olan bütün Sıtmapınarlılar da biran evvel bu alt geçidi yapın diyor. Sıtmapınarı çevresindeki esnaflar ve halk biran evvel bu geçidi yapın diyor. Emeksiz civarında da esnaf arkadaşlarımızın ekserisi ve bütün Malatya bu geçidi yapın; tıkandık diyor. Emeksizin üst başından yola çıkan bir sürücü dört ışıkta geçecek. Bu çileyi ancak çeken bilir. 650 bin nüfuslu Malatya bu çileyi çekiyor şeklinde konuştu.
"BANA DUA EDECEKLER.."
Milli Egemenlik Caddesindeki bazı esnafların ticari aktivitelerinin azalacağı endişesiyle alt geçite karşı çıktıklarını hatırlatan Akın, Oradaki arkadaşlarımız endişe etmesinler, oradaki sirkülasyon artacak. Orda trafik artacak. İnsan trafiği de artacak, araç trafiği de artacak. Yarın alt geçit bittiğinde, oradaki esnaf arkadaşlarımız da bana dua edecekler. Yine bu konuda eleştiri getiren bir esnaf arkadaşım, biraz evvel belirttiğiniz gibi kendilerine sorulmadığından bahsetti. Ben dedim ki siz hasta olunca baytara mı gidersiniz, hasta olunca avukata mı gidersiniz ? Hasta olunca doktora gidersiniz. Hukuki bir probleminiz olunca avukata gidersiniz. Bu konunu uzmanı olan arkadaşlarımızla biz bir sene boyunca enine boyuna tartıştık. Yani alt geçitlere başlamadan Malatyanın trafiğini çözmenin mümkün olmadığına dair bu konunun uzmanı arkadaşlarımız bilgi ve görüşlerini bizlere sundular. Biz de bunları uyguladık. Her şeyden evvel bu konunun uzmanları, bizim Malatyadaki uzman arkadaşlarımızın dışında İstanbulda bu konunun uzmanı arkadaşlarımızla illa ki bu alt geçitlerin gerekli olduğunu da söylediler. Akabinde bu alt geçitler olur olmaz, dar diye bahaneler ileri sürüldü. Biz biliyorduk. Fakat bu iddialar üzerine somutlaştırmak için bu konunun uzmanı üç arkadaşımızı Gaziantepe gönderdim. Bizim buradaki alt geçitler, Gaziantepteki alt geçitlerden iki metre de daha geniş. Yolumuz 2 mt. geniş. Yani bu konudaki endişeler inşallah önümüzdeki günlerde görülecek ki yersiz ve bu endişelerden dolayı yapılması gereken bütün araştırmaları yapmış durumdayız dedi.
"ŞEVKİMİZİ KIRMASINLAR.."
Alt geçit bölgelerindeki bazı ağaçların sökülerek çöp ayrıştırma sahasında oluşturulan yeşil alana dikildiğini söyleyen Akın, Bazen basında eleştiriler çıkıyor. Biz eleştirilere açığız, herkesin demokratik hakkıdır. Fakat, şevkimizi de biraz perdelemeyin diyorum. Şimdi biz ağaç sökme makinasını getirdik. O civardaki ağaçları söküyoruz. Şu anda çöp ayrıştırma merkezimizde bir yeşil alan meydana getiriyoruz. İnşallah yakın bir gelecekte Orduzunun o bölgesi piknik alanı haline gelecek. Orayı biz şu anda cennet haline getiriyoruz, ağaçlar dikiyoruz, yetiştiriyoruz. Dediğiniz gibi ben kendi özel mülkümde yüzlerce dönüm kayısı yetiştirdim, elma yetiştirdim, kiraz yetiştirdim. Yani ben çiftçiliği de çok yakından bizzat şahsında yaşayan bir insanım ben. Yani ağaç yetiştirmenin zevkini şahsende yaşayan bir insanım. Ayrıca, mesela bunu Sıtmapınarında da açıkladım; hemen orda 110 dönümlük bir parkı proje aşaması geçti, inşallah inşaat aşaması geldi, bu yıl içerisinde biz onun inşaat projesini de gerçekleştireceğiz. Belki gelecek sene bu zaman o parkın çoğunda büyük bir bölümünde biz dinleniyor, piknik yapıyor, ordaki rekreasyon alanında istirahat ediyor olacağız. Onun dışında belirttiğiniz gibi 300 dönümlük Meyvecilik Araştırma Enstitüsünün, yeşili Malatyaya kazandırmak için Tarım Bakanlığı ile gerekli protokolları imzaladık. Ki geçen sene bu zamanlar Başbakanımızın teşrifinde Şeker Fabrikası alanının Malatya Belediyesine devri hususunda talimat buyurdular. Şu anda sözkonusu alanlar Özelleştirme İdaresine devrediliyor, statü gereği işlemler ikmal edilsin ve ücretsiz olarak Malatya Belediyesine devredilebilsin. Bu gayret ve çalışmalar içerisindeyiz. Yani orada biz yaşta kesmiyoruz, ağaçta kesmiyoruz, orda sözkonusu ağaçları gördüğünüz gibi iklim şartlarına göre budadıktan sonra şimdi yerine taşıdık, oraya diktik. İnşallah orada fevkalade güzel bir park alanı meydana getirdiğimiz zaman içerisinde görülecek şeklinde konuştu.