Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 11 ilin büyükşehir yapılacağı açıklamasında, bu iller arasında Malatya'nın olmamasının hayal kırıklığına neden oluğunu belirten CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya her anlamda büyükşehir olması hak ediyordu dedi. Ağbaba, büyükşehir konusunda TBMM Başkanlığı'na sunduğu Kanun Teklifi'ne, iktidar partisinin Malatya milletvekillerinin de destek vermesini istedi.
Milletvekili Ağbaba yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi;
"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan birkaç gün önce 11 ilin Büyükşehir yapılacağını açıkladı. Açıklanan iller içerisinde Malatya’nın olmaması Malatyalıları bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı.
Malatya her anlamda açıklanan 11 şehir kadar Büyükşehir olmayı hak etmektedir. Büyükşehir olacak 11 il ile karşılaştırıldığında, sanayi ve ticari üretimi, eğitim ve sağlık yatırımları , doğu - batı arasında köprü olması gibi sebeplerle Büyükşehir olmayı en fazla hak eden illerden biri de Malatya’dır.
Bölgenin en büyük ticari faaliyetlerine ev sahipliği yapan özellikle Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Muş, Kahramanmaraş illerinden hızla göç alan Malatya’nın 10 bin kişilik nüfus eksikliği nedeniyle Büyükşehir yapılmaması büyük bir haksızlıktır. Malatya’nın büyükşehir olabilmesi için TBMM’ne bir Kanun Teklifi verdim. Teklifte de belirttiğimiz gibi Malatya’nın Büyükşehir olması için çok farklı avantajları vardır.
Malatya Dünya Kuru Kayısı üretiminin %90’ını tek başına karşılamaktadır. Dünya’da hiçbir ülke ve hiçbir şehre nasip olmayan bu özellikle bile Malatya’nın en önemli ve ayırt edici özelliğidir.
Hatırlayacağınız gibi seçimlerden önce hem Ulaştırma Bakanı, hem AKP Milletvekilleri hem de Belediye Başkanı ayrı ayrı açıklamalar yaparak hatta ayrı ayrı tarihler verere “Malatya’nın büyükşehir olacağını” müjdelemişlerdi!... Kim erken kalkarsa o gün o kişi Malatyalılara “büyükşehir işi tamam” diyordu.
Müjdeler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimler öncesi Malatya Mitinginde yaptığı konuşmada Malatya’nın Büyükşehir olması için 10 Bin kişinin eksiği olduğunu belirtip, kadınlara çok çocuk doğurun nasihatinde bulunmasına kadar devam etti. Böylece AKP’lilerin defalarca başka konularda olduğu gibi Büyükşehir konusunda da Malatyalıları kandırdıkları ortaya çıktı. Malatyalılar 10 yıldır büyükşehir vaadi ile avutuluyor.
Bir taraftan TEKEL’i , SÜMERBANK’ı peşkeş çekilen, ŞEKER Fabrikası satılmak istenen, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü kapatılan Malatya için kaybetmek adeta “ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK” oldu.
Malatya’da Büyükşehir Belediyesinin kurulması Malatya’nın çok daha hızlı gelişip büyümesini sağlayacaktır. 750 bin nüfus kriteri esnetilerek 11 ilin yanına Malatya’da ilave edilmeli yıllardır küçülen Malatya bu kez büyümelidir. Bu kapsamda TBMM’ne sunduğum Kanun Teklifine tüm AKP Malatya Milletvekillerini destek vermeye davet ediyor, Malatyalıları duyarlı olmaya çağırıyorum….- "
MECLİS BAŞKANLIĞINA SUNDU
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduğu kanun teklifi ve gerekçeleri şöyle :
GEREKÇELER
"Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan ,gerek coğrafi konumu gerek tarihsel geçmişi ile bölgenin en önemli şehirlerinden Malatya aynı zamanda sosyal, kültürel, ekonomik ve turistik yönleri ile çekim merkezi olmaya devam etmektedir.
10.07.2004 tarih ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu , belediye sınırları içinde toplam nüfusu 750.000’den fazla olan belediyelerin kanunla Büyükşehir Belediyesine dönüştürülmesini düzenlemektedir. Malatya sadece nüfus şartını taşımadığı için Büyükşehir Belediyesi olamamaktadır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 11 ilin Büyükşehir Belediyesine dönüştürüleceğinin açıklanmasının ardından Malatya açıklanan iller ile kıyaslandığında en az bu şehirler kadar Büyükşehir Belediyesi olmayı hak etmektedir.12. Büyükşehir Belediyesi Malatya’da kurulmalıdır.
Malatya ilinin nüfusu, 2010 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre 741.000 kişidir. 2010 Yılı verilerine göre , Merkez ilçe nüfusu 470.000, ilin nüfus yoğunluğu ise km² başına 63 kişidir. Malatya’daki ilçe sayısı 14, belediye sayısı 53 ,köy sayısı 495’dir. Malatya'da 0-15 yaş arasındakilerin toplam nüfusa oranı % 26,6, 15-64 yaş arasındakilerin % 65,7, 64 yaşından büyük olanların oranı ise %7,7’dir. Malatya, dışarıya göç verirken nüfusu artan bir ilimizdir, net göç hızı -‰ 3,3 iken yıllık nüfus artışı ise ‰ 5’tir.
Malatya’da kurulu bulunan İnönü Üniversitesi, lisansüstü eğitim veren 621 öğretim üyesi olmak üzere toplam 1.272 öğretim elemanı ve 27 bine yaklaşan öğrenci sayısı ile Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biridir.
İ.Ü. Turgut Özal Tıp Merkezi Organ Nakil Ekibi, 2008 yılında 153, 2009 yılında 108 ve 2010 yılı içinde ise 175 tane karaciğer nakil operasyonu ile Avrupa birincisi ve dünya ikincisi olmuştur. Amerika'da uzun yıllardan beri karaciğer nakli yapan bir çok tanınmış merkezi geride bırakan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi bir referans merkezi konumundadır. Turgut Özal Araştırma Hastanesi bünyesinde Türkiye’de ilk kez Karaciğer Nakil Enstitüsü kurulmuş olup, böylece kurumsal kimliği ile Karaciğer Nakil Enstitüsü hem Malatya , hem Türkiye hem de tüm dünyada çok daha büyük başarılara imza atacaktır.
Bölgenin en büyük ticari faaliyetlerine de ev sahipliği yapan, dünyanın en büyük kuru kayısı ihracatını gerçekleştiren, özellikle Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Muş, Kahramanmaraş illerinden göç alan Malatya kanun çerçevesinde 10.000 nüfus eksikliği sebebiyle Büyükşehir olamamaktadır. İlgili yasanın sadece nüfus şartı değerlendirilerek Büyükşehir kriterini ortaya koyması Malatya ve Malatya gibi sanayisi, tarımı, sosyal dokusu gelişmiş illeri mağdur etmektedir.
Sağlıklı ve modern gelişmenin sağlanabilmesi şehirlerin yerel yönetimlerinin güçlendirilmesi ile sağlanabilmektedir. Malatya’da Büyükşehir Belediyesinin kurulması Malatya’nın çok daha hızlı gelişip büyümesini sağlayacaktır."
KANUN TEKLİFİ
MADDE 1:Malatya Belediyesi hakkında 10.07.2004 tarihli 5216 sayılı kanun hükümleri uygulanır ve Malatya Belediyesi, Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne dönüşür.
Malatya Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde ayrıca ilçeler oluşturulamaz. Hangi alt belediyelerin kurulacağı , bunlara verilecek ad ile sahip olacakları nüfus ölçüleri ve sınırların tespiti esasları Bakanlar Kurulu’nca belirlenir.
GEÇİCİ MADDE 1: Alt kademe belediyeler oluşuncaya kadar bu belediyelere ait görev , yetki ve sorumluluklar Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yerine getirilir.
GEÇİCİ MADDE 2:Malatya Belediyesi’nde halen görevde bulunan Belediye Başkanı, Belediye Meclisi ve Belediye Encümeni ilk genel mahalli idari seçimine kadar Büyükşehir Belediye Başkanı, Belediye Meclisi ve Belediye Encümeni olarak 5216 sayılı kanunda yazılı görev ve yetkilere sahiptir.
MADDE 2:Büyükşehir ve alt kademe belediyelerde oluşturulacak teşkilat için gerekli kadroları ihdas etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.
MADDE 3:Bu kanun yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer.
MADDE 4:Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.