Milletvekili genel seçimleri kampanyasında son düzlüğe girilirken, Malatya bir hafta içinde iki siyasi parti liderini ağırladı.
İlk olarak 20 Mayıs’ta Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın miting yaptığı ve yaklaşık 10 bin kişinin katılımı ile gerçekleşen HDP Malatya mitinginden bir hafta sonra AKP Genel Başkanı ve Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu da aynı meydanda seçmen kitlesine seslendi.
AKP’nin 7 Haziran seçimlerine yönelik 28 Mayıs Malatya Mitingi, bugün artık hatırlanmayan; günümüzün Cumhurbaşkanı, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2005 yılında açılış töreni formunda gerçekleştirdiği ve şaşırtıcı biçimde 2000-2500 kişilik bir katılımın olduğu Sıtmapınarı’ndaki mini miting hesaba katılmazsa, AKP’nin 13 yıllık tarihindeki en zayıf, en düşük katılımın olduğu miting olarak kayıtlara geçti.
"İsmet İnönü Fobisi"ni, iktidara geldikten sonraki her geçen yılda giderek artan şiddette gösteren, Malatya mitinglerinde "iz bırakmış" Malatyalıları sayarken, 2. Cumhurbaşkanı merhum hemşehrimiz İsmet İnönü'nün adını hiç anmayan Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra, Ahmet Davutoğlu da Malatya'daki konuşmasında "iz bırakmış" Malatyalıları sayarken, İsmet İnönü'yü dahil etmedi ve bu AKP geleneğini sürdürdü!.
Gecikme Meydanın Dolması İçin miydi?
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Tunceli mitinginden Malatya’ya gelişine göre planlanan ve başlama saati 17.00 olarak ilan edilen AKP Malatya Mitingi tam 2 saat 45 dakika gecikmeli başladı. Gecikmenin nedeni, ‘Hava muhalefeti nedeniyle helikopter yolculuğu yerine, kara yolu ile Malatya’ya geliş zorunluluğu’ olarak açıklandı.
Ancak bu gecikmenin arka planında, mitingin başlayacağı ilan edilen saat 17.00’de miting meydanının büyük ölçüde boş olmasının bulunduğu, kara yolu tercihi ile bu sürede meydanın dolması için zaman kazanıldığı iddia ediliyor.
AKP seçmeninin belirgin unsurlarından biri olan ‘Mitingde sabırla beklemek ve konuşmacı gelinceye kadar meydandan ayrılmamak’ özelliği tümüyle hayata geçmiş olmasına karşın, AKP Malatya Mitingi, dönemin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın genel- yerel cumhurbaşkanlığı seçimi ve referandum kampanyaları kapsamındaki mitingleri ile kıyası kabil olmayacak nitelikte düşük katılım gerçekleşti.
35- 40 bin Civarında Katılım
Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan ya da Başbakan - Cumhurbaşkanı Adayı sıfatı ile Malatya’da katıldığı tüm mitinglerde, miting meydanı çok erken saatlerde dolar ve Erdoğan, ortalama 70 – 80 bin kişiye hitap ederken, AKP’nin son Malatya mitinginin başlama saati olan 17.00’de miting meydanının büyük ölçüde boş olduğu, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun alana geldiği ve konuşmaya başladığı 19.50’de, yani miting coşkusunun pik yaptığı anda meydanda bulunan kitlenin maksimum 35 ila 40 bin kişi arasında olduğu gözlendi. Alanda yer yer geniş boşluklar olduğu dikkat çekti. (Boşlukların görüldüğü üstteki miting alanı fotoğrafları Başbakan konuşurken çekilmiştir)
Miting meydanının önceki mitinglerden farklı olarak daraltıldığı ve mitinge katılımın büyük olduğu yönünde algı ve izlenim yaratmak amacıyla uzun bir koridor biçiminde dizayn edildiği görülüyordu.
Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun konuşması yaklaşık 45 dakika sürdü. Hitabının 40 dakikalık bölümünde ülke gündemine dair konuşan, özellikle İstanbul’a yapılan yatırımları dile getiren ve CHP, MHP ve HDP liderlerine sert eleştiriler yönelten Başbakan Davutoğlu, konuşmasının kısa bir bölümünü Malatya’ya ayırdı.
Malatya’yı Anadolu’nun merkezi haline getireceklerini söyleyen Prof. Davutoğlu, daha önceki Malatya mitinginde yaptığı gibi, kişisel tarihçesindeki Malezya geçmişinin önemli bir yer tutması nedeniyle bir cümlesinde Malatya diyecekken ‘Malezya’ dedi. Ancak, yanlışının farkına varıp, konuşmasını düzeltti.
Başbakan Davutoğlu’nun seçim vaadlerinin en dikkat çekici olanı kayısı üreticisi ve kayısı sektörüüne yönelikti: “Herbir kayısı üreticisinin zararı karşılanacak, ayrıca, hem yaş hem kuru kayısıya incirdeki ve üzümdeki gibi ihracat desteği” verilecek diyen Davutoğlu, don ya da dolu afeti nedeniyle zarar gören kayısı üreticisinin zararının nasıl bir mekanizma ile karşılanacağına dair açıklayıcı herhangi bir detay vermedi.
İnönü Üniversitesi Senatosu’nun iki yıl once aldığı ve YÖK’e sunduğu “Malatya’ya Tarım ve Tarım Teknolojileri odaklı yeni bir devlet üniversitesi”nin kurulması yönündeki öneri kararı ile gündeme gelen ‘Malatya’ya 2. Üniversite” Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da seçim vaadleri arasında yer aldı. Davutoğlu “Malatya’ya 2. bir üniversite kurulması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. Ancak, 7 Haziran seçimlerinde çok daha güçlü biçimde iktidara geleceğini iddia eden Başbakan ve AKP Genel Başkanı’nın, hükümet ve meclis çoğunluğunun onayı ile kısa sürede kurulabilecek üniversite için ucu açık biçimde “Elimizden geleni yapacağız” ifadesini kullanması, tatmin edici bulunmadı.
Hızlı tren konusundaki ilerlemelere ilişkin konuştuğu sırada miting meydanındaki kitleye “Hızlı treni gördük mü?” diye soran Başbakan Davutoğlu’na miting meydanındakilerin bir bölümü ‘Gördük’ diye cevap verirken, bir bölümü de ‘Görmedik’ diye bağırdı.
Öz ve Fındıklı Yoktu Ama ‘Aramızda’ Diye Anons Edildi
Mitingin en dikkat çekici anlarından biri, Başbakan Davutoğlu ile birlikte mitinge katılan isimlerin anons edilmesi sırasında yaşandı. Miting sunucusu, yeniden aday gösterilmeyen AKP Malatya Milletvekilleri Ömer Faruk Öz ve Mücahit Fındıklı’nın da aralarında bulunduğunu vurgulayarak bu isimleri sahneye davet etti. Ancak, gerçekte her iki isim de Malatya’da değildi. Çünkü Öz ve Fındıklı yurt dışı seçim sürecindeki çalışmalar nedeniyle Fransa’daydılar. Anons aslında yanlış yapılan bir anons değildi. Arka planda “Bu isimlerin aday gösterilmemesi nedeniyle aramızda kavga, küslük, dargınlık yok. Hep birlikteyiz ve beraberiz” mesajı verilmek isteniyordu ama gerçekliğe dayanmıyordu.
“Olmayan Onkoloji Hastanesi” İçin ‘Yapıyoruz’ Dedi
Prof. Dr. Davutoğlu’nun Malatya’ya yönelik yatırımlar konusundaki en dikkat çekici olanı kuşkusuz Onkoloji Hastanesi ile ilgili olanıydı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, yanlış bilgilendirilmesi ile olsa gerek, olmayan, yapılmayan Onkoloji Hastanesi için, “Malatya Onkoloji Hastanesi’ni yapıyoruz” dedi.
Oysa;
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik’in Karaciğer Nakil Hastanesi’nden sonra Onkoloji Hastanesi’ni kurmayı planlamış ve gerekli çalışmaları başlatmıştı. İnönü Üniversitesi’nin gelişimine büyük önem veren merhum CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, sağlığında ‘Bu hastane için gereken parayı ben toplayacağım’ dedikten sonra önemli girişimlerde bulunmuş ve Onkoloji Hastanesi için somut gelişmeler yaşanmaya başlamıştı. Ancak, Mevlüt Aslanoğlu’nun ani vefatı ile Onkoloji Hastanesi’ne ilişkin çalışmalar duraksamış olmakla birlikte, Aslanoğlu’nun İstanbul’daki yakın arkadaşları, Aslanoğlu’nun başlattığı bu çalışmayı devam ettirmek için para toplanması konusunda toplantılar yaptı. Aslanoğlu’nun arkadaşları bu aşamada İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ile görüşerek, hastanenin tüm finansmanını kendilerinin sağlaması halinde inşa edilecek hastaneye merhum Mevlüt Aslanoğlu’nun adının verilip verilemeyeceğini sordu. Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik de işadamlarına, “Şayet hastanenin tüm finansmanını karşılayacaksanız merhum Aslanoğlu’nun adını verebiliriz, neden olmasın” cevabını verdi.
Malatya ve İnönü Üniversitesi, tam da çok önemli bir alanda bir hastane kazanacak iken, bazı AKP Malatya Milletvekilleri, “İnönü Üniversitesi’nde merkezi yönetimin aktaracağı paralarla yapılacak Onkoloji Hastanesi’ne bir muhalefet milletvekilinin adının verileceğini, bunun asla kabul edilemez olduğu” yönünde gerçekle ilintisi bulunmayan propaganda yapmaya başladı. Bu durum, Mevlüt Aslanoğlu’nun anısını yaşatmak isteyen İstanbul’daki işdamlarının “İktidarla karşı karşıya gelmemek” endişesiyle geri adım atmasına yolaçtı. Böylelikle “bazı” AKP Malatya Milletvekilleri sayesinde, merhum Aslanoğlu’nun yakın arkadaşlarının toplayacağı paralarla inşa edilecek Malatya Onkoloji Hastanesi başarıyla (!) engellenmiş oldu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Malatya mitingi nedeniyle kent merkezinde ve kentin giriş – çıkışlarında olağanüstü güvenlik tedbirleri alındı. İnönü Caddesi, Malatya Büyükşehir Belediyesi binası ve Malatya Park AVM terasına kısa aralıklarla uzun namlulu silahlarla donatılmış polisler konuşlandırıldı. Havadan da asker ve polis helikopterleri sürekli uçuş yaptı. Güvenliğin sağlanması için Kayseri, Sivas, K. Maraş ve Erzincan’dan takviye polis kuvveti getirilirken Başbakan Davutoğlu ile birlikte gelen heyetin kaldığı Malatya Hilton Oteli’ne uzun süre heyet dışından girişler yasaklandı. Miting alanına girenler sıkı sıkı arandı, çakmaklarına, kalemlerine el konuldu.
Miting meydanına kamyonlarla getirilen kekler, su ve meyve suyu mitinge katılan halka dağıtıldı.
Başbakanın 'Defolu' Pankartını Astılar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun Malatya Büyükşehir Belediyesi binasına asılan büyük ama "defolu" pankartında, Davutoğlu’nun fotoğrafında “iki kravat ve ceketinin iki parça halinde birbirine eklenmiş görüntüsü” dikkat çekti.
Gündemdeki Soru: Mitingin zayıflığı, sandığa yansır mı?
AKP Malatya mitinginin, 13 yılın en zayıf, halkın en az ilgi gösterdiği miting olması, “Mitingin zayıflığı 7 Haziran’da sandığa yansır mı, ya da nasıl yansır?” sorularını gündeme getirdi.
malatyahaber.com ekibi