Hürriyet, Malatyalı işadamı Sabri Özel'le yapılan röportajı "Malatya'dan kaçtım, 'alaturka' dedikleri adımı marka yaptım" başlığıyla yayınladı.
Hürriyet Gazetesi'nin ekonomi sayfasında, Malatyaspor eski yöneticilerinden, işadamı Sabri Özel'le yapılan röportaj şöyle:
....
E-kobi:Malatyadan kaçtım alaturka dedikleri adımı marka yaptım
10 yaşında evden kaçıp, İstanbulda hayatını kazanmaya çalışan Sabri Özel, 1969da triko atölyesi kurdu, 1980de Sabri Özelin ilk adımını attı. Özel, Ürünlerime Sabri Özel markası koydum, alaturka buldular. İtalyan kendi adını marka yapıyor, ben neden yapmayayım dedim. Bugün Türkiyede 585 noktada ve 12 ülkede Sabri Özel markası satıyoruz dedi.
MALATYAnın Pütürge ilçesi Damlı Köyünde çiftçi bir ailenin ilk çocuğu olarak gözünü dünyaya açar Sabri Özel. İlkokul 3üncü sınıftayken, yani henüz 10 yaşındayken, evden kaçarak soluğu İstanbulda alır. Kendi deyimiyle 1950de hayata 1-0 yenik başlayan Özel, kendisini başarıya götürün faktörleri şöyle anlatıyor: Benim babam arazi sahibi, zengin bir adam değildi. Çiftçilik yapıyordu. Kaybedecek hiçbir şeyim yoktu. Hep çalıştım, gayret ettim. Büyük hayaller kurdum. Bugün ismim bir markadır.
8 YAŞINDA ÇALIŞMAYA BAŞLADI: Triko, kadın ve erkek giyime odaklı Sabri Özelin Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Özel, 8 yaşında başladığı çalışmaya hayatını şöyle anlatıyor: 1960da 10 yaşında İstanbula gelince önce bir iplik fabrikasında bobin toplayarak işe başladım. Önce turistik süs eşyası üreten bir yerde sonra da bir matbaada çalıştım. Bunların hepsi 6-7 ay kadar sürdü. Bir istikbal görmediğim için ayrıldım. En son trikoda karar kıldım. İlk geldiğimde bir kaç ay amcamla kaldım ama sonra bekar odasına çıktım. Uzun süre de bekar odalarında yaşadım. İlk triko işimde 2.5 lira haftalık alıyordum. Haftalıklarımı biriktirdim.
9 YIL SONRA PATRON: Triko alanında 9 yıl tecrübe kazandıktan sonra kendi işini kuran Özel Bir cuma günü saat 09.30du. 20 Haziran 1969... Hiç unutmadım diyor. 2 bin 500 lira sermaye ve 1 makine ile kendi işine sahip olan Özel, Yeşildirekte kendi işime başladığımda piyasada çok iyi bir trikocu olarak biliniyordum. 1980 yılına kadar 11 yıl fason üretim yaptım. 1980de Sabri Özeli kurdum. Fason üretimi bıraktım. Kendi markamı yarattım diye konuşuyor.
TÜRKÜM İSMİM TÜRKÇE: Yolun en başında büyük hedefler koyduğunu anlatan Özel şöyle devam ediyor: İsmi çok alaturka bulanlar oldu. İlk yıllarda ürünlerimizi satmak isteyen bazı mağazalar etiketleri bile sökmek istedi. İzin vermedim. Ben Türküm ismim Türkçe. Adımı George, Enrico yapamam. Adımdan kompleks duymam. Niye bir İtalyanın, İngilizin, Fransızın ismi marka oluyor da Türkünki olmuyor! O alaturka bulunan isim bugün Türkiyede 585 noktada satılıyor, dev bir tesiste ürettiklerinin yüzde 30-40ını da ihraç ediyor, 800 kişiye istihdam sağlıyor.
Ciro hedefim 50, ihracat hedefim 13 milyon dolar
TOWN Center, Fly Inn, Laleli, Erenköy, Gaziantep, Konya ve Erzurum olmak üzere Türkiyede 12 mağazaları olduğunu anlatan Sabri Özel, şunları söyledi: 6sı Moskovada, 1er tane Kiev, Odesa, Çek Cumhuriyetinde ve kalanı İngiltere, Hollandada kornerlar olmak üzere yurt dışında toplam 12 mağazamız var. 2005 ihracat hedefimiz 10, ciro hedefimizse 50 milyon dolar. 2006da 13 milyon dolar ihracat hedefliyoruz. Şu anda ürünlerimizi 12 ülkeye ihraç ediyoruz. 2007ye kadar Türkiyede mağaza sayısını 60a çıkaracağız. Avrupa başta olmak üzere çevre ülkelerde 30 mağazaya ulaşmayı planlıyoruz.
Üretimde kadın-erkek yüzde 50-50 olacak
SABRİ Özel, şu anda yüzde 70 erkek yüzde 30 oranında kadın kıyafetleri ürettiklerini belirterek, Bunu yakın zamanda yüzde 50-50 ile dengelemek istiyoruz. Yılda 600 bin adet triko, 70 bin takım elbise, 140 bin pantolon, 360 bin gömlek, 200 bin erkek penyesi, 150 bin kadın penyesi ve yeni girdiğimiz kadın konfeksiyonda 40 bin adet üretim kapasitesine sahibiz diye konuşuyor.
Bu topraklarda yetiştim Türkiyeye yatırım yaparım
SON yıllarda yerli sermayenin yurt dışı yatırımlara yönelmesini eleştiren Sabri Özel şunları söylüyor: Ben bu topraklarda yetiştim sadece bu topraklara yatırım yaparım. Bulgaristanda yatırım yapmamız için öneriler gelmişti. Kabul etmedik. Bizim üretimimizde ithalat oranı yüzde 5i geçmez. Fiyatı makul olan aynı ürün burada üretiliyorsa neden ithal edilsin! Bireysel çıkarlar yüzünden ülke menfaati gözardı ediliyor.
Fabrikayı 30 milyon dolara kurdu, dev mağaza geliyor
HALKALIya 30 milyon dolarlık yatırımla 1998de 26 bin metrekarelik tesis kurduklarını kaydeden Özel, çok fazla eleman değişikliği yamadıklarını, 33 yıldır birlikte çalıştığı arkadaşları olduğunu söylüyor. Özel, Halkalıdaki Sabri Özel binasının yanına 2007 sonun kadar 2 bin metrekare büyüklükte içinde kafeteryası, restoranı olan bir mağaza inşa edeceklerini de belirtiyor.