- İlki 2010 yılında yapılan Malatya Uluslararası Film Festivali’nin 3.sünün açılış ve onur ödülleri töreni Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.
- Festivalin görsel şöleni olması gereken Kırmızı Halı Geçidi ve genel olarak açılış gecesi önceki yıllara göre sönük geçti.
- Yerel Medyaya uygulanmak istenen ancak yerel medya temsilcilerinin büyük tepkisi sonucunda kaldırılmak zorunda kalınan akredite krizi gölgesinde başlayan törenin festival programında 19.00’da başlayacağı belirtilmesine karşın, prtokol üyeleri için ayrılan koltuklarda yaşanan kargaşa ve koordine edilemeyen oturma düzeni yüzünden ancak 20.30’da başlayabildi.
- Birçok davetli oturdukları koltuklardan kaldırılıp arka sıralara gönderilirken, protokol koltukları için verilen yoğun mücadele ‘Film festivali protokol festivaline dönüşüyor’ yorumlarına yol açtı. Bazı protokol üyeleri ön koltuklardan kaldırılıp arka koltuklara gönderilmeyi protesto etmek için töreni terk etti.
- MUFF’da Yaşamboyu Onur Ödülü verilen Hababam Serisi’nin Mahmut Hocası büyük usta Münir Özkul’un ödülünü almak üzere Hababam Sınıfı’nın oyuncuları, Türk Sineması’na damgasını vuran ekibin bir başka sanatçısı merhum Adile Naşit’in ders zilini çaldığı sahnenin canlandırılması eşliğinde sahneye çıktı.
- Hababam Sınıfı’nın efsane ekibinin Malatyalı oyuncusu Dilaver Gür tarafından 38 yıl sonra Malatya’da bir araya getirilen Hababam Sınıfı oyuncuları salondaki izleyicilerden büyük ilgi gördü ve yoğun alkış aldı.
- Yaşamını yitiren sanatçıların görüntülerinin sahneye getirildiği sinevizyon yayını sırasında en büyük alkışı MUFF’nin 1.sinde (2010) Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görülen ve ödülünü almak üzere Malatya’ya gelen, sahneye tekerlekli sandalyesi ile çıkan sinema sanatçısı Erol Günaydın, Muhteşem Yüzyıl dizisinin senaristi Meral Okay ve trafik kazasında yaşamını yitiren sinemanın genç kuşak temsilcilerinden yönetmen Seyfi Teoman aldı.
- Gecenin sunuculardan sinema oyuncusu Serhat Kılıç Malatyalı olduğunu ve 10 yıldan sonra memleketine gelmekten duyduğu sevinci ifade etmesi salonda büyük alkış aldı. Serhat Kılıç “Ben de Malatyalıyım. 10 yıl sonra bu festival sayesinde memleketime geldim. Memleket havası bir başka oluyor elbette. Ben İstanbul’da iken kendimi varmış gibi hissedemiyorum. Hep bir şeyler eksik kalıyor. Doğunun komşuluk ilişkileri, insani hassasiyetleri bir başka oluyor” dedi.
- Onur Ödülü verilen sanatçılardan Kadir İnanır, henüz başlamadan çeşitli polemik ve kişisel tartışmalarla gündeme gelen, Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne gönderme yaparak “Festivaller sinemanın güzelliğinin, değerlerinin tartışıldığı, yüceltildiği arenalara dönüşmelidir. Yoksa kişisel polemiklerin, yorumların yeri olmamalıdır. Malatyalıları bu yüzden kutluyorum” diye konuştu.
- Festivalde Onur Ödülü verilen bir diğer sanatçı olan Türkan Şoray konuşmasını heyecandan dolayı güçlükle yapabildi. Sesi titreyerek konuşan Türkan Şoray, sahneye davet edilirken ‘Türk Sineması’nın en karizmatik gülen adamı’ şeklinde anons edilen rol arkadaşı Kadir İnanır için “O benimki. Onu hiç kimseye bırakmam. Bu böyle biline…” şeklinde konuşması salonda kahkahlara neden oldu.
- Kadir İnanır’ın onur ödülü vermek üzere sahneye davet edilen Türk Sineması’nın Malatyalı ünlü yönetmeni Ünal Küpeli ödülü takdim ederken merhum Turgut Özal’ın Malatyalılar için kullandığı “Allah’ınıza gurban” cümlesinden esinlenerek “Allah’ına gurban kirve” sözleriyle hitap etti. Kadir İnanır’ın kirvelik bağı olan Ünal Küpeli’nin bu cümlesinden oldukça duygulandığı gözlendi.
- Festivalin son bölümünde İlhan Şeşen konseri salondaki davetli topluluğuna zaman zaman coşkulu zaman zaman duygu dolu dakikalar yaşattı. İlhan Şeşen salonda bulunan yapımcı ve yönetmenlere “Bu kadar önemli şahsiyet karşısında şarkı söylüyorum. Belki birgün bana da bir film müziği yapmamı teklif ederler” sözleriyle esprili bir şekilde sitem etti.
- Festivalin açılış gecesine ilk iki yılın açılış gecesinin tersine siyasiler katılmadı. Önceki yıllarda AKP ve CHP milletvekilleri törene katılmadı.
- Vali Vasip Şahin konuşmasında film festivali komitesinin festivali Malatya’dan soyutlayan tavrına yönelik eleştirilerin dikkate alındığını gösteren bir tavır göstererek “Festival halkla bütünleşir ve Malatya halkı festivali sahiplenirse devam edebilir” dedi.
- Açılış gecesi törenin yapıldığı kongre ve kültür merkezinin Kemal Sunal Salonu’nun yetersizliği bir kez daha bu tür törenlerin İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılması gereğini ortaya koydu. Önceki Vali Ulvi Saran’ın üniversite ile ürettiği yapay çatışma yüzünden devredışı bırakılan üniversite olanaklarının üniversite-valilik ilişkilerinin normale döndüğü yeni dönemde kullanılmaması festival komitesinin kendi bildiğini okuması olarak yorumlanıyor.
- Festival yönetiminin Malatya kent dinamiklerini yoksayan tutumunun bir başka örneği olarak, alanında bir ilki gerçekleştirerek Malatyahaber.com ve Görüş Gazetesi'nde tefrika edilen Malatya Sinema Tarihi yazılarının yazarı Adnan Işık bu yıl festivale davet edilmedi. Sinema eleştirmenleri MUFF Sinamatek kapsamında Malatya Sinema Tarihi yazılarının kitap olarak yayınlanması gerekiğine vurgu yaparken, festival komitesinin Adnan Işık'ı festivale bile davet etmemesi şaşkınlıkla karşılandı.
Notlar: Niyazi DOĞAN – Güler HAZAR
Fotoğraflar: Gürhan SELAN