SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Allı Gelin'in Tıp Alanında Kullanılması İçin Araştırmalar Sürüyor

'Allı Gelin'in Tıp Alanında Kullanılması İçin Araştırmalar Sürüyor
A- A+ PAYLAŞ

Endemik bir tür olan Allı gelin çiçeği, Malatya'nın Hekimhan ilçesinde tarımın yapılmadığı, erozyona maruz kalan bölgeler ve dağlık alanlarda yayılış gösteriyor.

Erozyona uğramış yamaçları mor rengiyle süsleyen çiçeğin tıp alanında kullanılması için araştırmalar devam ediyor.

ALLI GELİN ÇİÇEĞİ: Allıgelin (Hesperis isatidea) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1000-2000 m yükseklikler arasında; aşınmış toprak yığınları ve döküntülerde gözlenebilir. Türkiye genelinde Allıgelin olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde boya çiçeği olarak bilinir. Bilimsel olarak Hesperis isatidea (Boiss.) D.A.German & Al-Shehbaz şeklinde tanımlanır. Gövdeler dik gelişir ve yoğun uzun beyazımsı tüy örtüsü ile kaplıdır. Yapraklar hemen hemen eliptik formludur ve kenarları dişlidir; alt kısımlarda saplı, üstlerde sapsızdır. Çanak 6-8 mm uzunluktadır. Çiçekler hoş kokuludur. Meyveler düz, sarkık ve genişçe kanatlıdır; olgunlaşınca açılmaz; yüzey başlangıçta iki parçalı dikensi kıllarla kaplıdır, olgunlaşınca bu kıllar dökülür. (floranatolica.com)

FOTO: Bayram AYHAN- AA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Nihat Toramanoğlu (2 yıl önce)
    Malatya ve sivas genel yayiliş alanıdır. dikkatli gözler için kırsal köy yol kenarlarında rastlanır geçen yıl Levent vadisinde rastlamıştım tıbbi araştırması bir tarafa peyzaj süsleme içinde oldukça uygun bir bitkidir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Haberi hazırlarken ve de önceki deneyimlerimden dolayı, süs bitkisi açısından araştırmalar devam ediyor, ancak çok zor bir bitki sadece eğimli ve erozyona uğramış yamaçlarda yetişiyor. Eskilerde kök boya alanında kullanılmış bitkinin diğer adı zaten "boya çiçeği". Tıbbi alanda ise şu kullanılıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
İşlem süresi: 0.199 saniye