6 Şubat depremlerinden sonra Altay Kışlası olarak da bilinen eski Şoför Okulu arazisinde sanayi sitesi olarak inşa edilen 714 işyeri için ön talep toplanacağı açıklandı.
Küçük Sanayi Sitesi olarak da nitelendirilen yerle ilgili olarak Valilik'ten yapılan açıklamada şöyle denildi:
"06.02.2023 tarihli depremlerden etkilenen imalat ve tamirat ile uğraşan işletmelerin işyeri ihtiyacını karşılamak üzere Malatya İli Yeşilyurt İlçesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca yapımı devam eden 714 işyeri tamamlanma aşamasına gelmiştir.
Bu bölgede yapılacak yeni etap işyerlerinin sayı ve büyüklüklerinin belirlenebilmesi için ön talep toplanacaktır. Malatya il sınırlarında işyerleri yıkılan veya ağır hasarlı olan talep sahiplerinin ekli Ön Talep Formu ve İlgi Beyanı Formunu doldurarak Malatya Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’ne 17.01.2025 tarihi mesai bitimine kadar teslim etmeleri gerekmekte olup, ek talep formu aşağıda sunulmuştur.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.
Başvuru Adresi:
Malatya Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü
Yakınca Mah. Adıyaman Yolu Bulvarı TSE Hizmet Binası No:56 Yeşilyurt/Malatya
Telefon : 444 61 00
Dahili : 24400"
İLGİ BEYANI FORMUNDA YER ALAN AÇIKLAMALAR..
Bu arada, Valilik bülteninin ekinde verilen ‘İlgi Beyanı Formu’nun, giriş bölümünde şu açıklamalar yer aldı:
"Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na (STB) bağlı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü (SBGM), yedi yeni Küçük Sanayi Sitesi (KSS) kapsamında yaklaşık 1.600 afet ve iklim dayanıklı atölyenin inşasını gerçekleştirecektir. Bu atölyeler, Şubat 2023 depremlerinden önemli ölçüde etkilenen mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeleri (KOBİ) desteklemek amacıyla inşa edilecektir.
Uygun KOBİ'ler, Şubat 2023 depremleri öncesinde, depremden etkilenen 11 ildeki bir Sanayi Sitesi, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) veya Sanayi Parkı içinde bir atölyeye sahip olan veya kiralayan işletmeleri içermektedir. Ayrıca, bu bölgeler dışında faaliyet gösteren KOBİ'ler de, 15 Temmuz 2023 tarihinde değiştirilen 4562 sayılı OSB Kanunu ve 2023 Aralık ayında STB tarafından yayımlanan ilgili Yönetmelikler kapsamında, eğer depremler öncesinde imalat veya bakım ve onarım hizmetleriyle uğraşıyorlarsa, bu programdan yararlanabileceklerdir.
Yeni atölyeler, tamamen yıkılan veya ağır hasar gören atölyelerin yerine yapılacaktır. İnşaat tamamlandığında, uygun KOBİ'ler, bu atölyeleri inşaat maliyetleri üzerinden, yani ortak altyapı ve arazi maliyetleri dâhil olmak üzere satın alma seçeneğine sahip olacaklardır.
Yeni atölyeler, afet dayanıklılığı, iklim değişikliğiyle mücadele ve iklim dayanıklılığı standartları ve uygulamaları doğrultusunda inşa edilecektir. SS’ler içinde inşa edilecek 1.600 yeni atölye ve bunları destekleyen ortak altyapı, karbon ayak izlerini azaltan sürdürülebilir ilkeler ve yeşil çözümlerle uyumlu olacak ve doğal afetlere, özellikle depremlere ve iklim kaynaklı streslere dayanıklı ileri düzey, dayanıklı malzemeler kullanılacaktır. Ortak altyapı inşasında ise, yenilenebilir enerji üretimi için güneş panelleri ve gelecekteki iklim risklerine karşı su verimliliğini artırmak için yağmur suyu toplama sistemleri gibi sürdürülebilir enerji çözümlerinin entegrasyonu hedeflenecektir.
Bu anketin amacı, atölyelere olan talebi değerlendirmektir ve katılımcıların atölye satın alımı için başvuru yapmalarını zorunlu kılmaz. Resmi başvuru çağrısı ilerleyen tarihlerde duyurulacaktır.
Lütfen, bu anket aracılığıyla toplanan tüm verilerin yalnızca işletme ihtiyaçlarını anlamak ve Küçük Sanayi Sitesi programının geliştirilmesine yönelik olarak kullanılacağını unutmayın. Yanıtlar gizli tutulacak ve veri koruma mevzuatına uygun olarak işlenecektir."
malatyahaber.com- Bülten