İl Özel İdaresi'ne ait olan ve Süzer grubu tarafından işletilen Altın Kayısı Oteli'nin satış ihalesi 18 Temmuz Salı günü yapılacak. 6.5 milyon YTL (6.5 trilyon lira) muhammen bedelle satışa çıkarılan otelin bu fiyatına; 4 yıldızlı, 210 yatak kapasiteli otel binasının yanı sıra 5 bin 352 metrekare olan arsasının da dahil olduğu bildirildi. Bu arada, otelin bina oturumu ve bahçesiyle fiilen kullanılan mevcut alanının 7 bin 560 metrekare olmasına karşın, 1997 yılında kavşak düzenlemesi nedeniyle 2 bin 208 metre kare alanın yola terkedilmiş olduğu da belirlenmişti.
Otelin satış ihalesinin 18 Temmuz Salı günü saat 11.00'de, İl Özel İdare Müdürlüğü hizmet binasındaki İl Encümen Salonu'nda yapılacağı belirtildi. Bu arada, ihaleyle ilgili olan kişi ve grupların, bizzat otelde inceleme yaptıkları, şartname edindikleri, ancak Pazartesi günü itibarıyla henüz teklif veren olmadığı öğrenildi.
Satışa çıkarılan Altın Kayısı Oteli'nin yapımına, Malatya'nın lüks otel ihtiyacına binaen, 1987- 1990 yılları arasında görev yapan Vali Kutlu Aktaş dönemindeki girişimlerle Şeker Fabrikası'ndan sağlanan arsa üzerinde başlanmış, 1993- 1995 yılları arasında görev yapan Vali Saffet Arıkan Bedük döneminde ise, kaba inşaatı tamamlanmış olarak, bugünkü işletmecisi olan Süzer grubuna 15 yıllığına kiraya verilmişti. Bu grup inşaatı tamamlamış, işletmeye başlamıştı.
Malatya'daki en büyük kapasiteli otel olan Altın Kayısı Oteli için belirlenen muhammen bedelin, bu tesisin sadece arsasının değeri olduğu öne sürülüyor. Muhammen bedeli basından öğrenen bazı çevreler, Çevreyolu ile Sivas Yol ayrımına kadar olan bölgedeki kimi yerlerde sadece 1 dönüm arsanın bedelinin 1 milyon YTL (1 trilyon lira) civarında olduğunu, belirlenen fiyatın neredeyse arsa değeri olduğunu öne sürdüler. Bu çevreler, "Kapalı Teklif Usulü"ne göre yapılacak ihalede, gerçek değerin bulunması dileklerini de ifade ederken, bu tesisi satın alacakların, mutlaka otel olarak işletmeleri ya da mevcut binayı yetersiz görmeleri halinde bile yapacakları tesisin otel olması gerektiğine ilişkin bir koşulun sözleşmeye konulması gerektiği görüşünü de ifade ettiler.
Altın Kayısı Oteli, ilanda 210 yatak, Turizm belgeli oteller kayıtlarında ise 206 yatak kapasitesiyle, Malatya'daki "turistik" otel yatak kapasitesinin yüzde 22'sine sahip durumda.
Bu arada 6.5 milyon YTL'lik muhammen bedelli satış ihalesine bina, arsa, satış şartnamesindeki listede kayıtlı ve halen işletmecide zimmetli bulunan demirbaşların da dahil olduğunu, "ihale kesinleşmeden önce ihalenin herhangi bir safhasında idarenin ihaleyi yapıp yapmamakta serbest olduğu" da kaydedildi.
İhale şartnamesinde ise; ihale üzerinde kalan iştirakçinin ihalenin onayının kendisine bildirilmesini müteakip en geç 15 gün içerisinde ihale bedelinin yüzde 50'si ile KDV'nin tamamını peşin ödeyeceği, geriye kalan yüzde 50'lik bölümü oluşturan bedeli de onay tarihinden itibaren 90 gün sonrasından başlamak ve üçer aylık dönemlerde 4 eşit taksitte ödemek üzere sözleşme yapacağı maddesi de yeraldı.
Öte yandan, Altın Kayısı'ya talip oldukları öne sürülen İstanbul ikametli bazı işadamları ve kuruluş temsilcilerinin de, "fuar ve sempozyum" gerekçeli Malatya ziyaretlerini sürdürmeleri, bu kişilerin de ihaleye katılacakları yorumlarına neden oldu.