Malatya Tabip Odası, Sağlıkta Şiddet konulu hikaye yarışması düzenleyerek, sağlıkta yaşanan şiddetin nedenlerini önlemeye çalışacak.
Tabip Odası’nda yapılan basın açıklamasında,Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Yalçın, Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, Prof. Dr. Hasan Kavuk ve yarışmanın jüri üyeleri hazır bulundu.
Sağlıkta şiddetin önlenmesi gerektiğini vurgulayan Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Yalçın, şunları dedi:
“Sağlıkta Şiddete Beyaz İsyan sloganıyla gerçekten giyimleriyle duruşlarıyla bembeyaz bir sayfayı ifade eden bütün ömürlerini, mesleki zamanlarını hastalarını diriltmeye onları hayata bağlamaya, yaşatmaya adayan bu beyaz kimlikli insanların tüm sağlık çalışanlarımızın son zamanlarda sürekli bir şekilde şiddetin değişik türleri ve boyutlarıyla yüzleşmeleri maruz kalmaları ülke genelinde zaman zaman gündem olmaktadır ve halen sağlık çalışanları şiddete maruz kalmaktadırlar.”
Yalçın, “Amacımız, sağlıktaki şiddete dikkati çekmek ve gerçekten tüm çabaları hastalarını hayata bağlamak olan sağlık çalışanlarına yönelik mevcut şiddetin bir an önce durdurulmasını sağlamak. Artık hekimlerimizin öldürülmemeleri, darp edilmemeleri, hakaret uğramamaları, darp edilmemeleri ve çalışma ortamlarının güvensizleştirilmemesi için bu yarışmayı tertiplemekteyiz. Yarışma vesilesiyle umuyoruz ki ülke genelinde bir katılım olacak. Hikayeleştirilmiş sağlık tecrübeleri, şiddet konulu hikayelerimiz ülke gündemine gelmesi, bir an önce şiddete yönelik tedbirlerin alınması için ve caydırıcı kanun maddelerinin konabilmesi için katkı verecektir. Hikaye yarışmasında temanın tamamen şiddet olduğunu hatırlatıyorum” dedi.
Yarışmanın Ön Jüri Üyelerinin Op. Dr. Mustafa Eroğlu, Uzm. Dr. Yasir Furkan Çağın, Op. Dr. Turgut Murat Pektekin, Kevser Akın, Hemşire Şenay Karaaslan, Ebe Şule Yüksel Yılmaz’dan oluşurken, Jüri Üyelerinin isimleri ise şöyle sıralandı: Prof. Dr. İskender Sayek, Prof. Dr. Hasan Kavruk, Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, Yrd. Doç. Dr. Atilla Özcan, Dr. Ali Yalçın.
Prof. Dr. Cengiz Yakıncı ise, “ Şiddet şu anda sağlıkçıların bir numaralı sorunu olarak görülmekte. Sağlıkçıların güvenliği açısından önemli bir problem, bu problemi nasıl çözebiliriz? Aslında hikaye yarışmasında gerçek hikayeler bize yol gösterebilecek mi? Acaba insanların şiddete farklı bakış açıları probleme yol gösterebilecek mi? Sağlık çalışanlarıyla sağlık dışındaki çalışanlar arasındaki güzel ilişkiyi sağlayabilecek mi? Aslında hikayenin böyle sıcak bir tarafı var. Biz hem çözüm açısından hem bu sıcaklığı sağlama açısından yarışa düzenleyelim dedik. Çok miktarda ve Türkiye’nin değişik illerinden hikayelerin geleceğini umuyorum. Çünkü biz hikaye ve hastalık konusunu çalışıyoruz. Bu konuda oldukça bir tecrübe kazandık. Bu nedenle bu yarışmanın daha da güzel olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Prof. Dr. Hasan Kavuk da, “Bu tür önemli konuların gündemde kalması için bu tarz estetik etkinlikler çok önemli roller ifa etmektedir. Sağlıkta şiddeti de gündemde tutabilmek, daha etkin, daha sağlıklı önlemlerin alınmasına zemin hazırlanması için çok güzel bir etkinlik. Bizim açımızdan önemli bir tarafı da sanat, estetik unsurlarının gün yüzüne çıkmasında Malatya Tabipler Odası’nın bu şekilde bir etkinliği güzel şeyler kazandıracaktır” şeklinde konuştu.