Verem Savaş Derneği Malatya Şubesi tarafından düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilere düzenlenen programla ödülleri verildi.
Fuzuli Caddesi'nde bulunan Verem Savaş Derneği'nde düzenlenen ödül töreninde konuşan Verem Savaş Derneği Malatya Şubesi Başkanı Raşit Alaçık, "Her yıl Ocak ayının ilk haftasında kutlanan Verem Savaş Haftası etkinlikleri çerçevesinde ilimiz Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile düzenlediğimiz yarışmada derece alan öğrencilerimize ödüllerini vermek üzere toplanmış bulunuyoruz" dedi.
Halk arasında Verem yada İnce Hastalık olarak bilinen tüberküloz bulaşıcı bir hastalıktır. 1947'den beri Verem Eğitim ve Propaganda Haftası yapılmaktadır. Her yıl Ocak ayında kutlanan haftanın amacı, verem ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi, hastalığa bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesidir. Bu amaçla dernek olarak ilimizde çeşitli etkinlikler düzenledik. Halkın bilinçlendirilmesi için etkinliklerimiz çeşitli alanlarda sürdürülecektir. Bu şekilde hastalıkla ilgili toplumun bilgi sahibi olması sağlanır" diyen Alaçık, verem hastalığını hakkında şu bilgileri verdi:
"Dünyada tek etkene bağlı ve tedavisinin olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalıklardan biridir. Verem basilinin kaynağı hasta insandır. Basil hava yoluyla bulaşır. Tüberkülozlu kişinin, konuşması, hapşırması, öksürmesi ile akciğer salgısının damlacık şeklinde diğer sağlıklı kişilere solunum yoluyla bulaşması sonucu mikrop vücuda girer. Yaşam koşulları kötü, sosyo ekonomik seviyesi düşük, kırsal bölgelerde, aşırı kalabalık yerlerde, hapishanelerde hastalığın görülme oranı yüksektir. Yine vücut direncinin düşük olduğu durumlarda hastalığa yakalanmak daha kolaydır."
Balgamı ile TBC basili çıkaran hastayla yakın temas içinde olanlara hastalığın bulaşma oranının yüksek olduğuna dikkat çeken Raşit Alaçık, "Toplum içinde bu şekilde gezen ve balgamıyla TBC basili çıkaran hasta, hastalığın yayılmasında en önemli faktördür. Tedavi edilmeyen her kişi yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır" dedi.
Veremin tanı ve tedavisinin ücretsiz olduğunu aktaran Alaçık, "Tedavi hastanede ya da dispanserde aynı şekilde düzenlenir. Tedavide kullanılan ilaçlar verem savaş dispanserinden ücretsiz verilir. Tedavinin düzenli olması çok önem taşır. Tedavi eksik ya da düzensiz yapılmazsa hastalık iyileşmez. Dirençli tüberküloz haline dönüşür. Tedavisi mümkün olduğu halde en çok ölüme yol açan verem hastalığı hakkında bilinç ve bilgi sahibi olunması çok önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.
Alaçık'ın konuşmasından sonra, Verem Haftası nedeniyle kompozisyon yarışmasında birinci olan Malatya Lisesi'nden Şule Betül Demirkol, aynı liseden Nuray Teker ve Büşra Şahin, şiir dalında Burak Kılıç, resim dalında ise Toplu Konut İdaresi (TOKİ) İlköğretim Okulu'ndan Ali Tayyip Küçükşahin, Gülbahar Andıç ve Şeymanur Terece'ye plaket ve kitap hediye edildi.
Öğrencilerin öğretmenlerine ise Atatürk'ün 14 Kasım 1937 tarihinde ikinci kez Malatya'ya gelişinin fotoğraf tablosu hediye edildi.