SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Amacımız Malatya'da Tarımsal Üretimin Kaliteli Hale Getirilmesi"

A- A+ PAYLAŞ

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen ve Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından da uygulanan   “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” istişare toplantısı yapıldı.

Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nde düzenlenen toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Proje Lideri Prof. Dr. Zeki Erişir,  Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Selami Aygen, Malatya Tarım Platformu ve Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın ile yetiştiriciler katıldılar.

Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, “Bugün, 3 ıslah projemizin tanıtımını yapacağız. Malatya geneli, Arapgir ve Yazıhan ilçemizdeki projelerle ilgili, hem bilgilendirme, hem desteklerle ilgili hem de yeni yönetmeliğimiz pazar günü yayınlandı. Bunlarla ilgili yükümlülüklerimizi, sorumluluklarımızı ve yapılması gerekenleri yerine getirmek için bilgilendirme toplantısı yapıyoruz. Buradaki amacımız üretimin kaliteli hale getirilmesi. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Tarım ve Orman Bakanlığımız destekleri yüzde 100 ve 150 civarında artırdı. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Biz yetiştirici olarak daha kaliteli, et ve süt verimi yüksek olan hayvanları üretmeye devam edeceğiz. Islahın asıl amacı da budur. Bakanlığımızın burada siz seçkin yetiştiricilere verdiği destek bundan dolayıdır. Bir emek veriyorsunuz. Tohumlamadan tutun, bakımından, beslenmesinden, gebeliğinden, takibinden, ilacından, bunları daha kontrollü bir şekilde yaptığınız için, kayıtlarını tuttuğunuz için de bakanlığımız bu konuda sizlere ekstradan bir destek veriyor. Bu desteklerin artırılması noktasında emeği geçenlere de teşekkür ediyoruz.” İfadelerini kaydetti.

Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, ise konuşmasında, “Malatya’da tarım sektörü içinde neler yapabiliriz amacıyla bulunuyoruz. Halk elinde ıslah projesi ile alakalı 3 proje uyguluyoruz. Temel amacımız yerli genç ırkları kullanarak, yerli ırklardaki düşük et, süt, yapağı, doğum ağırlığı verimlerini daha üst seviyeye çıkarabilmektir. Bizim nüfus artışıyla birlikte daha fazla gıdaya ihtiyacımız var. Birim hayvandan daha fazla verim almamız lazım. Bir koyundan yarım litre süt alıyorsak bunu daha da artırmamız, daha yukarı çıkarabilmenin hesabını yapmamız lazım. Bu projenin temel amaçları, yerli gen kaynaklarımız korumak ve yerli hayvanlarımızdaki verim kabiliyetlerini artırmaktır. Geçmiş dönemde, atadan, dededen ve yıllarca edindiğiniz tecrübelerinizle beraber yürüttüğünüz bir faaliyet ve çalışma var. Bundan sonra artık bilim de katarak, bilimsel yöntemle nasıl daha fazla verimi artırabiliriz in hesabı içinde olmalıyız. Bu yıl tarım sektöründe emek verenlere yönelik destekler de çok çok arttı. Yüzde 50, 100 ve yüzde 150 olan desteklerimiz oldu. Halk elinde projesinde de yaklaşık taban sürüde 160 TL anaç hayvan başına, 100 TL anaç hayvan desteği var. Toplamda 400 TL destek var. 100 hayvanı olan 40 bin lira civarında bir destek alıyor. Bu desteğin yanında bizim temel amacımız oradaki hayvanın verim kabiliyetini artırmaktır. Bu hayvanları da biz her haliyle zaten takip ediyoruz. Ortaya elit ve kaliteli bir sürü çıkarıp, o sürü ile devam etmenizi sağlıyoruz. Bazı destekler de veriyoruz. Anaç koyun desteği 100 TL, Çoban desteği 30 bin TL’ye çıkarıldı. Sürü yenileme desteği 200 TL olarak devam ediyor. Buzağı desteği 500 TL den 2100 liraya kadar çıktı. Bunun her üst kademesi var. Manda Desteği gibi destekler yüzde 100 arttı. Bu destekleri sizlere ulaştırmak için de çaba sarf ediyoruz. Bu destekler amacına uygun kullanılırsa sizlere önemli katkı sağlayacaktır. Önümüzdeki günlerde yeni destekleri de açıklandıkça sizlerle paylaşacağız. Sarı Küpelerde gecikme söz konusuymuş. Bu konuda zamanında küpeleriniz takın. Bu olmazsa olmazlarımızdandır. Elinizden geldiğince kayıtlı çalışın. Bu projenin hedefi budur. Hayvan katırlarınızı tutun. Belli dönemlerdeki kayıtları ihmal etmeyin. Kayıt tutarken gerçek değerleri girin. Bunun sonucunda her geçen gün sürülenin daha iyi ve verimli olacak. Sahaya kaliteli hayvanlar yayınlanacak. Kendi ekonominiz ve ülkeniz kazanacak. Onun katkısı size olacak” şeklinde bilgi verdi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız