Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "2023 yılında dünyada en büyük 10 ülke arasına gireceksek, tekstilde markalaşmaya önem vermeliyiz" dedi.
Erkoç, yaptığı açıklamada, Malatyada 620'nin üzerinde KOBİ işletmesi bulunduğuna dikkat çekerek, "Malatya'da, özellikle tekstil, gıda ve son günlerde de sağlık sektörlerinde gelişim kaydedilmektedir. Bölge kentlerinden gelecek hastalarımıza da teşviklerden faydalanarak iyi hizmet sunabilmek imkanını yakalıyoruz. Ana iş dalımız tekstil. Gerek ülkemizde ve gerekse Malatyada tekstil sektörü sorunlar yaşamaktadır. Şu anda Türkiye için kapasite fazlalığı olduğu ifade ediliyor. Dünya piyasasının yüzde 5'ine sahipsek alacağımız tedbirlerle tekstilde dünya lideri olmaya oynayabiliriz. Belki gelişmiş ülkelerde tekstilin çok arka planlarda olduğundan söz edebilirsiniz. 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri olacaksak, doğru tedbirlerle tekstilde markalaşma yoluyla dünya tekstil ihtiyacını karşılayan ülke olmalıyız. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki işsizliğin önlenmesi buna bağlı olarak da göçün önlenmesinde bu çok faydalı olacaktır. Bunun temini için de bölgedeki Malatya, Kahramanmaraş ve Adıyaman gibi tekstil altyapısını çözmüş illerin sıkıntılarının göz ardı edilmemesi şarttır" diye konuştu.
Müteşebbisin önünün açılması için enerjideki fiyatların makul seviyeye düşürülmesini istediklerini bildiren Erkoç, "Enerji ve petrolde dünyadaki değişime bağlı sorunlar yaşıyoruz. Enerjiyi bazı ülkelere göre ucuz kullanıyor olabiliriz. Ancak Türkiye gerçekleri ve şartları göz önüne alınırsa enerji maliyetleri çok yüksektir. Türk sanayicisinin önünü açmak için enerji fiyatlarını da makul seviyelere çekmek zorundayız" şeklinde konuştu.
Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki doğalgaz kullanımı ile ilgili olarak da, "Daha önceleri OSB'ler kendi imkanları ile ayakta duruyorlardı. Ülke ekonomisinin ve sanayisinin kalkınmasında çok önemli OSB idareleri. Botaş yeni uygulaması ile OSB müdürlüklerine verdiği yüzde 3'lük doğalgaz iskontosunda indirime gitmiş bu oranı yüzde 1'e düşürmüştür. Bu da OSB'lerimizi ciddi bir sıkıntıya sokmuştur. Dünya ile yarışabilecek konuma gelebilmemiz için rekabet ortamının dünyadaki ile dengeli hale getirilmesi gereklidir. Türk insanı aktif ve gayretlidir. Eğer imkan verilirse dünya ile eşit şartlarda olursak dünya ekonomisindeki olmamız gerek yeri alacağımız kesindir" diyen MTSO Başkanı Erkoç, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Komşu ülkelerle ticaret konusuna değinirken hükümete teşekkür etmek istiyorum. Son döneme kadar komşu ülkelerimizin hiç biri ile iyi ilişkilerimiz yoktu. Ama son dönemde yapılan dış siyaset uygulamaları neticesinde yüzde 5lik ticaret hacmi yüzde 20'ye çıkarılmıştır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve kutluyorum. Bir diğer sorun sanayici ve yatırımcının çalıştırılan işçilerden kaynaklanan yüklerdir. Son dönemde yapılan çalışmalarla yüzde 5 civarında indirime gidilmiş bile olsa yine de işçi maliyetleri, işçilik maliyetleri çok yüksektir."