Hükümet, Anayasa değişiklik paketini bugün muhalefete sunmaya başlıyor. Başbakan Erdoğan ve hukukçu kurmaylarının son rötuşları yaptığı paket, bu haliyle 24 maddeyi buldu. Yapılan son dakika değişikliğiyle de paketin 23 maddeden oluşması kararlaştırıldı. Görüşmeler başlamadan önce muhalefete taslak metin elden teslim edildi.
AK Parti, CHP ve MHPyi kendi önerileriyle sıkıştıracak; 12 Eylül kadrosunu koruyan geçici 15i kaldıran madde ve parti yerine şahışlara ceza pakette. HSYK üye sayısı 21 oluyor.
Anayasa değişiklik paketi son eklerle 23 maddeyi buldu
AK Partinin Anayasa değişiklik paketine, Anayasa Mahkemesinin üye sayısının 11den 17ye çıkarılması ve Yüksek Mahkemenin idari açıdan ikiye bölünmesini öngören düzenlemenin yanı sıra memurlara toplusözleşme olanağı getiren madde de girdi. Böylece paket, geçiş durumunu düzenleyen geçici maddelerle birlikte 24 maddeye ulaştı
AK Partinin Anayasa değişiklik paketine, Anayasa Mahkemesinin yapısını değiştiren düzenlemenin yanı sıra memurlara toplusözleşme olanağı sunan madde de girdi. Böylece paket, geçiş durumunu düzenleyen geçici maddelerle birlikte 24 maddeyi buldu. Paketteki bazı düzenlemeler şöyle:
ANAYASA MAHKEMESİ İKİ PARÇA:
AKPartinin hukukçu kurmayları, Anayasa Mahkemesinin üye sayısının 11den 17ye çıkarılması ve Mahkemenin idari açıdan 2ye bölünmesini öngören düzenlemeyi de pakete dahil etme kararı aldı.
BİREYSEL BAŞVURU HAKKI:
Ayrıca, Avrupa Birliğinin istediği bireysel başvuru hakkı da pakete eklendi. Parti kapatma davaları ve Yüce Divan sıfatıyla yapılan yargılamalarda 2 daire birleşerek, Genel Kurul şeklinde yargılama yapacak.
MEMURA TOPLUSÖZLEŞME HAKKI:
Memurlara grevli toplusözleşme hakkı vermeyi planlayan ancak, çalışma yaşamını düzenleyen yasalarda kargaşa oluşturacağı endişesiyle vazgeçilen düzenleme için yeni bir formül geliştirildi. Buna göre memurlara toplusözleşme olanağı verilecek, ancak grev hakkı tanınmayacak.
KAPATMA İÇİN MECLİS ONAYI:
Taslak metne göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının iddianamesi Mecliste okunduktan sonra 367 oyla kabul edilirse kapatma davası açılabilecek. Anayasa Mahkemesi kapatma kararını terör suçunu şart koşan Venedik Kriterlerine göre verecek.
PARTİ DEĞİL KİŞİ CEZALANDIRILSIN:
AK Partinin parti kapatma konusunda getirmeyi planladığı bir başka yenilik ise parti kapatma yerine kapatmaya konu eylemi gerçekleştiren kişinin cezalandırılması. Parti hakkında kapatma davası süreci, parti tüzel kişiliğinin o kişi hakkında işlem yapmaması halinde başlayacak.
HSYK ÜYELERİ GÖREVE DEVAM EDECEK:
Taslakta; HSYKnın üye sayısının 21e çıkarılması ve üyelerin görev süresinin 4 ay içinde bitmesi öngörülüyor. Ancak, taslağa konulacak geçici maddeyle mevcut HSYK üyelerinin görevi devam ettirilecek.
Pakette pozitif ayrımcılık bilmecesi
ÖTE yandan Anayasanın 10. maddesinde kadınlar ve çocuklar lehine pozitif ayrımcılık öngören değişiklik yapma kararı alan AK Parti yönetimi, bu düzenlemenin, türbanın önünü açacağı görüşüyle eleştirilmesi üzerine, maddeyi paketten çıkarıp çıkarmamayı tartışıyor.
Anayasa paketinde muhalefet ayarı
Başbakan Erdoğan'ın son rötuşlarını yaptığı Anayasa değişikliği paketi, bugün kamuoyuna açıklanıyor. CHP'nin 12 Eylül darbecilerinin yargılanması ve MHP'nin parti kapatmayı önlemeye yönelik önerilerini pakete ekleyen AK Parti, bu iki düzenlemeyle muhalefeti sıkıştıracak
AK Parti, bugün CHP ile başlayacak muhalefet turuyla kamuoyuna açıklayacağı Anayasa değişikliği paketine, 12 Eylül darbesini yapanları koruyan maddeyi kaldıran düzenlemeyi ekleyerek CHP'yi köşeye sıkıştırmayı hedefliyor. AK Parti, parti kapatmayı önlemek için de MHP'nin iki yıl önce gündeme getirdiği formülü gündemine aldı.
İZLENECEK POLİTİKA TARTIŞILDI
Cuma akşamı, pakete son şekli verildi açıklamasını yapılmasına karşın AK Parti'nin, değişiklik taslağı üzerindeki çalışmaları dün gece geç saatlere kadar sürdü. Günün erken saatlerinde AK Parti Genel Merkezinde bir araya gelen hukukçu kurmaylar, öğleden sonra İstanbul'dan dönen Başbakan Erdoğanla 3 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantıda, son rötuşlar yapılırken; muhalefetin itirazlarına karşı izlenecek politika da ele alındı. Başbakan Erdoğan, AK Parti genel merkezindeki bu toplantının ardından Başbakanlık Resmi Konutu'na geçti ve kurmaylarıyla çalışmaya gece geç saatlere kadar devam etti. Edinilen bilgilere göre; toplantılarda, pakette yer alacak maddelerin yanı sıra Meclis görüşmelerinde izlenecek yol haritası ve referanduma gidilmesi durumunda muhalefete karşı geliştirilecek strateji de ele alındı. CHP'nin "Getirin teklifi geçici 15'inci maddeyi kaldıralım" önerisi doğrultusunda pakete, 12 Eylül darbesini yapan kadroyu koruyan geçici 15'inci maddeyi kaldıran düzenleme eklendi. AK Parti, parti kapatmayı önlemek için de MHP'nin iki yıl önce gündeme getirdiği formülü benimsedi. MHP, 2008 yılında AK Parti hakkında kapatma davasının açıldığında; partilerin kapatılmasından önce kapatmaya konu eylemleri gerçekleştiren kişilerin uyarılması formülünü gündeme getirmişti. Böylelikle hem MHP hem de CHP'nin itirazlarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
İLK ZİYARET CHPYE YAPILACAK
AK Parti heyeti, bugün ilk olarak CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay'ı ziyaret ederek muhalefet turlarını başlatacak. Ardından sırasıyla BDP, MHP, DSP ve DP ile görüşülecek. Paketin son şekli CHP ziyaretinden hemen önce Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ tarafından Meclis'te düzenlenecek basın toplantısıyla açıklanacak.
BASINA SIZMAMASINA ÖZEN GÖSTERDİLER
AK Parti yönetimi, Anayasa değişikliği taslak metnini son ana kadar basından sakladı. Pakete dün gece geç saatlere kadar son şeklinin verilmemesinin yanı sıra; Metni basına verirsek, muhalefet, randevuları iptal edip, biz de önerimizi basın üzerinden veririz' diyebilir. Bu da süreci sekteye uğratır endişesi etkili oldu.