Haber: Süleyman ÖZEROL
Ankara’da bulunan Malatyalı dernekler, "Malatyalı Dernekler Bahar Şenliği"nde Malatyalıları bir araya getirdi.
26 Mayıs 2013 Pazar günü Dikmen, Sıhhiye ve Natoyolu buluşma noktalarında arabaları ile gelen Malatyalılar, burada arabalarına 44 plakası takarak Yenimahalle Belediyesi Yakacık Piknik Alanı 2’ye geldiler. Diğer yandan değişik yörelerden de gelenler oldu. Kahvaltılarını burada yaptılar ve saat 10.00 sıralarında açılış, ardından da müzik programı başladı.
Ankara Malatyalılar Derneği adına kameraman Muhammet Sami Sazcı tarafından tüm etkinlik kameraya alındı. Diğer yandan Malatya’da yayın yapan Türkiyem TV programcısı Ali Cengiz’ın sunumu kameraman Kenan Hakçelik’in çekimi ile etkinlik baştan itibaren görüntüledi. Program hazırlayıcısı Ali Cengiz Malatyalı dernek başkanlarının görüş ve düşüncelerini aldı.
Ankara Malatyalılar Derneği Başkanı Yakup Demir şenliğin amacının Ankara’da bulunan Malatyalıları tanıştırmak ve kaynaştırmak olduğunu belirterek etkinliklerle hoşça vakit geçirmelerini dilerdi.
Emekli Öğretmen Gazeteci Süleyman Özerol, Türkiyem TV’de program yaptığını, Ankara’da da Malatya’yı ilgilendiren özellikle kültürel konuları haber yaparak Malatya’ya gönderdiğini, dolayısıyla Ankara’daki Malatyalılardan Malatya’yı haberdar ettiğini dile getirdi.
Şenliğe katılan Dernekler
Ankara Malatyalılar Derneği Başkanı Yakup Demir, Hekimhanlılar Derneği Başkanı Abdurrahman Kurdoğlu, Darendeliler Derneği Başkan Yard. Şevket Soylu, Arapkirliler Derneği Başkanı Ferit Kotan, Çağdaş Malatyalılar Derneği Başkan vekili Ceyhan Kutlu, Kuluncak Derneği Başkanı Mahmut Aslan, Basak Köyü Derneği Başkan Mehmet Akkaya, Başkınık Köyü Dernek Başkanı Bayram Emici, Çörmü Köyü Dernek Başkanı Yusuf Mecit, İğdir köyü Dernek Başkanı Ali Özdemir, Hacılar Dereköy Dernek Başkanı Muhterem Alıcı, Köylüköyü Dernek Başkanı Kenan Şahbudak, Polat Ovası Köyleri Dernek Başkanı Kamil Göksu, Sazlıca Köyleri Derneği Başkanı Haydar Bal, Ankara Malatyalılar Derneği Kadın Kolu Başkanı Medine Ayaz ve eşi Kemal Ayaz...
Pikniğe Katılanlardan…
Eski adalet Bakanı M. Seyfi Oktay, Eski Milletvekili Galip Demirel, Emekli Vali ve Emniyet Genel Müdürü Yılmaz Ergun, CHP Milletvekili İzzet Çetin, Arapkir Eski Belediye Başkanı Nami Güzeler, Güzelyurt Belediye Başkanı Ali Seydi Millioğlulları, Darende Belediye Başkanı İsa Özkan Yenimahalle Belediyesi Başkan Yardımcısı Şenol Balaban, Tarım Kredi Kooperatifleri Ankara Bölge Müdürü Ahmet Poyrazoğlu, TİGEM Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Hüseyin Küçükbay, TİGEM Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Müslüm Gülbaş, İşadamı Battal Yıldız, Araştırmacı-Yazar Av. Selami Yücel, Çankaya Belediyesi Yapı Sanatları Müdürü Ahmet Şahin, Av. Abidin Şahin, Radyo Arguvan’dan Murat Gültekin ve daha birçok kişi…
Etli Aş ve Ayran
Pikniğe katılan tüm Malatyalılara ve konuklarına etli aş ikramı yapıldı.
1200 Metre Havalanan Uçurtma
Şenlikte Uçurtma şenliği de vardı. Akçadağlı olan Ali Bozkuş uçurtmasını 1200 metre uzağa kadar uçurdu.
Sanatçılarımız, türkülerimiz, semahlarımız, halk oyunlarımız
Halk Ozanları Kültür Derneği ve Köylüköyü Derneği Başkanı Kenan Şahbudak tarafından düzenlenen müzik etkinliğinde Malatyalı sanatçılarımız ve Çankaya belediyesinden konuk sanatçılar program boyunca halk müziği örnekleri sundular. Semah dönüldü, halk oyunları oynandı.
Yılmaz Şirin: Hekimhan-Arguvan yöresinden türküler çalıp söyledi.
Cuma Yıldırım: Emre Yıldırım’ın bağlaması eşliğinde yöre Türküleri çalıp söyledi, kendi şiirlerini okudu.
Tuba Doğantekin: Kenan Şahbudak’ın bağlaması eşliğinde Malatya yöresinden türküler söyledi.
Kenan Şahbudak: Deyişler ve türküler çalıp söyledi.
Gülseren Kılıç: Çankaya Belediyesi sanatçısı Gülseren Kılıç İsmail Kızkılavuz, Ali Ekber Ergün ve Saim Ertem’in bağlamaları eşliğinde türküler ve deyişler söyledi, halk semah makamları ile semah döndü.
Ahmet Dumlupınar: Arguvan türküleri ve deyişleri çalıp söyledi. İleri yaş kuşaktan oluşan Semah ekibine de eşlik etti.
Soner Ergül-Hüseyin Duman: Arguvan ve Çamşıhı yöresi türkülerini çalıp söylediler. Soner Ergün davulu ile de türküler söyledi, şiirler okudu. Ritim sazda Demir Kandemir, nefesli sazda Mehmetcan Değirmenci eşlik ettiler.
Suat Yıldırım, Hüseyin Yılmaz, Ali Almasulu türküler söylediler.
Davul zurna eşliğinde özellikle Malatya Hekimhan yöresi oyunları oynandı, oyun türküleri de söylendi.
Atilla Özdemir program sunumu ile birlikte arada Malatya ile ilgili şiirler de okudu. Piknik alanına Malatyalı olmayanlar da vardı ve onlar da eğlencelere katıldılar, türkülere eşlik ettiler. Güzelyurt Belediye Başkanı Ali Seydi Millioğulları, bu yıl festivali 15 ağustos 2013 günü yapacaklarını açıkladı.
Türkiyem TV tarafından yapılan çekimler 29 Mayıs 2013 Çarşamba günü akşamı saat 21.00’den itibaren gösterilecek.
Hemşerim Sebahat Kara’nın Değerlendirmesi
Festivalin başından itibaren birçok kez bir araya gelerek söyleştiğimiz şair, yazar hemşerimiz Sebahat Kara, piknik nedeniyle görüş ve düşüncelerini dile getirmişti. Okudu, dinledim, kendisinin izniyle sizlerle paylaşmak istiyorum.
Memleket Havasında
Sebahat Kara
Malatya’nın bir yerinde doğanlar Malatya’ya gelenler, kendini Malatyalı sayanlar buluştu bir dere başında. Kalabalık olur da müzik olmaz mı? Vurdu davulcu tokmağını davula.
Malatya Malatya bulunmaz esin
Gönülleri coşturur ayla güneşin
Coştu da Malatyalı. Bu ritmi duyup da coşmayan, halaya durmayan Malatyalı var mıdır? Ben bile coştum. Ben ki türkülere hep yabancı kalmışımdır. Duydum mu davulun sesinden zurnayla Malatya Malatya’yı ayaklarım durmaz yerinde…
Bu dere kumlu dere
Neni de yârim nenni
Kumunu sere sere
Neni de yârim nenni
Eee, dere başında ve ayni toprağın insanıysan, ayni geleneklerin ortak paydasıysan ayaklar yabancılamaz. Vurur ayaklar çimli toprağa. Yandan ulaştı elime unuttuğum bir tat " dürmeç" aman Allah’ım kaç yıl olmuş yemeyeli? Ama damağım unutmamış tadı...
Davul çalmaya zurna söylemeye, eller küçük parmaklarda, ayaklar toprağı dövmekte. Kadın erkek el ele. Bu memleketin insani bir başka... Ne mezhep, ne etnik köken, ayrılmaz birbirinden bu toprağın insanı. Zılgıt da çeker, halaya durur, semahta çeker. Selami bir başkadır. İnancını, bağlı olduklarını, sorgulamaz. Yüreğini görür, paylaşmak ister. Çayını, çorbasını, evini ekmeğini... Değil miyiz ayni gökyüzünün altında, ayni yeryüzünün üstünde. Öldüğümüzde ayni toprak değil mi gömüldüğümüz? Ne gerek var yaşam dediğimiz kısacık zaman diliminde selamsız, paylaşımsız ölmelere...
Çocuk sesi bastırıyor zurnanın sesini... Çocuk varsa dünya yaşanası bir yer. Susarsa çocuk sesi bilin ki o gün kopacak kıyamet. Susacak, duracak dünya, ölecek tüm canlılar ve solacak tüm yeşillikler, toprak olacak tüm ümitler, var olanlar, ceplerinizde var saydıklarımız...
FOTO: Süleyman ÖZEROL ve malatyalılar.org