Süleyman ÖZEROL
Ankarada Yakup Demir, Kamil Göksu önderliğinde sürdürülen çalışmalar sonucu oluşturulan Malatyalılar Birliği oluşumu 25 Nisan 2008 Cuma günü akşam 19 00-22 00 saatleri arasında bir toplantı düzenleyerek yeni katılımcıları tanışmasını sağladı ve Av. Selami Yücelin (üstteki fotoğrafta) Malatya Merkez Müziği konulu sunumunun ardından görüş ve öneriler dile getirildi.
Kamil Göksunun sunumu ile gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Yakup Demir, daha önce yapılan toplantılardan ve yapılacak çalışmaların planlanması ve programlandırılması yönündeki gelişmelerden söz etti ve şunları açıkladı:
- Ortaya iki ad atıldı: Malatyalılar Birliği, Malatyalı Gönüllüler Birliği. İlk ad benimsendi. Toplantı yeri olarak da R. Doğa Otel belirlendi.
- Resmi dairelerde çalışan Malatyalılara ulaşılması
- Bayan sayısının artırılması
- Malatyalılığın üst kimlik olarak kabul edilip, hiçbir konuda ayrımcılığın kabul edilmemesi
- Sağlam bir altyapı oluşturulması için dostluğun ön planda tutulması, disiplini önemseme, dayanışmanın artırılması, komitelerin oluşturulması, seçkin bir topluluk oluşturulması; Eylül-ekim aylarındaki toplantılara kadar ziyaretlerin sürdürülmesi
- Toplumsal duyarlılığın harekete geçirilmesi
- Toplantıların sürekliliğinin sağlanması
- Katılımcıların artırılması ve kararlı olunması
- Var olan derneklerle ilişkilerin geliştirilmesi, birlikte hareket edilmesi
"AMACIMIZ BİR AİLE OLUŞTURMAK.."
2001 sonbaharında Malatyadan Ankaraya gelişimde Malatyalılar derneğinde tanıştığımız Av. Selami Yücel, halk müziği ile ilgili biri. O günden bugüne zaman zaman bir araya gelip konuşur, bilgi-görüş alışverişinde bulunuruz. Özellikle Malatya Merkez halk müziği üzerinde çalışmaları var. Bu akşamki sunumunda önce, programın kaydedilmesini istedi. Çünkü türküde kaydın önemine ve belgelik oluşturmanın gerekliliğine inanıyor. Konuyla ilgili olarak da, Halk Ozanı İbrahim Emici, Sanatçımız Erhan Yılmaz, Araştırmacı-Yazar Süleyman Özerol diyerek üçümüzü işaret etti.
1946 Akçadağ doğumlu olan Yücel, bağlama ile lise öğrencisi iken tanıştığını ve repertuarını genişletirken, bir yandan da belgelik oluşturduğunu ve bunun sonucu olarak Malatya merkez halk müziği ağırlıklı çalışmalar yapmaya başladığını belirterek şunları söyledi:
Arguvan Türküleri kitabını hazırlayan Süleyman Özerola ne kadar türkü kaydedildiğini sorduğumda, ancak yüzde yirmisini olduğunu söylemişti 2004 yılında. Demek ki daha yüzde sekseni kaydedilmemiş.
Türkülerimizi âşıkların yaşattığını ve Malatya merkez halk müziğinin öldüğünü, Halil Atılgan ve Salih Turhanın hazırladığı kitabın dışında bu konuda çalışma yapılamadığını, kendisinin yayınlanan yazıları ve çalışmaları olduğunu belirtti.
Malatya merkezinde düğünlerde kadınların ve erkeklerin ayrı oynadığından, sazlarımızı çalanların adlarından, Urfa-Diyarbakır-Harput etkileşimlerinden, Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesi Eğitim Radyosunun işlevinden ve burada programlara katılan Malatyalı sanatçılardan söz etti.
Malatya merkez halk müziğine damgasını vuran sanatçılardan Fahri Kayahan, Sami Kasap, Bedri Karahan, Bilal Bozdağ, Hakkı Coşkun ile ilgili bilgiler verdikten sonra ,Malatyalı Fahri ve Sami Kasap gibi sanatçıların sesine yetişecek nefes var mı? diyerek şimdiki sanatçıların bunların okudukları türküleri şimdi okuyamadıklarını söyledi. Böylelikle Malatya merkez halk müziğinin neden öldüğünü de açıklamış oldu.
Arguvan türkülerine değinirken iki ana grupta toplandığını; Alevi-Bektaşi deyişleri ile yörenin ağız özelliklerini taşıyan türkülerden oluştuğunu söyledi.
Gel ey gönül mülk edinme bu dehri, Dost eline giden durnam gibi deyişleri TRT repertuarına kazandıran İbrahim Emiciyi sahneye çağırdı ve Emici kısaca yaşamöyküsünden söz etti.
GÖRÜŞLER- ÖNERİLER..
Toplantının görüşler ve öneriler bölümünde çok sayıda kişi açıklamalarda bulundu ve yeni katılanlar kendilerini tanıttılar. Görüş belirten ve önerilerde bulunanlardan bazı notları sunuyorum.
Birkaç cümle ile kendisini tanıtan Emekli Öğretmen-Malatya Yorum Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Süleyman Özerol, oluşum hakkında düşüncelerini dile getirdi ve sanat-sanatçı kavramlarına değinerek kültürün geleceğe aktarımında bu iki olgunun önemini vurguladı. Hüseyin Şahin ile 700 sayfayı aşan Arguvan Türküleri adlı kitabı hazırladıklarını, Selami Şahinin ise Malatya merkez halk müziği ile ilgili çalışmalar yapan tek kişi olarak bildiğini belirtti.
Hiçbir şey için yalvarmam, ama çocuklar için yalvarırım diyen Malatya Eğitim Vakfı Ankara Şube Başkanı Ekrem Dernek, Ankarada okuyan Malatyalı öğrencilere olanaklar ölçüsünde yardımcı olunmasını istedi. DİEde görevli olan Halil Doğan da MEVe destek verilmesini istedi. Sanatçı Erhan Yılmaz, halk müziğine kırk yıldır sanatçı olarak hizmet ettiğini, daha çok Arguvan yöresi okuduğunu söyledi.
Sunumu yapan Kamil Göksu, konuşmacıların açıklamalarıyla bağlantılı olarak kendisi de açıklamalarda bulundu. Süleyman Özerol Ankarada Malatya halk oyunlarını araştırdı; yok! Neden olmasın, çalışmalar yapılıp halk oyunlarımız Malatya dışında tanıtılmalıdır. Doğanşehirliler Derneği olarak 15 öğrencimize destek oluyoruz. Diğer dernekler de bunu yaparsa sorunun büyük bölümü çözülecek.
Ankara Arguvanlılar Derneği Başkanı Asım Aydoğdu, Kumrular Caddesinde Hekimhanlılar Derneği ile karşı karşıya bulunduklarını, şimdilik Cumartesi-Pazar günleri açık olduklarını, Erhan yılmaz ve Malatyalı diğer sanatçıların katılacağı, 10 Mayıs 2008 Cumartesi akşamı saat 19 00da Gazi Üniversitesi salonundaki halk konserlerine herkesi davet etti.
Ankarada yaşayan esnafın büyük sorunları olduğunu belirten Hasan Yıldırım konuyu oluşumu yürüten arkadaşlarla özel olarak görüşmek istediğini belirtti.
Bazı konuşmacılar toplantının daha planlı, düzenli, hazırlıklı yapılması, katılımın artırılması her toplantıda müzik olması gibi görüşler öne sürdüler. Bir sonraki ayın son Cuma günü yapılacak toplantıda konunun Sağlıklı Yaşam-Sağlıklı Beslenme olduğu açıklanarak toplantı sona erdirildi.