SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Apartmanın Otoparkıydı, Ticarethane Oldu!

0
Güncellendi - 2020-11-19 07:10:28
Apartmanın Otoparkıydı, Ticarethane Oldu!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın rantı en yüksek bölgelerinden biri olan Fahri Kayahan Bulvarı'ndaki bir apartmanın, otopark olarak inşa edilen zemin katının imar durumunun ticarethane olarak değiştirildiği öğrenildi.

İddialara göre; söz konusu apartmanın alt katında plana göre otopark olan zemin katta, bu fonsiyonun gerektirdiği perde beton yerine, işyeri olarak kullanılabilmek üzere camekan yapıldı. Yeşilyurt Belediyesi, bu duruma müdahale etmedi, ancak yapı kullanma ruhsatı da vermedi. Bir süre bu konumda boş kalan zemin kat, bina sakinlerinin ortak kullanım alanı olması gereken yeri, bina sakinlerinden satın alarak mülküne dönüştüren kişi, 2 yıl önce de imar barışından yararlanmak üzere başvurarak, gerekli ödemeyi yapıp, otopark fonksiyonunu bitirdi. Başta yasalara uygun olmayan durumun, daha sonra çıkarılan imar barışıyla yasalara uygun duruma getirilmesi ilgi ve hayretle izlenirken, önündeki engelleri kaldıran mülk sahibinin burayı kiraya vermek üzere ilan astığı bildirildi.

Bu arada, zemin katı otopark yapan binalara 1 kat fazla yükseklik verilmesine yönelik Belediye Meclis kararı bulunduğunu belirten bazı vatandaşlar, otoparkı ticarethane fonksiyonuna kavuşturulan söz konusu binaya da fazladan yükseklik verilip verilmediğini, eğer verilmişse buradaki haksızlığa ilgililerin yanıtını, yine bu binanın zemin kat yüksekliğinin ticarethane fonksiyonuna uygun olup olmadığını da merak ettiklerini belirterek, bu konuda Yeşilyurt Belediyesi'nden açıklama beklediklerini ifade ettiler.

malatyahaber.com- gazetemalatya.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

27 yorum yapılmış

  • Battalgazi44 (3 yıl önce)
    Öncelikle benim anlamadığım şey şu.Malatyada bulunan eski binaların yarısından fazlasının altında bulunan dükkanların hepsi ya daireden dükkana çevrilmiş yada otoparktan.o kadar çok örneği var iken sadece bir binayı haber yapmak ne kadar doğru.haber yapacaksanız diğerlerinide göstermeniz gerekiyor.ki bu bina 16 17 yıllık bina.o dönemin imar yönetmeliği ile şimdiki imar yönetmeliği aynı değil.o dönemin plan notu ile günümüz plan notları aynı olmayabilir.bina oturma ruhsatı almışsa eğer bina sakinleride buna müsade etmişse adamlar değişiklik yapabilir.ama ilgili belediye burayı ticarethane olarak kabul etmişmi o bellimi.bi belge varmı yada.ki zaten bura ile alakalı şikayet etmek isteyen varsa belediyede resmi bir şikayet yazısı yazdıktan sonra kaçak yapı ekipleri projesinde dükkan olmadığını gördükten sonra gerekli mühür işlemlerini yapıp cezasını keserler.malatyada onca usulsüzlüğün içinde bunun bu kadar büyütülmeside çok şaşırtıcı bence.böyle konularda herkes mühendis,belediyeci,yönetmelik hükümlerini sular seller gibi bilen insanlara dönüşüyor bir anda.
    0
    0
    Yanıtla
  • Magdur (3 yıl önce)
    Halfettin mahallesinde Yaptigi binanin bahce cikis kapisinin oldugu siginak olarak gosterilen bodrumu zemin kattaki daireyle dubleks diye gösterip 15 yil boyinca kira alip binanin bahce kapisini iptal eden büyük muteahit mehmet cinarin basinda oldugu belediyeden böyle bisey görmek şaşirtmsdi beni. Binanin çatısi var merdiveni yok. Koca bahçesi var ama bahce kapisi yok. Bunu yapanda mehmet cinarin sahibi oldugu cinarlar insaat. Defalarca bimere yazildi kendilerine ihtar cekildi ama sonuc cikmadi kime kimi sikayet ediyoruz diye artik bizde biktik. Keşke su haberciler bide orayi görse.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Kaya (3 yıl önce)
    Şu resime bakın lütfen. Tekmeyi vursan yıkılacak gibi... Evet her zemine inşaat yapılabilir. Dalgalı su yüzeyine bile onlarca katlı yüzen inşaat yapabilirsin. Ve fakaat, Malatya,nın yumuşak ovasına, ki binlerce yıl önce 'aspuzu' denilen bu sulak ovaya beton kondu yaparken gafildik, avlandık. Hemen hemen hepsi 2 metre altı bile su olan bir jeolijik zemin üzerinde kocaman binalar yaptık...Şehir üzerindeki bu günkü yapı stoğumuzun neredeyse tamamı su bazlı çõkme toprak üzerine bina edilmiştir. Ana nasıl bina edilmiştir? Kabalabazar usùlle...Malatya'nın alternatif şehirleşme toprakları yok mudur? Vardır. Hem de çook. Düşman çatlatırcasına...Bilinsel dürtü ile tüm ezberleri çiğneyerwk yapı stoğunu ve şehirleşmenin tanzimini, ayrı bir bilinç kuvveti ile yeniden neşterlemek gerekir. Bu kuvvet önce itirazla başkayacak veya doganın ağır bir depremi ile. 2 büyük coğrafi kıtanın sıkıştırması ile devasa 2 fayın tam merkezindeki şehirde tüm ezberleri unutmamız lazım...Diğer türlü bu köhne zihniyetle bu pahalı beton mezarları bize reva görenlerin kendileri de bizimle gõmülcek... Ne kaderci bir son değil mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Faruk (3 yıl önce)
    Buradaki daireler 100bine bile alınmaz kolonu kesilmiş binada kimse oturmak istemez.Zaten Fahri Kayahan ana bulvardaki eski daireler Allah’a emanet bi tane ilan gördüm adam 3+1 20 yıllık hasarlı binadaki daireye 500bin yazmış acil düzenleme gerekli
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Kaya (3 yıl önce)
    Birkaç şişeyi dizin. Şişelerin üstüne ağır bir koli koyun ve sallayın, koli devrilecektir. Bir de şişeler yerine bir dolu koli ve üstüne yone o ağır koliyi koyun. Sallayın, bırakın yıkmayı sallayamazsınız bile. Atıyorum 100 m2 lik bir zemin düşünün.Zemine üç beş kolon koyarak ve birinci kattan sonra birer buçuk metre ki çok fazla, çıkma yaparak binanın yoğunluğunu arttırır ve diğer katları bu yoğunlukla çıkarsan binanın kolonlara binen ağırlığını arttırır ve mukavemetini düşürsünüz. Çıkma yapacaksanız çok kuvvetli anataşıyıcı kolon ve perde betonlarla desteklemeniz lazım bir. İkincisi binada otopark varsa, otoparkı dükkan yapmak, ya da dükkan olsun diye satmak, dükkanı saın alanın imar ruhsatını değiştirip hatta kolon kesip işgüzarlıklar yapması siyaset ile danışıklı yapılır. Türkiye ve Malatya 'şehirleşme ve nşaat zihniyetini' kökten değiştirmek zorundadır. Hali hazırdaki tüm uygulamalar çağ dışı ve ranta dayalıdır. Birinci dereceden deprem bölgesi olan ülkedeki bu vaziyet artık ulusal güvenliği tehdit eder halegelmiştir. Hepimiz suçluyuz. Hep sustuk, sustuk ve sustuk ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (3 yıl önce)
    Deprem bölgesinde yapılabilecek harika bir hizmet. Perde beton demek, özetle çook kalın bir kolon demektir. Bir planda bu varsa ve yerine bu yapılmıyorsa belediyeyi kapatıp gitmeleri gerekir. Varlığı bir işe yaramıyordur çünkü.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gökhan (3 yıl önce)
    Merhaba Bu binanın sahibini tanımam kimdir bilmem ama bu şekil bir haber yapmak doğru değil böyle teşir etmek çok haince ve kişisel bir sorunun sonucudur bence sebebi ise siz belediye değilsiniz,siz mahkeme değilsiniz elinizde bir belge yok mahkeme kararı yok,yıkılma emri kapatılma emri yok eeee yoksa ne gerek varki oradaki dükkanı ve Apartmanı teşiretmenin eğer kasıt yoksa vizyon sorunu var haberde ve haberi halka iletenlerde Saygılar.
    0
    0
    Yanıtla
  • trabzondan (3 yıl önce)
    Herkes bir yorum yazmış, bende yazayım. 1. Belediye imar planında 7 kata müsade var ve bina 7 katlı... 2. Plan notunda zemin kat otopark olarak kullanılırsa 1 kat fazla yapılabilir yazıyor ama bina için 1 kat fazla çıkılmamış 7 kat yapılmış fotoğrafta da gözüküyor. 3. Perde beton yıkılmamış tuğla beton yıkılmış, kolonlar gözüküyor. 4. Otopark olarak tapuya işlenmiş yani ortak kullanım alanı olarak verilmişse tüm mülk sahiplerinin yazılı izni ile bu işlem gerçekleşmiş olması gerekir ve olabilirde mülk sahipleri bu yeri ortak karar alıp satmış olabilirler. Bu durumda olsa şahıs malı olupta konut olarak kullanırken ticarethaneye dönüştürmek istiyorsa bunun için belediye izni yeterlidir. 5. İmar affına girmesine gerek bir durumda yok. Neden yazdım biraz benim çalışma alanıma girer...
    0
    0
    Yanıtla
  • Trabzondan yazan arkadaş. Bir kere kapı gibi fotoğrafı bile doğru dürüst incelememişsin. Alttan say,yandan say, üstten say, o bina terası hariç 8 katlı. 7 katlı değil. Yazdığına niye inanalım, herkesin gördüğünü göremeyenin sözüne. Fotoğrafa rağmen kat sayısını saymayı bilmeyen birinin hele çalışma alanı da buysa.... Bu ülkede imar skandalları biter mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Süleyman (3 yıl önce)
    Oto Park alanı olarak tanımlanmış alan hiçbir şekilde böyle el değiştirip birilerine devredilemez, apartman sakinlerinin verdiği söylenen muvaffakat da kanunsuzdur., imar affı kapsamına da girmez. Eğer girmişse bu yasadışı bir işlemdir, iptal edilmesi gerekir. Ayrıca bu binaya eğer oto park nedeniyle fazladan bir kat verilmişse (7 katlı olması gereken yer 8 katlı yapılmış deniyor) bununla ilgili işlem yapmak ilgili belediyenin görevidir. İmar affı konusu Çevre ve Şehircilik'in konusu olup, bu yapılan işleme onay verilmesinden de bu kurum sorumludur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Belediye ve yapı denetimcilerinde görmezden gelir her şey olur Türkiye'de olmaz diye bir şey yok belediye meclisinde adamın varsa her şey olur
    0
    0
    Yanıtla
  • Berat (3 yıl önce)
    Yoneticileri sagolsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya44 (3 yıl önce)
    6 Haziran 2018 tarihli ve 30443 sayı ile yayınlanan Resmi Gazetede YAPI KAYIT BELGESİ VERİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR açıkça belirtilmiştir. Madde4 te "Yapı Kayıt Belgesi 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için verilir." denilmektedir. Ve bu tadilat söz edilen tarihten sonra yapıldı. 10. maddenin 2. fıkrasında ise; "Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında e-Devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” başlıklı 206 ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur." denilmektedir. SONUÇ: İlgili Belediyenin yapacağı tespit ile Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne talepte bulunması halinde, söz konusu yapı kayıt belgesi İPTAL edilecektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • ertuğrul (3 yıl önce)
    imar barışında bu tür yerleri yasaya utdurma diye birşey yok. 1-elektirik su,doğalgaz abonelik vsd bağlantılarının yapılması 2-Yapıların mevcut durumları aynı kalmak şartıyla ,herhangi bir cins değişikliğinin olmayacağı 3-bu tür değişiklerde de ceazi işlemlerin uygulanacağı ve eski hali ile kalacağı 4-Burada ilgili belediye ve çevre şehircilik ile ilgili belediye nin görevlerinin ne olduklarını bilmedikleri 5.bina sakinlerinin de üç kuruşluk menfaatleri için bin kuruşluk zarar ettiklerinin farkında olmadıkları görülmektedir. Bu tür duyarsızlıklar şehirimizin ve ülkemizin nasıl gelişeceğine dair ipucu vermektedir.(yalnız inşaatlar ile ilgili değil diğer uygulamalarda aynı)
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuzca (3 yıl önce)
    Açıkçası yorumu okuyunca şok oldum. Malatya hergün sallanırken bu işlemi yapana bu izni verene söz yok ama haberi yapan suçlu? Pes doğrusu. Malatyahaber çok güzel habercilik örneği veriyor. Buna benzer binalara da inceleme yapılır yetkililer tarafından.. Basın bu şekilde kamu yararına uygun haberler yapmalı..
    0
    0
    Yanıtla
  • mimar (3 yıl önce)
    haberi okudum çok güldüm camekanların olduğu yer daha önceden perde betonmuş :) açıklık getirmek istedim fotorafa bakınca kolon ve kirişleri görmemek körlüktür mesleğim gereği dikkat etdim kolon ve girişin olduğu yerde perde beton dökülmez bunu bütün mimarlar ve inşaat mühendisleri bilir adam perde beton felan kaldırmamış normal tuğla duvarları kaldırmıştır onlarında zaten bir taşıyıcı özelliği yok fotorafla yazılıranız birbirini yalanlıyor köşe başı zaten ototopark olmaz nerde görülmüş kavşak ağzında otopark olduğu yapanın eline sağlık güzel olmuş adamlara iftira atmayın yanlı bir haber
    0
    0
    Yanıtla
  • Mimarım diyorsun ama gülünecek kadar zavallısın. Okuduğunu anlamakta acizsin. Fotoğrafa bakıp zırvalayacağına haberi oku. Orası otopark olarak projelendirilmiş, bu nedenle perde beton olması gerektiğini yazıyorlar, perde beton yıkılıp camekan takıldı demiyorlar. Eğer dediğin gibi mimarsan vah bu memleketin haline, vah senin çizdiğin projeye. Tabi okuduğunu anlamadığından, diplomanı da nereden aldığını tahmin edebiliyorum. Ah o senin gibilerini mezun eden okulları açanın gözü kör ola.
    0
    0
    Yanıtla
  • bilirkişi (3 yıl önce)mimar isimli kullanıcı yorumuna
    mevzu farklı kardeş kimse duvarın türüyle ilgilenmiyor. yoksa dükan sahibi olarak mevzuyu farklı yönemi çekiyorsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    Bir de önüne park yapan araçları yazsaydınız, lambadan çok araç bekliyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Misafir (3 yıl önce)
    İmar affından yararlanması yasal olduğu anlamına gelmez. Şikayet konusu olursa ki olmalıdır , İmar affından yararlanan tüm aykırı yapılar için Mahkeme süreci işletilebilmektedir....
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatih (3 yıl önce)
    Bu kararı alan idareci personel meclis üyesi ve meclis Başkanı kimse kesinlikle savcılık işlem yapmalı gerekli girişimlerde bulunulmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (3 yıl önce)
    Kolonları da kesilsin depremde kağıt gibi olsun. O zaman da belediye mütaahhit ve buna göz yuman ev sahipleri sorumluluğu alacak mı?
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyam (3 yıl önce)
    neden özellikle bu dükkanın peşindesiniz..!
    0
    0
    Yanıtla
  • Kani BERKSOY (3 yıl önce)
    Malatyada onlarca böyle durum varken sadece bunu göz önüne çıkarmanız manidar. Kimin silahşörlüğünü yapıyorsunuz acaba. Malatyada kaç tane imara aykırı bina var hangisini yazdınız. Yada gidip bu binayı yapan kişi ile konuştunuz mu da bçyle bi haber yaptınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Hayırdır kardeş sana niye batiyorki. yapının sahibimisin.editör çok güzel bir haber paylaşmış.ortak alanı ticaret alanına çevirmek ne demek.herkes aptalda kendisi mi akilli.eger tarafsizsa bu haberi dikkate alir islem yaparsin yesilyurt belediyesi
    0
    0
    Yanıtla
  • Neden rahatsız oluyorsun ki. Bu yazılan hikaye doğruysa sen kimin silahşörü oluyorsun. Bu kadar canın yandığına göre o yerle bir alakan var galiba. O yerin durumu senelerdir konuşuluyordu inşaatçılar arasında. Ve kılıfına uydurulacağı söyleniyordu. Anladığım kadar öylede olmuş. Peki imar barışı gelmese ne olacaktı? Kaç tane imara aykırı bina var dediğine göre bu işlerin tam ortasında birine benziyorsun sen yazda bizde burada öğrenelim neler olduğunu. Canın yanınca hoplama, vatandaş bilinciyle yaz ki aferin diyeyim sana. Aksi takdirde menfaatine dokunulmuş birisin bana göre.
    0
    0
    Yanıtla
  • yandaş (3 yıl önce)
    yandaşsa sorun yok
    0
    0
    Yanıtla