SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arapgir, 'Cittaslow' Üyeliğine Kabul Edildi

0
Güncellendi - 2021-11-28 03:27:27
Arapgir, 'Cittaslow' Üyeliğine Kabul Edildi
A- A+ PAYLAŞ

ARAPGİR'İN SERTİFİKASINI SOYER ALDI.. Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi, İtalya'da toplantı ve Türkiye’den, aralarında Arapgir’in de bulunduğu üç ilçenin Cittaslow üyelik başvurusunu incelemeye tabi tuttuktan sonra, bu ilçelerin Cittaslow kriterlerini karşıladığını ve üyeliklerinin kabul edildiğini açıkladı.

İtalya’nın Belluno kentinde düzenlenen Cittaslow (Yavaş Kent- Sakin Şehir) Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısı sonunda düzenlenen sertifika töreninde Türkiye’nin yeni Cittaslow üyeleri olarak Malatya’dan Arapgir, İzmir’den Foça ve Bursa’dan İznik sertifikalarını aldı.

Arapgir’in Cittaslow Sertifikası İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’e teslim edildi

Arapgir ve İznik’in Cittaslow sertifikaları Başkan Tunç Soyer’e, Foça’nın sertifikası ise Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’e sunuldu.

Üç yeni üyenin de kendi değerlerine ve kimliklerine sahip çıkan, bölge sakinlerinin yaşam kalitesini arttırmaya çalışan kentler olduğunu vurgulayan Başkan Tunç Soyer, şehirlerin Cittaslow olmak için kültürüne, doğasına, tarihine sahip çıkmaları gerektiğini söyledi.

Cittaslow nedir?

Yerel değerlerin korunmasına destek olan ve İtalyanca Citta (Şehir) ve İngilizce Slow (Yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow uluslararası bir belediyeler birliğidir.

Türkçeye, ‘Yavaş Şehir ya da Sakin Şehir’ olarak çevrilen Cittaslow, insanların birbirleriyle sahici iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan, kentlerin gerçekçi bir alternatif olacağı hedeflerini ortaya koyan uluslararası kentler ağıdır.

Cittaslow Felsefesi

Cittaslow, 1999 yılında İtalya’da kurulmuş uluslararası bir belediyeler birliğidir. Kelime kökeni İtalyanca “Città (Şehir)” ve İngilizce “Slow (Yavaş)” kelimelerinin birleşmesiyle türetilen Cittaslow, “Sakin Şehir” veya “Yavaş Kent” anlamlarında kullanılıyor. İtalya’nın dört küçük kentinin belediye başkanları (Bra – Francesco Guida, Orvieto – Stefano Cimicchi ve Positano – Domenico Marrone) 1999 yılında bir araya gelmesiyle Fast Food akımına karşı Slow Food hareketini kentsel boyuta taşımak amacıyla oluşan birlik daha sonra çalışmalarını kent ölçeğine taşıdı. Bugün, üyeni üyelerini birliğin belirlediği sakinlik, yerellik ve özgünlük gibi çok çeşitli kritelere bağlı olarak ve adayların Cittaslow felsefesine uygunluğunu denetleyerek seçiyor.

İşte bu ağa dahil olmak üzere Türkiye’den yeni adayların Belluno kentinde düzenlenen Cittaslow  Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında Cittaslow ulusal ağ koordinatörleri de ülkelerindeki çalışmalardan bahsetti.

Polonya Koordinatörü ve GorowoIlaweckie Belediye Başkanı Jacek Kostka, Polonya’da 20 Cittaslow üye kent olduğunu, bunun hem Polonya hem Avrupa Birliği için önemli olduğunu vurguladı.Cittaslow Polonya ağının 15. yılı kutlamaları kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini söyleyen Jacek Kostka,herkesi etkinlikler için davet etti. Almanya Koordinatörü ve Deidesheim Belediye Başkanı Manfred Dörr, koronavirüs krizinin bütün dünyayı değiştirdiğini, korona sonrası dünyada sürdürülebilirlik ve Cittaslow felsefesinin kentleri daha güçlü kılacağını vurguladı. Belçika Koordinatörü ve Silly Belediye Başkanı Christian Leclerq de Cittaslow’un zor zamanlarda dayanışma anlamına geldiğini ve uluslararası işbirliğinin çok önemli olduğunu söyledi.

Kore Koordinatörü Prof. Dr. Bon Sohn İzmir’de yapılan Cittaslow Metropol çalışmalarının büyükşehirlerde Cittaslow felsefesinin yayılması için önemli bir girişim olduğunu anlattı. Çin Koordinatörü ve Yaxi temsilcisi Li Xiaobin, Yaxi’de açılan Cittaslow marketinden bahsederek, Çinlilere Cittaslow’un hikâyesini anlatmak için kurulan tesise destek veren diğer ağlara teşekkür etti. Fransa Temsilcisi Giorgio Bonacci, Fransa’da 12 Cittaslow üyesi olduğunu ve kentlerine gelen ziyaretçilere yönelik turizm faaliyetleri geliştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

ekoıq.com- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • MURATHAN (3 yıl önce)
    Başkan uçak bileti bulamadığında gidememiş galiba.
    0
    0
    Yanıtla
  • Veli (3 yıl önce)
    Arapgir bence bu kritere pek uymuyor. Yenilenebilir enerji ile ilgili bir projelerini görmedim, merkezinin de trafik kalabalığı çok kötü, adamlar yol ortasına araba bırakıp alışveriş yapıyorlar. Dükkanlar kaldırımları işgal etmiş yayalar yol ortasında geziyor. Tek durumları sessizlik belki o da ilçe nüfusunun azlığındandır. Bu yorumu kötülemek için yazmıyorum, umarım bu olumsuzlukları düzeltmeleri için bir fırsat olur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (3 yıl önce)
    Tebrikler. Sayın cömertoğlu ve arapgir halkına teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla