SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Arapgir Kızartması'na Coğrafi İşaret Tescil Belgesi

'Arapgir Kızartması'na Coğrafi İşaret Tescil Belgesi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'ya özgü lezzetlerden Arapgir kızartmasına, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tescil belgesi verildi.

Arapgir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Arapgir kızartması, belediye öncülüğünde başlatılan tescil süreci tamamlanarak coğrafi işaretli ürünler arası girdi.

Koyun, kuzu ya da keçinin bel ve boyun kısmından elde edilen kemikli etin sade veya soslu olarak eritilmiş tereyağında hafif ateşte tüm yüzeyi kızartılarak yapılan bir et yemeği olan ve ilçenin geleneksel lezzetleri arasında yer alan Arapgir kızartması, düğünlerde ikram edilen özel bir yemek olarak kültürel mirası yaşatıyor.

Yöresel mutfağın önemli bir unsuru olan Arapgir kızartması, hem bölgenin gastronomi turizmine katkı sağlayacak hem de gelecek nesillere özgün haliyle aktarılacak.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • malatyalı (1 ay önce)
    babaanne ve anneannelerimiz göçüp giderse bu yeni jenerasyon hiç bir kültürel mirası sürdüremezler...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fatih (1 ay önce)
    Köylerde eskiden yapılan yemekler tesbit edilip, tescil edilmelidir. Yaşlı son kuşaklar bu yemekleri bilirken günümüz kuşakları bilmemektedir. Yoksa kaybolup gidecek
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 ay önce)
    Bu yemek özellikle Malatya Drejan köylerinde (Yazıhan, Hekimhan ve Arguvan bölgesi) düğün yemeği olarak yapılmaktadır. Aynı zamanda bölgedeki diğer aşiretler arasında da düğün ve taziyelerde yapılan bir yemektir. Fakat gel gör ki kızarma yemeğini tescillemek Malatyalı olmaktan utanıp kendilerini Elazığlı olarak görmek isteyen Arapgirli kardeşlerimizin aklına gelmiş. Ne diyelim tarihe kayıt düşmek adına bir yerlere bir şeyler yazmak her zaman daha etkili olabiliyor.
    %24
    %76
    Yanıtla
  • Arapgir yıllarca Elazığ' ın ilçesi olmuştur ki Keban' a sadece 35-40 Km dir. Muhtemelen Elazığ merkeze Malatya' dan daha yakındır. Günümüzde bile Elazığ merkezden çok daha fazla minübüs seferi düzenlenmektedir. Bunun dışında yılların Eğin' i yani Kemaliye, Çemişgezek, Pertek' de Elazığ' ın uzun yıllar parçası olmuştur. Yıllar önce yapılan yanlışlardan elbet dönülecek bu ilçeler yine Elazığ' a bağlanacaktır. Bu ilçelerin Elazığ' a coğrafi yakınlığından çok kültürel yakınlığı vardır. Malatya kusura bakmayında Elazıp ile Adıyaman' nın kesişim kümesi olarak kalmış, bi kültür oluşturamamıştır.
    %14
    %86
    Yanıtla
  • AşağıYukarı Hoğhlu (1 ay önce)Gakko isimli kullanıcı yorumuna
    1-Malatya;Elazığ ile Adıyaman arasında kalmış bir olmasi derken neyi kasdettiğinizi anlamak mümkün değil.Adıyaman,1954 yılında Malatyadan ayrılmış bir il.Anlıyacağın aynı. 2-Eğer yakınlık,etkileşim göz önüne alınarak ilçeler şehirlere bağlansaydıAdıyaman Kahta,Çelikhan,Sivas Gürün,K.Maraş Elbistanın,Elazığ Baskilin de Malatyaya bağlanması gerekir.Elazığdan mesela maden Diyarbakıra bağlanırdı. 3-Coğrafi ürünleri öne sürerek kültürden bahsederseniz buda yetmez.Malatyanın 21,Elazığın 13 coğrafi işaretli ürünü var. 4-Elazığı herkonuda Malatya ile yarıştırmak gibi birtakım yanlışlığa sürüklenip hata yapmaya devam edenler,bu nüfus yapısıyla herkonuda ancak hayal ederler.Yüzyıldan beri bu böyledir.(1927 Nüfus sayımına bkz)buna ancak ve sadece İlçenin halkları karar verir.Depremden önce her Elazığlın hayalinde Malatyada bir ev sahibi olmak vardı.Neden acaba? Vasıfsız bir şehir olduğu içinmi?
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ağzına Sağlık Hoğhlu (1 ay önce)AşağıYukarı Hoğhlu isimli kullanıcı yorumuna
    AşağıYukarı Hoğhlu ağzına sağlık. Gakko rumuzlu arkadaş anlamaz ama lafı gediğine koymuşsun :) yalnız ufak bir yazım hatası olmuş onuda ben düzelteyim, Malatya'nın 51 Elazığ'ın 13 coğrafi işaretli ürünü var. Haydi selametle :)
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Murat Akdağ (1 ay önce)Gakko isimli kullanıcı yorumuna
    Varlık sebebin bu mu senin…Şehrini palu yönetirken Arapgir ve Kemaliyeyi hayal edebilecek kültüre ve eğitime sahip mi sanıyorsun kendini…Arapgir size 3 beden büyük gelir,eğitim seviyenize göre konuşun.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Kabul etmek gerekirki Elazığ bir konuda Malatyadan çok büyük farkla önde.O da Malatyadan kopardığı devlet kurumları!.Elazığ kendine ait olmayana sahip olma konusunda çok mahir! Türkiyede 1 numara.Bununla övünebilirsiniz.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Garip bir durum var.O da sadece Malatyada yaşanıyor.Elazığlılar Malatyayı kültürsüz,vasıfsız nitelendiriyorda depreme kadar Amiri,memuru,Emeklisi hep Malatyadan bir ev almayı hayal eder senin beğenmediğin vasıfız,kültürsüz,niteliksiz bu şehre hevesle gelip yerlesirlerdi.Bunu neredenmi biliyorum?Elazığlı komşularımız söylerdi.Ancak nedense şimdi aksini söylüyorlar.Anlamadığım Bir insanın vasıfsız,kültürsüz bir yeri niye tercih etsin?Diyecemde sanki bu konuda biraz haklılık paylarıda var galiba.Sebebine gelince, Malatya son 40 yılda Elazığdan,Muş,Bingöl vs.den olduķça cok vasıfsız göç almıs,bu Malatyanın okur yazar oranını,Öğrencilerin başarı ortalamasını düşürmüş,Çevre illerden aldığı bu göç bir süre sonra büyuk bir İş bulma sorununuda beraberinde getirmiş,bundan en çok Malatyalı etkilenmis ,zor duruma düşmüştür.Malatya için daha vahimi ise vasıflı,zengin nüfusda bu çok yabancı kaldığı ortamdan maddi ve manevi olarak etkilendiği için batıya göç etmek zorunda kalmasıdır!Malatyalı Malatyada yanlızlaşmıştır.Zaten bundan dolayıda Malatyada Malatyalılar diye bir dernek bile kurulmuş,bir süre sonra şikayet üzerine bu dernek kapatılmıştır.İşte Malatya bu hale getirilmiştir komşu. ,Elazığda bu anlattıklarımin hiçbirini görüp yaşamadığınız için ne demek istediğimi anlamakta zorluk çekebilirsin.,
    %75
    %25
    Yanıtla