SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arapgir Pohmut ve Manusasına Coğrafi İşaret Belgesi

Arapgir Pohmut ve Manusasına Coğrafi İşaret Belgesi
A- A+ PAYLAŞ

Arapgir’in eşsiz lezzetlerinden Pohmut* Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek coğrafi işaret belgesi aldı. Ayrıca Arapgir Manusa* Dokuması’da Arapgir Belediyesinin girişimleriyle yapılan başvurunun ardından Arapgir Pohmutu ve Arapgir Manusa Dokuması’nın Coğrafi İşareti alınarak ilçenin ve bölgenin kültür mirasına kazandırılıp koruma altına alındı.

Arapgir Manusa Dokuması ve Arapgir Pohmutunda mutlu sona ulaşılmasının ardından Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu açıklamada bulunarak süreç hakkındaki değerlendirmelerini paylaştı. 

Cömertoğlu yaptığı açıklamada ‘Arapgir’e yeni iki coğrafi işaretli ürün kazandırmış olmanın sevincini yaşıyoruz. Arapgir Köhnü Üzümü, Arapgir Mor Reyhanı, Arapgir Dolaması ve Arapgir Tandır Kebabında olduğu gibi coğrafi işaret tescili sonrasında Arapgir Pohmutu ve Arapgir Manusa Dokuması’nında ekonomiye kazandırılması için çalışmalarımız devam ediyor. İlçemize ve bölgemize hayırlı olsun’ ifadelerini kullandı.

*Pohmut: Kuru dutun cevizle karıştırılmasıyla yapılan ezme

*Manusa: 150 yılı aşkın bir süreden beri Arapgir’de el tezgâhlarında ipek, yün ve pamuklu iplikle dokunan yöreye has bir dokumadır. Manusa dokumasını özel kılan, zarif dokusu ve solmayan renkleri yanında, taşıdığı yöreye has motifleridir. Düz ve desenli türleri bulunmaktadır. Top çiçek, dal çiçek, badem çiçek, yılan eğrisi, tabura çiçek, sarıçiçek, kareli, Ay yıldız, kemha, Arap dudağı ve dimi potikli gibi özgün desenleri bulunur.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız