Arguvan ve Köyleri Eğitim Vakfı tarafından geleneksel hale dönüştürülen Türkü Festivali"nin 3'üncüsü bu yıl 8-9 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival kapsamında konserler, Panel, Seminer, Tiyatro ve folklor gösterileri, Köy Gezileri ile Kültür Evi açılışı etkinlikleri yer alıyor.
VAKIF BAŞKANININ AÇIKLAMALARI..
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Vakıf Genel Başkanı Sadık Kayhan (fotoğraftaki) şunları söyledi:
Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Türkü festivaline 30 civarında THM sanatçısı yer alacak. Ayrıca 2 gün sürecek festivalde Türkülerin yanı sıra tiyatro ve folklor gösterileri, seminerler, paneller ile köy gezileri gerçekleştirilecek, ayrıca Bir köyümüzün Kültür Evinin açılışı gerçekleştirilecek. Yani 2 gün dolu dolu kültür etkinlikleri ile geçecek
NEDEN TÜRKÜ FESTİVALİ?
"Neden Bu Türkü Festivaline gerek duydunuz sorusuna Kayhan, şu yanıtı verdi:
Biz bu Türkü Festivaline iki nedenden dolayı gerek duyduk. Birincisi; Yörelerini tanıtmak ve ekonomisini canlandırmak için, ürettiğini en iyi şekilde tanıtmak için bu tür etkinlikler düzenlenir. Biz de Arguvanı nasıl tanıtırız, yöremize nasıl destek oluruz sorusunu sorarak başladık. Bizim yörenin Türk Halk Müziği literatürüne girmiş ve söylenen binlerce Arguvan Türküleri var. Yani bizim de türkülerimiz meşhur. Bu türküleri sahiplenmek ve ilçemize ekonomik canlılık kazandırmak için kolları sıvadık."
POP KÜLTÜRÜ EMPOZESİ VAR
Kayhan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
Yöneticilerimiz kabul etse de etmese de Türk Halk Müziğine karşı açılmış bir savaş var. TRT hariç TVlere- radyolara baktığımız zaman Türk Halk Müziği hiç yok, ya da izleyici/dinleyicilerin hiç olmadığı kuşaklarda yer alıyor. Ama pop müzik 24 saat çalıyor. Bundan çıkan sonuç, gençlerimize bizden olmayan pop müzik yani Pop Kültürempoze edilmeye çalışılıyor.
Bu pop kültürüne baktığımız zaman bizim ile hiç alakası yok. Bu kültüre müzik demek bile tartışılır. Bu kültür erozyonuna karşı durmak gerekir diye düşündük, onun içinde Arguvan Türkü festivalinde sadece Arguvan türküleri değil, Tüm Türkiyede söylenen Halk türkülerinin seslendirileceği bir platform, daha ileri ki bir aşamada da dünyada söylenen Halk Müziklerinin seslendirileceği bir platform olmasını istiyoruz."
DESTEK ALAMIYORUZ..
Kayhan, destek görememekten de yakınarak "Anadolu Halk müziğine ve kültürüne sahip çıktığımız için ilgili resmi kurumlardan destek alamıyoruz, teşvik etmeleri gerekirken tam tersi durumlarla karşılaşıyoruz. Yöremizin Sanatçılarını görevlendirmemek için bin dereden su getiriyorlar bizler de üç-beş kültür gönüllüsü aracılığıyla bu hizmeti yerine getirmeye çalışıyoruz dedi.
ŞEMSİ BELLİ ŞİİR YARIŞMASI NİYE YOK?
Türkü Festivali etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen ve geçen iki festivalde de gerekli ilgiyi göremeyen Şemsi Belli Şiir Yarışmasına yönelik eleştiriler karşısında ise Kayhan şunları söyledi:
Arguvanımızın gerek sanatçı gerekse de insani yönüyle çok önemli bir ismi olan Şemsi Belli adına düzenlenen şiir yarışmalarına yönelik eleştirilerin bir çoğunda haklılık payı var. Birinci yarışmada taktik, ikinci yarışmada tanıtım eksikliğimiz vardı. Onun için bu yıl bu yarışmayı festival programından çıkarttık. Önümüzdeki dönemlerde bu büyük insana ve sanatçıya yakışır bir organizasyon yapmayı düşünüyoruz dedi.
FESTİVALE KATILACAK SANATÇILAR VE ONUR KONUKLARI
8-9 Temmuz arasında gerçekleştirilecek olan Türkü Festivaline katılacak onur konukları ile sanatçıların büyük bir bölümü belirlendi.
Buna göre onur konukları arasında; Sanatçı ve TV Programcısı hemşehrimiz Kenan Işık, Sinema Sanatçısı Tarık Akan, Sinema ve Tiyatro sanatçısı Rutkay Aziz, Gazeteci Mete Çubukçu yer alıyor.
Festivale katılacak sanatçılar arasında ise 30a yakın yerel ve ulusal THM sanatçısı ile Anadolu Ateşi türkü yarışmasında 2. olan Zeynep Başkan, 3. olan Devrim Kaya Tolga Sağ, Ali Kızıltuğ, Rojin, Ferhat Tunç, Kıvırcık Ali, Derdi Yoklar Ali ve Hüseyin Turan yer alacak.
Festival tarihine kadar da TRT kadrosunda yer alan Malatyalı sanatçıların katılımının sağlanması için girişimler sürdürülüyor.