Kuraklığın Arguvanda büyük çapta etkili olduğu, ekinlerin zarar gördüğü, son günlerdeki yağışların da ürünün daha önceden olumsuz etkilenmesi nedeniyle bir yararının olmadığı bildiriliyor.
Kurak geçen mevsim nedeniyle başta hububat olmak üzere ekinlerin büyük çapta etkilendiğini belirten vatandaşlar, bu durumun hayvancılığı da etkilediğini, borçlarını ödeyememe durumu ile karşı karşıya kaldıklarını belirtiyorlar.
Alınması istenen önlemler, ACİL ve UZUN VADELİ olarak şöyle önerildi:
* ACİL ÖNLEMLER
1- Hasar tespiti yapılmalıdır.
2- Bu tespit doğrultusunda köylülerin kooperatif ve bankalara olan borçları silinmeli, bu gerçekleşemiyorsa en az beş yıl süre ile
dondurulmalıdır.
3- Köylülerimizin yaşamlarını idame ettirebilmeleri için maddi destek sağlanmalıdır.
4- Hayvancılığın devamı için gerekli olan besin desteği sağlanmalıdır.
5- Traktörünün ve diğer tarım araçlarının çalıştırılabilmesi için kullanacağı mazot destek olarak sağlanmalıdır.
6- Tarlalarımıza ekeceğimiz tohumların devlet tarafından sağlanması istenmelidir.
7- En az beş yıl süreyle elektirik ve su için ücret alınmamalıdır.
* UZUN VADELİ ÖNLEMLER
1- Yoncalı Barajı'nın yapımı hızlandırılmalıdır. Önemli mesafe alınmıştır. Bitirilmesi için baskı yapılmalıdır.
2- Aliağa Barajı'nın etüt çalışmaları tamamlanmıştır. Bir an önce somut adımlar atılması ve projenin tamamlanmasıyla ilgili önemi ve aciliyeti anlatılmalıdır.
3- Bunun dışında konunun uzmanları ile irtibata geçilmeli, sulama konusunda alternatif raporlar hazırlanmalıdır. Bunların gerçekleştirilmesi için çalışılmalıdır.
4- Uzmanlardan oluşturulacak bir kurul, Arguvanımızın yapısını inceleyerek (tarlasını, yaylasını, merasını, dağını, tepesini, taşını, deresini, suyunu, ağacını...) inceleyerek alternatif ürün önerileri sunmalı, gerekirse deneme faaaliyetlerine başlanmalıdır.