SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Arıtma Büyük Şans Ama.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:05:41
A- A+ PAYLAŞ

Lavabolara dökülen atık yağların, çevre kirliliğinin yanı sıra arıtma tesislerindeki ayrıştırma işlemlerinde enerji sarfiyatının artmasına neden olduğu bildirildi. 

İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Merkezi (İBTAM) Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Nurhayat Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atık yağların çevreye ciddi zararlar verdiğini belirtti. 

Atık yağların, arıtma tesislerinde ayrıştırılması sırasında hatırı sayılır bir zaman kaybının yaşandığını dile getiren Özdemir, kum ve yağ tutucu işlemlerine tabi tutulduğunu, bunun da enerji sarfiyatını artırdığını söyledi. 

Kentlerde atık su arıtma tesislerinin bulunmasını büyük bir şans olarak nitelendiren Özdemir, bunların bulunmadığı şehirlerde atık suların barajlara, doğal kaynak sularına karışabildiğini ifade etti. 

Suyun yüzeyinde kalan atık yağların, oksijenin suyla kaplı alandaki bitkilere, canlılara gitmesini engellediğini aktaran Özdemir, çevre kirliliğinin yanı sıra hayvanlara ve doğaya zarar verdiğini vurguladı. 

Bir litre atık yağın bir milyon ton suyu kirlettiğini kaydeden Özdemir, bu yağların arıtılmasının da zor olduğunu söyledi. 

Nurhayat Özdemir, bu konuda hem belediyelere hem de vatandaşlara önemli görevler düştüğünü, işletmelerin ön arıtma tesislerinin olması gerektiğini bildirdi. 

-Atık yağlar lavabolara dökülmemeli- 

Vatandaşların da atık yağlar konusunda sorumlulukları bulunduğunun altını çizen Özdemir, evlerde bir kez daha kullanılamayacak duruma gelen yanmış yağların lavabolara dökülmemesi gerektiğini vurguladı. 

Yağların soğuduktan sonra bir poşetle çöpe atılmasının çevreyi korumak adına önemli olduğuna işaret eden Özdemir, ''Lavabolara dökülen yağların hem temizlenmesi zor hem de bunlar çevreye, bitki örtüsüne, canlılara zarar veriyor. Arıtma tesislerinde yağ ve kum tutucular onu tutsa bile burada da birtakım işlemler yapılıyor. Özellikle hanımlardan ricamız, atık yağlarını, kızartma yağlarını gerekirse çöpe atsınlar ama lavaboya dökmesinler'' diye konuştu. 

Özdemir, insanların lavaboya dökülen atık yağların nasıl temizlendiğini görmelerinin önemli olduğunu, bilinçlendirme anlamında buralara ziyaretler gerçekleştirilebileceğini dile getirdi. 

-''Suyu boşa harcamayın''- 

Suların boşa akıtılmaması gerektiğini vurgulayan Özdemir, vatandaşların bazen bir bardak soğuk su içebilmek için muslukları dakikalarca açık bıraktıklarını dile getirerek, ''Bu sular arıtma tesislerine geliyor. Tesislerde debi artıyor ve tertemiz sular bir sürü işleme tabi tutuluyor'' dedi. 

Yrd. Doç. Dr. Özdemir, bir kentte suyun bol olmasının vatandaşları keyfi harcamaya yönlendirmemesi gerektiğine işaret ederek, ''Gelecekte su petrolden daha değerli bir hale gelecek. Çevreyi böyle kirletmeye devam edersek, belki gelecekte içecek bir bardak temiz su bulamayacağız. Çünkü çevreyi kirlettikçe yer altındaki kaynak suları da kirleniyor'' diye konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız