Yeni Malatyaspor'un, maçlara çıkardığı kadroları, oyuncu tercihleri, forma adaleti ve bazı oyunculara yönelik takıntıları, bazılarının vazgeçilemez olduğuna dair tercihlerinin yanı sıra, takıma 'kişilikli' futbol oynatmadığı için eleştirilen Teknik Direktörü Hamza Hamzaoğlu'nun, geçmişte görev yaptığı Galatasaray'a da ciddi sorunlar yaşattığı belirtiliyor. Galatasaray'da teknik direktörlük görevi üstlendiği dönemde Sneijder, Burak Yılmaz, Melo, Podolski ile ilgili yönetimle sorunlar yaşadığı, yine o dönemde takımda olan Umut Bulut'u öne çıkaran yaklaşımının da takımda sıkıntı yarattığı basında da yeralmıştı.
Yönetimin, önemli para ve iddialarla Yeni Malatyaspor'a transfer ettiği futbolculardan Cueva'nın kadro dışı bırakılmasıyla sonuçlanan sorundaki anlaşılmaz ve uzlaşmaz tavrı, Arjantinli Kaleci Hererra'nın sözleşmesini feshetmesine kadar varan olayda rolü olduğu iddiası, diğer bazı yabancı oyuncuları dışlayan ya da oyundaki yerlerinden farklı oynatarak verimlerinin düşmesine yolaçan tercihi, en son '6 puanlık' olarak nitelendirilen Erzurum maçından sonraki 3-1'lik iç saha mağlubiyetinin telafi fırsatı olarak görülen Ankaragücü maçına, Tetteh'i yedek bırakarak bir-iki maç dışında varlık gösteremeyen yerli futbolculara ilk 11'de yer vermesiyle büyük tepki toplayan Hamzaoğlu'nun, Galatasaray'da iken yaşadığı benzer sorunlar basında da geniş yer bulmuştu.
Bu sezon başında Yeni Malatyaspor'a transfer ettirdiği, genellikle başarılı bir performans çizmesine karşın, Erzurumspor maçından sonra, kendisine küfredildiği gerekçesiyle yönetimi de işaret eden tepkisine aynı şekilde iştirak eden Semih Kaya ile de Galatasaray'dan olan ayrıcalıklı bir bağlantısının olduğu geçmişteki haberlerde yer alan Hamzaoğlu'nun, Kasım 2015'de Galatasaray teknik direktörlüğünden istifasının ardından, 19 Kasım 2015'te Sözcü Gazetesi'nde "Hamza Hamzaoğlu Galatasaray’dan neden ayrıldı?" başlığıyla, Yeni Malatyaspor'da yaşanan olaylara da geçmişten ışık tutan 19 Kasım 2015 tarihli şu haber yayınlanmıştı:
"Hamza Hamzaoğlu neden Galatasaray’dan ayrıldı? Dün akşam patlak veren Hamza Hamzaoğlu ile Galatasaray’ın yollarının ayrılması sosyal medyada en çok konuşulan konu oldu. Galatasaray, Hamza Hamzaoğlu ile karşılıklı mutakabat ile yollarının ayrıldığını KAP’a bildirdi. Peki Hamza Hamzaoğlu başarısız mıydı? Hamza Hamzaoğlu’nun bir anda Galatasaray’dan istifa etmesinin nedenleri nedir?
Galatasaray, Hamza Hamzaoğlu ile yolların ayrılmasının ardından, resmi siteden genç hocanın ayrılık sözlerini yayınladı. Hamza Hamzaoğlu, resmi siteye yansıyan açıklamasında; “Galatasaray camiasına bana gösterdikleri güven ve ilk günden beri verdikleri destek için teşekkür ediyorum. Futbolculuk kariyerimden sonra Teknik Direktör olarak da bu camiaya hizmet etmenin, birlikte önemli başarılar kazanmanın onurunu yaşadım. Yarın herkes için yeni bir gün. Yarınların Galatasaray için yeni başarılarla dolu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
HAMZA HAMZAOĞLU NEDEN AYRILDI?
Hamza Hamzaoğlu’nun neden ayrıldığına dair en kuvvetli iddianın genç hocanın “Onun kadar çok çalışan öğrencim yok. Sözleşmesi uzatılmasa bile ben uzatırdım” açıklaması sonrası diğer futbolcuların “Hocamız bize güvenmiyorken biz nasıl başarılı oluruz?” diyerek yönetime sitem etmeleri ve açıklamadan rahatsız olan Dursun Özbek ile Hamzaoğlu arasındaki tartışma.
1) BAZI FUTBOLCULAR İLE YAŞADIĞI SORUNLAR
Hamza Hamzaoğlu'nun ayrılığıyla ilgili iddiaların en güçlüsü, genç hocanın içeriden yıkıldığı yönünde. Sezon başından beri Burak Yılmaz ile yıldızı barışmayan, bazı futbolcularla sorunlar yaşayan Hamza Hamzaoğlu'nun önceki günkü basın toplantısında Umut Bulut'la ilgili yaptığı açıklamalar hem yönetim tarafından hem de futbolcular tarafından eleştirildi.
“Umut kadar çalışkan oyuncum yok” ifadesi, başta Burak olmak üzere tüm futbolcuları rahatsız etti. Durumu yöneticilerle paylaşan futbolcular, “Hoca bize güvenmiyor. Bizi beğenmiyor. Bizden nasıl başarılı olmamızı beklersiniz?” şeklinde serzenişte bulundu. Yönetim de düğmeye basıp hocanın biletini kesti.
2) BAŞKAN İLE KARŞILIKLI ATIŞMA
Ortaya atılan ikinci iddia ise yönetim cephesiyle ilgili ve yine başrolde Hamza Hamzaoğlu'nun Umut'la ilgili sözleri yatıyor. İddiaya göre, genç hocanın, “Umut Bulut'un sözleşmesi otomatikman uzamasa da ben uzatırdım” sözleri, Başkan Dursun Özbek'i çileden çıkardı. Özbek, Hamzaoğlu'nu kulübe çağırıp bunun hesabını sordu.
Başkan, “Sen nasıl oluyor da kendi kendine futbolcunun sözleşmesini uzatıyorsun” diye çıkıştı. Hamza Hamzaoğlu da “Madem ben takımın teknik patronuyum, oyuncumun sözleşmesinin uzatılmasına da karar verebilirim” yanıtını verdi. Gergin başlayan görüşme tartışmaya dönüşünce, Özbek, Hamzaoğlu ile yolları ayırma kararı aldı.
3) MELO’NUN GÖNDERİLMESİ – PODOLSKI TRANSFERİ
Hamza Hamzaoğlu'nun Galatasaray'daki sonunu hazırlayan bir diğer nedenin de Podolski ve Melo ile ilgili düşünceleri olduğu belirtiliyor. Başarılı hocanın ısrarla Melo'nun satılması yönünde rapor verdiği, Brezilyalı ön liberonun Inter'e transferi sonrasında “Kulübün mali durumu ortada bu yüzden Melo'yu gönderdik” şeklindeki açıklamaları da yönetimde tepki çekti. Ayrıca Hamzaoğlu'nun önceleri Podolski transferine karşı çıktığı, ancak Alman yıldızın golleri sonrasında da “Bizim transfer listemizde olan bir oyuncuydu” demesinin Başkan Dursun Özbek'i kızdırdığı iddialar arasında." (19 Kasım 2015 Sözcü Gazetesi)
GALATASARAY'DAN GÖNDERİLMESİ VE UMUT BULUT ETKENİ..
Sözcü Gazetesi'nin 19 Kasım 2015 tarihli haberinden bir gün önce de, Galatasaray'da Hamzaoğlu'nun gönderilmesiyle ilgili olarak "Umut Bulut" faktörü ajans haberlerine konu olmuş, ayrılığa giden süreçe bu konuda şöyle yazılmıştı:
"...Dün Florya’daki tesislerde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hamzaoğlu, "Umut'un sözleşmesinden sonra morali nasıl? Sosyal medyada sözleşmesi uzatıldığı için tepki gösterildi” sorusuna, şu cevabı vermişti:
"Umut'un sözleşmesi otomatikman uzamasaydı dahi Umut'la sözleşme imzalayacaktım. Umut kadar sahada koşan her şeyini veren mücadelesini yapan kaç oyuncu var. Umut gibi kim mücadele ediyor bu takımda. Herkes Umut'u ağzına dolamış, vurup duruyorsunuz çocuğa. Tamam şu anda gol atamamış ama attığı goller var. Şimdiye kadar 25 gol atmış, şu kadar asist yapmış. Bir isim alıyorsunuz, yıpratmaya çalışıyorsunuz. Umut gibi kim mücadele ediyor bu takımda?
Ben oyuncularımdan Umut'tan da diğerlerinden de memnunum. Hiç de kulak asmıyorum. Sağduyulu mesajları alıyoruz ama takımı yıpratmaya yönelik eleştirilere karşıyım. Bana tepki göstereceklerse göstersinler. Her antrenman Umut'un yüzde yüz oynadığını kim biliyor? Bizim böyle oyunculara takım için savaşşan oyunculara ihtiyacımız var. Takımın menfaatlerini ön planda tutan isimlere ihtiyacımız var. Umut da bunlardan bir tanesi. Umut gibi sahada her şeyini veren kaç oyuncu var. Ağzınıza dolamışsınız vurup duruyorsunuz çocuğa" (18 Kasım 2015, T24 Sitesi).
18 Kasım 2015'de görevine son verildiğinde, Galatasaraylı bir yönetici Hamza Hamzaoğlu'nun gönderilmesiyle ilgili olarak, "Antrenmanlarda disiplinsiz hareketleri vardı. En son yaptığı açıklamalar ve 'Umut Bulut'un sözleşmesi uzamasaydı, ben uzatırdım' açıklaması başkan ve yönetimin sert tepkisini çekti. Bu nedenle de yolları ayırma kararı aldık" demişti.
Yeni Malatyaspor'da, Umut Bulut ile ilgili eleştiriler karşısında da Hamzaoğlu'nun 5 yıl sonra benzer düşünceleri ifade ettiği belirtiliyor.
Yine, Hamzaoğlu'nun bu sezon Yeni Malatyaspor'a transfer ettirdiği, Erzurum maçından sonra kendisiyle birlikte hareket eden Semih Kaya da, teknik adamın kendisine çok yakın gördüğü isimlerden. Semih Kaya, geçmişteki bir röportajında "Hamza Hamzaoğlu'ndan Allah razı olsun. Emeği inanılmaz çoktur bizde." diye hocasından bahsetmişti.
GALATASARAY'DA SNEİJDER, YENİ MALATYA'DA CUEVA!..
Yeni Malatyaspor'da, önce Acquah ile daha sonra da kadro dışı bırakılmasına, izinli olarak ülkesine dönmesine yolaçan kriz yaşadığı Cueva'nın yanı sıra diğer bazı yabancı futbolcularla da sorunlu olan Hamzaoğlu, Galatasaray'da görev yaptığı yıllarda da, o dönem takımın yıldızı olan Sneijder ile de önemli sorunlar yaşadığı belirtiliyor.
Wesley Sneijder, başarısız sonuç alınan Atletico Madrid maçından sonra, Hamzaoğlu ile ilgili "Sahada tek bir takım vardı, o da Atletico'ydu. Bu durumun psikoloji ile alakası yok. Antrenman yapmıyoruz ki. İyi antrenman yapmadık, taktiğimiz yok. İyi futbol oynamazsan ve sonuçları da alamazsan, ilk önce hoca kovulur. Bu böyledir. Daha çok çalışmamız, idman yapmamız ve kendimizi geliştirmemiz lazım. Sahada tek bir takım vardı, o da Atletico'ydu. Takım olamıyoruz, takım olmalıyız." demiş, bu açıklamalar basında yeralmıştı.
Hollandalı futbolcunun, kendisi için "Galatasaray'da sadece top ayağına geldiğinde oynuyor" dediği belirtilen Hamzaoğlu'nun takımdan ayrılmasında rolü olduğu, o dönem kulüp başkanı olan Dursun Özbek'e de, Hamzaoğlu ile ilgili rahatsızlıkları ilettiği yazıldı.
Hamzaoğlu'nun, Galatasaray dönemine ilişkin basının arşivlerinde yer alan olaylar ve bugün Yeni Malatyaspor'da yaşananlar arasındaki benzerlikler dikkat çekti.
TEKNİK DİREKTÖRLÜK KARİYERİ BUGÜN AMATÖR LİGDE OLAN MALATYASPOR'DA BAŞLAMIŞTI..
Hamzaoğlu'nun antrenörlük hayatı 2004-05 sezonunda İstanbulspor’da bir dönem oyuncusu olduğu Saffet Susiç’in çalıştırdığı Konyaspor takımında yardımcı antrenörlükle başladı. Futbol oynarken de antrenörlerinin neler yaptıklarını dikkatle gözlemleyen Hamzaoğlu, Fatih Terim'den ve İstanbulspor’da birlikte çalıştığı Hollandalı Leo Beenhakker’dan etkilendi. Kariyerinde özel bir yeri olan Susiç’in Konyaspor’dan sonra Çaykur Rizespor’da da 2 sezon yardımcılığını yaptı ve 2008’de yine Saffet Susiç ile bu kez Ankaraspor’da çalıştı.
2008-09 sezonunun devre arasında Malatyaspor'un teknik direktörlük teklifini kabul etti. Daha takımını çalıştırmaya başladığı ilk günlerde oyuncuların paralarını alamadıkları gerekçesiyle idmana çıkmama kararıyla karşı karşıya kaldı. Takımındaki birçok iyi oyuncuyu ekonomik sebeplerle kaybeden Hamzaoğlu, devre arası kampına büyük sıkıntılarla başladı. Takımını Kayserispor ile oynayacakları Türkiye Kupası maçına yalnızca 10 lisanslı oyuncuyla hazırlayabildi. Öncesinde 4 genç oyuncuya kendilerine takım bulmaları için izin vermesine karşın şartlar gereği bu oyuncuları geri çağırarak biri kaleci olmak üzere 14 kişilik kadroyla takımı hazırladı. Genç oyuncularla 1. Lig maçlarına çıkan Hamzaoğlu, alınan başarısız sonuçlar nedeniyle yönetim tarafından ligin bitmesine 9 hafta kala görevden alındı. Hamzaoğlu ilk teknik direktörlük kariyerini Malatyaspor'da 12 lig maçında 3 galibiyet, 8 mağlubiyet ve Türkiye Kupası'nda 3 maçta 3 mağlubiyet ile tamamladı. Hamzaoğlu ayrıldıktan sonra Malatyaspor kalan 9 haftada 7 mağlubiyet 2 beraberlik aldı ve ligi son sırada tamamlayarak küme düştü. (wikipedia.org)
DERLEME- HABER: Mehmet GÖRESİYE, malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: Teknik Direktör Hamza Hamzaoğlu, Beşiktaş maçında da oyundan aldığı Acquah'tan tepki görmüş, aynı durum daha sonra Perulu Cueva'yla da tekrarlanmıştı