SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arşivini ve Kitaplarını Ağır Hasarlı Evinden Konteynere Taşıdı

Arşivini ve Kitaplarını Ağır Hasarlı Evinden Konteynere Taşıdı
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya'daki evi ağır hasar gören 63 yaşındaki gazeteci Abdullah Ergün, evinden çıkardığı babasından kalma 55 yıllık arşivini ve kitaplarını yerleştirildiği konteyner kente taşıdı.

Pazarcık ve Elbistan merkezli 6 Şubat depremlerinin büyük yıkıma neden olduğu Malatya'da, Cengiz Topel Caddesi'nde oturan Abdullah Ergün'ün evi de ağır hasar gördü.

Yalnız yaşayan, yerel bir gazetede köşe yazarlığı yapan Ergün, evindeki diğer eşyaları bırakarak babasından esinlenerek 55 yıldan bu yana biriktirdiği kitap, plak, CD ve dergilerden oluşan arşivini çıkardı.

Deprem sonrasında Teknokent Geçici Konaklama Merkezi'ne yerleştirilen Ergün, kendisine tahsis edilen konteynere "en büyük mutluluğum" dediği kitaplarını ve arşivini de götürdü.

Abdullah Ergün, AA muhabirine, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan evinden sadece 55 yıllık kitap, plak, CD ve dergilerden oluşan arşivini çıkarttığını söyledi.

Arşivinin konteyner kentte yaşayanlar tarafından büyük ilgi gördüğünü, kendisinin de kitap okuyarak depremin etkisinden uzaklaştığını ifade eden Ergün, "Asrın felaketi olarak adlandırılan depremlerden sonra diğer depremzedeler gibi bir kenara savrulduk. Teknopark konteyner kentte depremin yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Yaşanan felaketten sonra herkes evden değerli eşyalarını çıkarmaya başladı. Ben de 55 yıllık arşivimi ağır hasarlı evden 40'a yakın çuvalla buraya getirdim. Evden başka bir şey çıkartmak istemedim çünkü arşivimi buraya getirmek benim için çok daha önemliydi." dedi.

Dışarıdan bakıldığı zaman arşivinin kütüphaneyi andırdığını anlatan Ergün, depremzedelerin konteynerlere ev eşyaları yerleştirirken kendisin de arşivini yerleştirdiğini ve bundan büyük keyif aldığını ifade etti.

"Farkında olmayarak 55 sene sonra müthiş bir arşiv ortaya çıktı"
Ergün, arşivinde 1960 ve 1970'li yıllara ait müzik, sinema, sanat, spor dergileri gibi birçok eserin bulunduğunu dile getirerek şöyle konuştu:

"1960'lı yıllarda rahmetli babam, hayat dergileri, ses dergileri alıyordu. Biz bunları atmıyorduk. Hep saklıyorduk. Daha sonra ilkokula gittikten sonra aynı alışkanlığı ben devam ettirdim. Farkında olmayarak 55 sene sonra müthiş bir arşiv ortaya çıktı. Konteyner kentte arşivim ilgi görmeye devam ediyor. Ben bu ilginin kendilerinde de oluşmasını bekliyorum bu çok önemli benim için. Yaşanan depremler insanlarda ağır travma bıraktı. Çünkü yaşanan travma çok küçük bir travma değil. Biz bunu yetişkinler olarak hala atmış değiliz. Ben bu yönden çocukların okuyarak, araştırarak, öğrenerek bir şekilde bu sıkıntıyı üzerinden atacaklarını düşünüyorum."

Ergün, ilerleyen zamanlarda arşivinin bir bölümünü kızı Eser'e bir kısmını ise İnönü Üniversitesine bırakmak istediğini sözlerine ekledi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • ilker anıl (1 yıl önce)
    Abdullah Bey'den beklenebilecek bir hareket.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat Bilmez (1 yıl önce)
    Eğer yaparsa örnek bir davranış. Kendisini merkezde sık sık görürdük. Vatandaşlık bilinci gelişmiş.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • osman dönmez (1 yıl önce)
    öncelikle gecmis olsun diyorum aynı sekilde bende ferhadiye mahallesi hamikoglu sokak beydagı aptmanındaki agır hasarlı evimi bosaltırken yıllardır biriktirdigim kitaplarımı koliledim nakliyeciler abi bu koliler niye agır diye sormuslardı birazda agırlıgından dolayı serzeniste bulunarak aynı duyguları Abdullah agabeyimle paylasıyorum insaallah bu sıkıntılar bitecek ve malatya yeni bir malatya olacak ümidi ile umutla ve saglıkla kalın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fevzi (1 yıl önce)
    Helal dostum siradiışısn
    %100
    %0
    Yanıtla