SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Artçı Depremler Büyük Olacak"

A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş- Pazarcık merkezli olan ve Malatya'da da çok sayıda ölüme, yaralanmaya ve yıkıma yol açan depremle ilgili uzmanlar değerlendirme yaptılar.

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremle ilgili şöyle konuştu:

* Maalesef inşallah çok fazla can kaybı oluşmaz ama büyük bir deprem. Bu bölgede bu kadar büyük bir deprem meydana gelmişti. Bu deprem Narlı fayı olarak adlandırılan ve Gaziantep’e devam eden bir hatta deprem meydana geldi. Aktif fay haritasında burada fay gözüküyor.

* Narlı’dan güneye doğru bir fay zonu var. Dolayısıyla orada olmuş gözüküyor. Deprem Doğu Anadolu Fayı’ndaki bir bölümü tetikledi. Bu bölgedeki depremler Nurdağı’na doğru olan fayı tetikleyebilir. Uzun zamandır burada deprem olmuyordu.

* Bu ana şok, 7.4’lük büyük depremdeki ana fay Doğu Anadolu Fayı’nda gelen deprem değil. Çok uzakta meydana gelmiş. Hala bir tehlike mevcut maalesef ki.

NACİ GÖRÜR: ARTÇI DEPREMLER BÜYÜK OLACAK

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise sosyal medya hesabından şu açıklamalarda bulundu:

* Arkadaşlar, çok üzgünüm ama Maraş'ın Pazarcık yöresinde 7,5 büyüklüğünde deprem oldu. Çok büyük bir deprem umarım zaiyatımız az olur.

* Bu depremin gelmekte olduğunu yerbilimciler olarak söyleye söyleye, yaza yaza dilimizde tüy bitti. Hiç kimse ne diyorsunuz diye tepki bile vermedi.

* Arkadaşlar, deprem bölgesinde iseniz evi terkedin. Artçı depremler büyük olacaktır, hasarlı evleriniz yıkılabilir. Geçmiş olsun. Ölenlere Allahtan rahmet, yaralılara şifa dilerim.

PROF. DR. HASAN SÖZBİLİR: 2020’DEKİ DEPREMİN DEVAMI

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise depreme ilişkin şu açıklamayı yaptı:

* Doğu Anadolu fay hattının güneyi kırıldı. Bu beklenen bir depremdi. Doğu Anadolu üzerindeki boşluklardan bir tanesi. Hatırlarsanız 2020’de Elazığ’da deprem olmuştu. Bu deprem 2020’deki depremin devamı.

* İlk çözümler hatalı olabilir. İki farklı fayın kırıldığını pek düşünmüyorum. Artçı şoklar 6,5’e kadar çıkabilir. İnsanların evlerine girmemesi çok doğru olur. Büyük depremin artçıları da büyük olacaktır. İklimin şu anda nasıl olduğunu biliyoruz ama daha güvenli bir yerde olmaları daha faydalı.

* 1999’daki İstanbul depremi de bu büyüklükteki depremdi. Şimdi o depremin güneydeki halini görüyoruz. Türkiye’nin birçok yerindeki faylar yerin altında, İstanbul depremi ile ilgili fay ise denizin altında. Karanın altındaki depremler daha çok can kaybına neden olabilir.

İÇİŞLERİ BAKANININ AÇIKLAMALARI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Şu ana kadar 6'nın üzerinde en son 5 artçı olmuştu. 6'nın üzerinde 6 deprem var, en büyüğü 6,6." bilgisini verdi.

Soylu, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde yaşanan 7,4 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Depremden Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa'nın etkilendiğini dile getiren Soylu, "Çok yerden ihbar geliyor. Şu anda arama kurtarma ekiplerimiz bölgelere sevk edildi. Kargo uçaklarımız hazırlanıyor, bölgelere sevk edildi. İlk işimiz arama kurtarma çalışmalarını yapmak. Bunun için de bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Dördüncü seviye uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır. Bu açıdan şu andaki son durumumuz bu." diye konuştu.

AFAD içerisinde oluşturulan basın merkezinden belirli zamanlarda vatandaşlara bilgi verileceğini ileten Soylu, "Biz hepimiz bakan arkadaşlarımızla paylaştık. Hepimiz yani depremin etkilediği bütün illere, vilayetlere bütün arkadaşlarımızla beraber geçmiş olacağız, geçeceğiz." dedi.

Gazetecilerin, kaç deprem yaşandığına ilişkin sorusu üzerine Soylu, "Şu ana kadar 6'nın üzerinde en son 5 artçı olmuştu. 6'nın üzerinde 6 deprem var, en büyüğü 6,6. Bir tanesi de Nurdağı'nda oldu." ifadelerini kullandı.

Can kaybı ve yıkıma ilişkin bilgilerin sorulması üzerine Soylu, "Şu anda yıkım ve can kaybı bilgisi konusunda net bir şey söyleyemeyiz. Ancak biz bu konulardaki açıklamaları sürekli mutat bir şekilde devam ettireceğiz." değerlendirmesini yaptı.

sozcu.com.tr- Ankara, AA

FOTOĞRAF: Malatya eski SSK Hastanesi'nin yan tarafında  Suat Mobilyanın bulunduğu bina da çöktü

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız