'Basın Bayramı' veya 'Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü' ya da 'Gazeteciler ve Basın Bayramı' denilen 24 Temmuz günü, aslında Türkiye'de 1908'de sansüre direnişin başladığı gün.
II. Meşrutiyet'in ilan edildiği 24 Temmuz 1908 günü, devletin sansür memurlarını içeri sokmama ve gazetelerini sansüre yollamadan basma kararı veren dönemin İstanbul gazetelerinin, bu direnişi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin 1948 yılında aldığı bir kararla, 'Basın Bayramı' ilan edilmişti.
Ancak, malatyahaber.com olarak, günümüz koşullarında, 'sansürün kaldırılması'na dayanan bir basın bayramı kutlamanın, artık doğru bir düşünce olmadığını, gereksiz olduğunu düşünüyoruz.
Türkiye'de 'ulusal basın' olarak da adlandırılan gazete, dijital gazete, sözlü ve görsel medya (radyo- tv) mecralarında yayın yapan yaygın basının çok önemli bir bölümü, özgürlüğü yasalarla ve baskılarla sınırlandırılmış bir şekilde okura- izleyiciye ulaşabiliyor. Buna direnen, direnmeye çalışan çok az basın kuruluşu var.
malatyahaber.com, 15 Nisan 2002'de yayına başladığı ilk günden bu yana, temel gazetecilik anlayışı ve ilkeleri doğrultusunda, olayları tüm gerçekliğiyle okurlarına aktarmayı hedefleyen bir gazetecilik çizgisini, tüm engellere karşın sürdürmeye çalışıyor.
Ama adı yolsuzluk ve usulsüzlükleriyle hatırlanmakta olan bir eski rektörle ilgili tamamı doğru, birçoğu belgeli 57 haberine, bir taşra kentinin Ticaret Odası'nın kurduğu üniversitenin hukuk fakültesinden mezun bir hakim tarafından dakikalar içerisinde getirilen ‘erişim engelleme’ kararlarıyla yayına kapanan haberlerinin önündeki engelleri aşmak için yaptığı girişimlerden sonuç alamayınca, sansürün, engellemenin en ceberrut haliyle karşı karşıya kalabiliyor.
Tepe baskısı nedeniyle yönetimlerinden kaynaklanan sınırlandırmayla, sansürle yayınlanabilen çoğunluk basın organlarına karşın, okuruna- izleyicisine doğruyu, gerçeği aktarmayı yeğleyen, bunun için çaba gösteren diğer bir grup medya da, başta 'erişim engeli' olmak üzere birçok şekilde engelleniyor.
Bu koşullarda, 24 Temmuz 1908 direnişini- duruşunu yansıtan bir karşı çıkışı simgeleyen '24 Temmuz'un kutlanmasını yersiz- gereksiz ve de 'asılsız' bulduğumuz için, Malatya'da bu gün dolayısıyla Vali, Belediye Başkanları dahil çeşitli kurum ve kuruluşlarca ‘bir alışkanlık-rutin iş’ gereği yayınlanan kutlama mesajlarını yayınlamadık.
malatyahaber.com Editörlüğü