SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Asbest ve Toz Düzeyleri Tehlikeli Seviyede'

'Asbest ve Toz Düzeyleri Tehlikeli Seviyede'
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Malatya'da gerçekleştirilen yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarında solunabilir havadaki toz ve partikül madde oranları hızla arttı. Yapılan ölçümler, özellikle asbestin bulunduğu alanlarda havada bulunan lifsi toz miktarının, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) belirlediği sınır değerlerin çok üzerinde olduğunu ortaya koydu.

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından ciddi bir yıkım süreciyle karşı karşıya kalan Malatya’da çok sayıda bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Bu yapılar arasında, 2010 yılı öncesi inşaatlarda yaygın olarak kullanılan asbestli malzemelerin de bulunması ve ile yıkım süreçlerinde ortaya çıkan asbest ve toz düzeyleri yapılan araştırmalarla yakından incelendi.

İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma, deprem bölgesindeki havadaki partikül maddelerin ve asbestin sağlık açısından oluşturduğu riski ortaya koydu. Yapılan yıkım ve enkaz kaldırma işlemleri sırasında havadaki asbest ve toz düzeylerinin tehlikeli seviyelere ulaştığı açıklandı.

Araştırma kapsamında, Malatya’daki farklı bölgelerde havadaki toz ve asbest düzeyleri ölçüldü. Ölçümler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (İSGÜM) tarafından yetkilendirilen laboratuvarlarda yapıldı. Toplamda 12 farklı ölçüm noktası belirlendi ve 9-10 Mayıs 2024 tarihlerinde yapılan ölçümlerde, özellikle aktif yıkım alanlarında lifli toz ve asbest konsantrasyonlarının ciddi şekilde arttığı kaydedildi.

Malatya’da deprem sonrası hava kirliliği seviyelerinin arttığına dikkat çeken uzmanlar, partikül madde seviyelerinin 2019 yılında belirlenen sınırı aştığını belirtti.

Bina yıkımı ve enkaz alanlarında yüksek lifsi toz düzeyleri
Ölçümler, aktif bina yıkım alanlarında lifli toz konsantrasyonunun 0.004-0.01 lif/cm arasında değiştiğini gösterirken bu oranın dünya genelindeki sağlık standartlarına göre kabul edilebilir sınırın oldukça üzerinde olduğu belirtildi. Enkaz döküm alanlarında ise lifli toz konsantrasyonu 0.012 lif/cm olarak ölçüldü.

Araştırma sonuçlarına göre Malatya’daki tüm ölçüm alanlarında, lifli toz ve asbest değerlerinin Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün 1998 yılında solunabilir havadaki lif konsantrasyonunu değerinin çok üstünde olduğu belirtildi. Yapılan ölçümlerde hiçbir asbest lifine ise rastlanmadığı ifade edildi.

Asbestin sağlık üzerindeki etkilerine dikkat
Asbestin solunması durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açan kanserojen bir madde olarak bilindiği ve uzun süreli asbest maruziyeti ile asbestozis, plevral plaklar, akciğer kanseri ve mezotelyoma gibi ölümcül hastalıkların ortaya çıkabileceği belirtiliyor. Bu nedenle, özellikle inşaat alanlarında, eski yapılarla yapılan yıkımlar sırasında asbest maruziyetinin engellenmesi büyük önem taşıyor.

Hedeflenen güvenlik önlemleri ve öneriler
Araştırmacılar, yıkım ve enkaz kaldırma işlemleri sırasında, havada bulunan toz ve asbest düzeylerinin azaltılması için bir dizi önlem önerdi. Bu önlemler arasında, yıkım ve enkaz taşıma süreçlerinde su ile ıslak çalışma yöntemlerinin kullanılması, yıkım alanlarının izolasyonu ve çalışanların kişisel koruyucu ekipman olan N95 maske, gözlük, eldiven ve tulum kullanmalarının sağlanması yer alıyor.

Ayrıca, araştırma bulguları, hava kirliliğinin yüksek olduğu bölgelerde bulunan 65 yaş üstü bireyler, çocuklar, gebeler ve kronik hastalığı olan kişilerin bu alanlardan uzak durmalarının önemini vurguluyor.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • vatandaş (5 gün önce)
    Yerinde ayrıştırma hız kesmeden devam ediyor. Şehir imalathaneye dönmüş durumda. Yağışlı mevsimlerde yapılması gereken yıkımlar yazın mevsimlerinde yapılıyor. İnsan sağlığı için tehlike arz ediyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sule (1 hafta önce)
    Tozdan geçmeyen göz kulak cilt kasintisi ,nezle grip normal mi arti hâlâ geçmeyen deprem korkusu beklentisi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abdullah (1 hafta önce)
    Sadece yıkım tozu mu? Malatya nın her yeri toz. Belediyenin umurunda değil. Yolları süpürmek ve yıkamak çok mu zor. Kum ve hafriyat taşıyan ağır tonajlı kamyonlar üstünü kapatıyorlar döke döke gidiyorlar. Denetleyen yok, ceza yok.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • kerem tataroğlu (1 hafta önce)
    bir binayı 20 günde yıkarlarsa sulama yapmazlarsa olacağı bu adamlar hem yıkıp hemde yerinde ayrıştırma yapıyolar ALLAH için biri gelip denetlesin ŞUURSUZLAR
    %93
    %7
    Yanıtla
  • ASPEST (1 hafta önce)
    Bilimsel olarak havadaki toz içerisinde krizotil olduğuna dair kanıtınız var mı. Aspestiniz bol olsun.
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 hafta önce)
    Yıkım işleri neresinden tutsanız elinizde kalıyor. 2.5 yıl olmuş hala yıkılacak bir sürü bina var. Bu binalar mahkemelikse neden bu mahkemeler hızlandırılıp bitirilmiyor? Yıkım kararı verilenler için de bakıyorsunuz bir yıkım 10-15 gün sürüyor. Hala yerinde ayrıştırma yapılıyor, böyle bir rezalet dünya da yok!! Beyefendiler demir toplayıp para kazanacak diye o bölge günlerce toz içinde kalıyor. El insaf!!! Maalesef yöneticiler buna izin veriyor. Şehrin yöneticileri yıkım ekibinin haklarını !! koruyor, şehir sakinlerinin sağlığı kimin umurunda? Bitmedi, işin daha ilginci var. Yıkımdan bir yıl sonra inşaata başlanacağı zaman bu seferde temel kazımında eski temelin yerinde ayrıştırılması işlemi başlıyor, niye çünkü ilk yıkımda temele inmediler!!! Vah ki vah...
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Polat (1 hafta önce)
    Son zamanlarda tanıdığım hafriyat işiyle iştigal edenlerde hep boğulurcasına öksürük gözlemliyorum. Para kazanıyorlar ama sağlıkları ciddi tehlikede ve o derece değil belki ama tüm malatyalılar risk altındayız. Valilik ve belediye acil önlem almalı
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Malatya (1 hafta önce)
    Maalesef yıkımlar bir türlü bitmek bilmiyor, bazı yıkımlar da demirler yıkım alanında ayrıştırılıyor, Haziran ayı gelmeden bina yıkımları bitirilmeli dir, yaz günlerinin sıcağına birde toz duman karışırsa sonrasını siz düşünün.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • çünkü (1 hafta önce)Malatya isimli kullanıcı yorumuna
    Çünkü o kadar yıkım ihalesi demir hırsızlığı vs gibi konular ortadayken, halen ve üstelik daha da umursamaz şekilde demir ayıklıyorlar o yüzden iki günlük yıkım bir haftayı geçiyor... Sahipsiz millet... Zavallıyız ölmüşüz ağlayanımız yok...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cemc (1 hafta önce)
    Bır binayı on günde yıkıyorlar her yer toz yavaş çalışmalar belediye buna çözüm bulmalı
    %100
    %0
    Yanıtla