SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Asıl Hedefimiz 100 Bin Ton Kuru Kayısı İhracatı'

'Asıl Hedefimiz 100 Bin Ton Kuru Kayısı İhracatı'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı üretiminin hem bölge hem de ülke ekonomisi için büyük önem taşıdığını belirterek, kayısı ihracatında 2024 yılı sonu itibarıyla 50 bin ton hedefini gerçekleştirmeyi amaçladıklarını ancak asıl hedefin 2025 yılı temmuz ayı sonuna kadar 100 bin ton kuru kayısı ihracatına ulaşmak olduğunu açıkladı.

6 Şubat depreminden sonra Malatya'nın yeniden inşa sürecinde önemli adımlar atıldığını belirten Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, şehrin dört bir yanının adeta bir şantiyeye dönüştüğünü söyledi. Depremin olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesi için hem konut yapımı hem de esnafın yoğun olarak faaliyet gösterdiği çarşı merkezi gibi ticaret alanlarında kapsamlı çalışmaların yürütüldüğünü belirten Özcan, "Şehirdeki normal hayata dönüş emareleri hızla ortaya çıkmaya başladı. Konutlara yerleşmeler başladı, iş yerlerine taşınmalar ise devam ediyor" diyerek, Malatya'nın toparlanma sürecinin hızlandığını vurguladı.

9 bin 246 ton kuru kayısı ihracatı

2024 yılı itibarıyla başlanan kayısı ihracatı çalışmalarının, hem miktar hem de gelir açısından büyük bir başarı olduğunun altını çizen Özcan, ekim ayında son dört yılın en yüksek kuru kayısı ihracatını gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Ekim ayında 9 bin 246 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Bununla birlikte, bölge ve ilimize 44 milyon 352 bin dolar gelir sağladık. Bu rakam, geçtiğimiz yılların ortalamalarının çok üzerinde" dedi.

Yıl sonuna kadar hedef 50 bin ton

2024 yılı boyunca kayısı ihracatında büyük bir artış yaşandığına dikkat çeken Özcan, 1 Ağustos'tan itibaren 3 aylık süre içinde toplam 25 bin 460 ton kuru kayısı ihracatı yapıldığını ve bu ihracattan 125 milyon doların üzerinde gelir elde ettiklerini belirtti. Özcan, kasım ve aralık aylarında ihracat rakamlarının tahmin ettikleri gibi devam etmesi durumunda, 2024 yılının sonuna kadar 50 bin ton ihracat gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydetti.

Geçtiğimiz yıla göre ihracatta artış

Özcan, 2024 yılı itibarıyla kayısı ihracatında geçen yıla oranla büyük bir artış sağladıklarını da vurgulayarak, "Geçtiğimiz yıl ile karşılaştırıldığında, bu 3 aylık dilim boyunca yaklaşık 7 bin ton daha fazla kayısı ihracatı gerçekleştirdik ve 10 milyon doların üzerinde daha fazla gelir elde ettik" şeklinde konuştu.

2025'e kadar 750 milyon dolar gelir

MTB Başkanı Özcan, kayısı ihracatında 2024 yılı sonu itibarıyla 50 bin ton hedefini gerçekleştirmeyi amaçladıklarını, ancak asıl hedefin 2025 yılı temmuz ayı sonuna kadar 100 bin ton kuru kayısı ihracatına ulaşmak olduğunu açıkladı. Özcan, “Bu hedefe ulaşmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. 100 bin ton ihracatla birlikte, 750 milyon dolar gelir elde etmeyi planlıyoruz" diyerek, sektördeki büyüme hedeflerini tekrar vurguladı.

İhracatın karşılaştığı zorluklar ve gelecek vizyonu

Özcan, kayısı ihracatındaki olumlu gelişmelere rağmen, sektördeki bazı zorluklara da değindi. İnsan iş gücü ihtiyacı ve fabrika kapasite kullanım oranlarının tam olarak istenen seviyeye gelmediğini belirten Özcan, "Fabrikalarımız yüzde 100 kapasitede çalışmıyor, ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen kayısı ihracatımızda önemli bir artış yaşanıyor" şeklinde konuştu.
Kayısı ihracatının, Malatya'nın ekonomisi için kritik öneme sahip olduğunu ifade eden Özcan, sektördeki büyümeyi sürdürebilmek ve hedeflere ulaşabilmek için bütün paydaşlarla birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

“Amerika ve Avrupa pazarları başta olmak üzere yeni pazarlara yöneliyoruz"

Kayısı ihracatında başlıca pazarların Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Fransa ve Almanya olduğunu belirten Özcan, bu ülkelerin Malatya kayısısının en büyük alıcıları olduğunu söyledi. Bu yıl dikkat çeken yeni pazarlar arasında Cezayir ve Brezilya'nın öne çıktığını ifade eden Özcan, “Cezayir'e bin 300 ton kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Aynı zamanda Brezilya gibi yeni pazarlara da yoğun bir şekilde yöneliyoruz" ifadelerini kullandı.

“Orta Doğu'daki gerilimler ihracatımızı olumsuz etkiliyor”

Orta Doğu'daki siyasi ve ekonomik gerilimlerin kayısı ihracatını olumsuz yönde etkilediğine de değinen Özcan, “Dünyada birçok sıcak çatışma ve ekonomik belirsizlik yaşanıyor. Bu durum, özellikle Orta Doğu pazarında ihracatımıza kısmi bir gerileme olarak yansımış durumda. Ancak bu durumu aşmak için yeni pazarlara yönelmeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu.
Özcan, pandeminin ardından dünya genelindeki fuarlara katılım sağladıklarını ve bu etkinliklerde yeni pazarlar ve müşterilerle buluşarak ihracat pazarlarını çeşitlendirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Kayısı ihracatında kur dalgalanmalarının rolü

Malatya'nın kayısı ihracatının büyük bir kısmının dövizle yapıldığını belirten Ramazan Özcan, döviz kurlarındaki dalgalanmalara da değindi. Kayısı ihracatında kilogram başına ortalama 5 dolarlık bir gelir sağlandığını ve bu gelirin kur dalgalanmaları ile doğrudan ilişkili olduğunu belirten Özcan, “İhracatımızın yaklaşık yüzde 90'ı yurt dışına yapılıyor, bu nedenle kur ve dolar bazında değerlendirmelerimizi dikkatle yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Özcan, kayısı üreticileri, sanayiciler ve ihracatçılarla birlikte, Malatya'yı küresel tarım ticaretinin önemli merkezlerinden biri haline getirmek için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, Malatya'nın ekonomisini güçlendirme noktasında kararlı olduklarını sözlerine ekledi.

İha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • ahmet (2 ay önce)
    açıklasanıza kayısı borsa fiyatlarını ..fabrikalar çiftçinin malını ucuza almaktan emeğini sömürmekten başka ne işe yarıyorlar..130 tl mal mı olur 1 kg biber markette 80 tl...biber tek yıllık kayısıya 10 yıl bakacaksın ki ürün alasın..yatacak yeriniz yok..ülkeyi mahvettiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • osman (2 ay önce)
    Ramazan baskan tacik ozbek afgan kayisisini guzel malatyamizin guzel kayisisina karistiranlara ne yaptiniz ???? sizin yuzunuzden kayisi maliyeti kurtarmiyor tuccar benden 50 tl ye aliyor kayisiyi 500 tl ye satiyor bu mu adalet bu mu muslumanlik ??? bu mu baskanlik ???? hakkim haram zikkim olsun eyitim sart
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Üretici (2 ay önce)
    Maşallah maşallah ne kazanmişiz haberimiz yok yoksa cebimizde delikmi var anlayamadım Üretici si perişan olmuş üç beş ihracatçı kaymağını yemiş ramazan başkan seviniyor Sahi siz Kimin başkanisiniz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (2 ay önce)
    Yani iyisi kötüsü, büyüğü küçüğü, çürüğü çarığını ne varsa 159 tl'den satmışız. Çiftçiden de ortalama 70-80'den almışız. Yani birkaç ihracatçının yüzü gülmüş.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Kündübekli (2 ay önce)
    Eyl Ramazan Özcan, eyy konu ile ilgisi olmayan hariçten gazel okuyanlar. Bir hemşehrim de yazmış, kim ihracat yapıyor diye. İzmir, Mersin vs. 3 de Malatya'dan firma. Kaymağı aracılar yiyor. Adamlar firma, müşteri buluyor, hatta fiyatı belirliyor. Size ne oluyor? Ticaret Borsası kayısı ihracı mı yapıyor? Bu ne durmadan kendinize pay çıkaran reklam açıklamaları? Ayıp yahu? Kayısı bahçesi olmayanlar kayısı bile görmüyor. Çekirdeğini bile. Varsa yoksa elin gavuru sözüm ona parası değerli bastırıp alıyor. Kendi insanımızı düşünmek gerekmez tabii. Askerim polisim canını versin sizler para basın diye ama dışarı fiyatına içeride kayısı satmaya çalış. Yok böyle bir adalet! Ününün küçük bir yüzdesi iç piyasada uygun fiyattan satılmalı. Dış piyasa için de aracılar ekarte edilmali dökme kayısı değil, küçük paketlerde satışa sunulmalı. Yarım asır oldu hala aynı bozuk plak. Bir adım ileri gitmek yok. Memleket kimlerin elinde! Bakın yıllardır Turizm için yabancı turist başına 100 dolar ödüyor bu devlet. Ayrıca bedava fiyatına direkt uçuşlar yapılıyor. Memleketin sahibi olsa, ihracatta ton başına belli bir prim verse ve bunun karşılığında iç piyasaya uygun fiyattan kayısı ürünleri verilse fena mı olur? Vizyon lazım. Eğitim şart!
    %86
    %14
    Yanıtla
  • bek (2 ay önce)
    7 dolardan 5 dolara nasıl düştük.amerikada enflasyon geriye mi gitti.sizin yüzünüzden
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Bilirkişi (2 ay önce)
    Ağaçları söktüm remazan abi ...kurtarmi bu rakamlar...
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Bülent (2 ay önce)
    Sus ramazan sus kayısıyı çiftçiyi perişan ettiniz SUS RAMAZAN SUS
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Bir dost (2 ay önce)
    Dikkatinizi çekerim ihracat yapan malatya değil...İzmir onu da söylesin millet bilgilensin..malatya sizin gibi başkanlar ve vizyonu yüksek millet vekilleri olduğu sürece ayak altına düşecek...
    %92
    %8
    Yanıtla