SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Aşıların Yüzde 100'ü Tuttu"

0
Güncellendi - 2021-07-09 14:19:38
A- A+ PAYLAŞ

AHLAT AĞAÇLARINA AKÇADAĞ ARMUDU AŞISINDA PROJE HEDEFİ AŞILDI.. Tarım ve Orman Malatya İl Müdürü Tahir Macit, Tarım ve Orman Bakanlığı - Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün desteği ile “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi” amacıyla, Akçadağ’da yürütülen ve Akçadağ armudunun ahlat ağaçlarına aşılanması ile ahlat ağaçlarının katma değeri yüksek ürüne dönüştürülmesini öngören proje kapsamında, çalışmanın başladığı ilkbahar aylarında 5 bin aşılama hedeflediklerini, ancak gelinen aşamada, 6 bin aşılama yapıldığını belirterek, proje hedefinin aşıldığını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı - Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün desteği ile ilkbahar aylarında, Akçadağ’ın Aliçeri, Taşevler, Güneşli ve Kozluca köylerinde, Akçadağ armudunun, ahlat ağacına aşılanarak yeni bir çeşit üretilerek, ahlat ağaçlarının katma değeri yüksek alternatif ürüne dönüştürülmesi bu sayede uygulama bölgesinde yaşayan üreticilerin ekonomik olarak kazanç elde etmesi için aşılama projesi başlattı.

İlkbahar aylarında başlatılan çalışma sürecinde yapılan aşıların mevcut durumunu, gelişim ve bakımlarını yerinde incelemek üzere Tarım ve Orman Malatya İl Müdürü Tahir Macit, Müdür Yardımcısı Ahmet Turan Karaca, Akçadağ İlçe Müdürü Mekselin Yıldız, proje koordinatörleri, aşı ustaları ve üreticiler ile birlikte dün aşılama yapılan köyleri ziyaret etti.

Macit, “Aşıların % 100’ü tuttu”

Köylerde, Akçadağ armudundan ahlat ağaçlarına yapılan aşılamayı inceleyen Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, inceleme sonrasında yaptığı açıklamada, yapılan aşıların % 100’e yakınının tuttuğunu, güzel sürdüğünü ve örnek bir çalışma hayata geçirildiğini söyledi.

“6 bin aşılama ile hedefin üzerinde aşılama yaptık”

Özellikle ilkbaharda yapılan yarma aşının yanında yaz aylarında sürgün göz aşısı yaparak bu seneki aşılama miktarını arttırmayı planladıklarını vurgulayan Tahir Macit, “İlkbaharda hedefimiz 5000 ağacı aşılamaktı. Bunu bin aşı fazla yaparak 6000 bin civarı aşılama yaptık. Projemizin ve hedefimizin üzerinde aşılama yaptık. Projemizin ve hedefimizin üzerinde aşılama yaptık. Bu nedenle, projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Akçadağ armudunun geçmişte bugünkünden çok daha önemli bir konumda olduğunu hatırlatan Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit,  bu durumun, kayısının son yıllarda daha fazla öne çıkması ile biraz gerilediğini belirterek proje ile susuz alanlarda ve atıl arazilerde ahlat ağaçlarının tarıma kazandırılması amacıyla verimli ve etkin bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

“12-15 bin ağaca ulaşacağız”

İlkbahar döneminden yürütülen çalışmadan sonra ikinci projeyi yine Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’ne ilettiklerini belirten Tahir Macit, “Yarma aşıdan sonra uygun olan ağaçlarda göz aşısı projesini de yürüteceğiz. Bunu biz 12-15 bin ağaca dönüştürmeyi planlıyoruz. Bu alanların susuz olması, çevre kirliliğinin ve dijital kirliliğin olmaması, toprağın sentetik gübre ve ilaçlarla bulaşık olmaması nedeniyle özellikle son yıllarda bebek mamalarında ve yiyeceklerinde yoğun talep görmektedir. Biz bunu yaygınlaştırıp çiftçinin gelirini arttırmayı planlıyoruz” dedi.

 Erdoğan, “Amacımız aşılayabildiğimiz kadar çok ahlat ağacını Akçadağ armuduna dönüştürmek”

Proje Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Gamze Erdoğan ise, projeye yönelik olarak verdiği bilgide şunları aktardı:  “Akçadağ Armudu bölgemizde yetişen, kendi has kokusu, tadı ve aroması ile bölgede tanınmış başka bir yerde bulunmayan çok lezzetli bir armut çeşidi. Yöremizde bu armudun aşılanıp kullanıldığını gözlemledik. Bölgemizde çok sayıda yabani armut çeşidi olan ahlatlarımız vardı. Mevcut ahlat ağaçlarını Akçadağ armuduna aşılayarak ekonomik olarak verim almaya karar verdik. Bu şekilde kurguladık ekip arkadaşlarımla beraber. Önce ahlat ağaçlarının yerlerini belirledik, aşı zamanını tespit ettik, ağaçlar üzerine ikişer kalemden aşılama çalışması yaptık. Yöremizde çok fazla ahlat ağacı daha bulunmakta. Bunun için Bakanlığımızla yine çalışmalar yaparak sonbaharda sürgün göz aşısı yaparak bu sayıyı daha da arttırmayı planlıyoruz. Amacımız aşılayabildiğimiz kadar çok ahlat ağacını Akçadağ armuduna dönüştürmek, yaban hayatını ve genetiği bozmadan bu çalışmaları yapmaya devam edeceğiz”.

Demirkaya, “Ahlat ağaçlarını aşıladım, güzel verim aldık”

Bölgede üretici olan ve aşı ustası olarak projede görev alan Ramazan Demirkaya da aşılama etkinliği hakkında verdiği bilgide şunları söyledi: “Akçadağ - Kozluca kasabasında ikamet ediyorum. Bundan 4 sene önce açılan aşı kursuna katıldım. Aşılama konusunda merakım da vardı. Önce kendi ağaçlarımı, sonra da komşularımın ağaçlarını aşılayarak kendimi geliştirme fırsatı buldum. Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğümüzün katkılarıyla çevredeki ahlat ağaçlarını aşıladım, güzel verim aldık. Bu konuda Bakanlığımıza, İl ve İlçe Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız