SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Aşırı Kira Artışına İlişkin Takibatlar Hızlandırıldı"

0
Güncellendi - 2020-02-04 02:46:06
A- A+ PAYLAŞ

Depremden hasar gören konutlarda yaşayan vatandaşlara fahiş fiyatlarla konut kiralamaya çalışılması ile ilgili sorun konusunda konuşan Vali Aydın Baruş, "Aşırı kira artışına yönelik takibatlar ve çalışmalar hız kazandı" dedi.

Vali Baruş, AKP Milletvekili Öznur Çalık, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ile birlikte Tecde ve Çırmıhtı- Mollakasım Mahallelerinde inceleme yaptı.

Elazığ ve Malatya’nın büyük bir depremle karşı karşıya kaldığını belirten Vali Aydın Baruş, “6,8 büyüklüğündeki deprem nedeniyle binalarda çok önemli hasarlar oluştu, ön hasar tespit çalışmalarına ilk gün itibariyle başladık. Ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle binaları yıkılan vatandaşlarımıza gerekli yardımları başlattık. Nakdi yardımlarımızı üç ilçemizde gerçekleştirdik.Doğanyol, Pütürge ve Kale İlçelerimizde evleri yıkılan ve eşyaları göçük altında kalan vatandaşlarımıza hem eşya yardımı hem de kira yardımı yaptık. Bugüne kadar yaklaşık 3 Milyon TL.civarında yarım gerçekleştirdik.Ön hasar tespit çalışmalarından sonra kesin hasar tespit çalışmalarına başladık.Bugün itibariyle Doğanyol ve Pütürge’de kesin hasar tespit çalışmalarını bitirmeyi planlıyoruz.Kent merkezinde oturan hemşerilerimize kira yardımlarını en kısa sürede ulaştıracağız. Evlerle ilgili tespitler yapılıyor, AFAD’a geliyor burada listeler üzerinde gerekli incelemelerin ardından ev sahiplerine 11 Bin TL, kiracılara ise 5 Bin TL.,yardım yapılacaktır.Başvurular Valilik Binası önünde ki müracaat çadırlarında alınıyor. Ayrıca gidecek hiçbir yeri olmayan, kira yardımı almak istemeyip şu anda geçici barınma merkezi olarak kullandığımız şu anda boş olan konteynır kentte kalmak isteyen vatandaşlarımızın müracaatlarını da alıyoruz. Konteynır kentte kalan vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu müracaatlar Kaymakamlıklarımızda da alınmaktadır. Kent genelinde ağır hasarlı olduğu rapor edilen binalar gerekli önlemlerin alınmasından sonra yıkılıyor.Vatandaşlarımızın daha uygun fiyatlarla daire bulmaları içinde Emlakçılar Odası ile görüştük, kesinlikle konuyu takip etmelerini, depremzede vatandaşlarımızın yoğun talebini vesile kılarak aşırı kira artışı talebinde bulunanlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağımızı belirttik.Şu anda yaptığımız araştırmalar itibariyle fiyatlarda bir yükselme söz konusu olmadığı yönünde bilgiler geldi, ama konuyu yakından takip ediyoruz.Vatandaşlarımızdan da bu yönde şikayetleri varsa Valiliğimize ve Kaymakamlıklarımıza müracaatta bulunsunlar, haklarını arayalım.Bazı fırsatçıların onların üzerinden kazanç sağlamasına fırsat vermeyelim.” diye konuştu.

İncelemeler sırasında konuşan AKP Milletvekili Çalık "Malatya’nın tüm bölgelerini tek tek inceleyerek, devlet kurumlarının aktif işlerini yakından takip ediyoruz" derken, Büyükşehir Belediye Başkanı Gürkan "Millet olma şuuruyla hareket edip yaralarımızı el birliğiyle sarıyoruz" diye konuştu. Yeşilyurt Belediye Başkanı Çınar da, ilçeyi karış karış gezerek hasarlı binaları tespit ettiklerini söyledi.

KIRSAL BÖLGELERDE İNCELEME

Malatya Valisi Aydın Baruş, AKP MKYK üyesi Malatya Milletvekili Öznur Çalık ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Yaygın, Tokluca ve Seküler mahallelerini ziyaret ederek, depremden dolayı hasar gören evlerde incelemelerde bulundular.

İlçelerde etkisini gösteren kar ve tipi sebebiyle, Büyükşehir Belediyesi ekipleri bölgelere giderek aralıksız bir şekilde yol açma ve tuzlama çalışmalarına devam ediyor. Hasta vatandaşlar açılan yollar sayesinde sağlık ekipleriyle hastaneye sevkleri yapılıyor.

Malatya Valisi Aydın Baruş, “Büyükşehir Belediyemizin yol açma çalışması yapan arkadaşlarımızı ziyaret ettik. Mahalle de yaşayan vatandaşlarımızı ziyaret edeceğiz. 24 Ocak 2020 depreminden sonra çok güzel bir işbirliği halinde Büyükşehir Belediyemiz, Milletvekillerimiz, hep birlikte el ele vererek vatandaşlarımızın sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Eğer yolu açmazsanız depremzedelere yardımı ulaştıramazsınız. Büyükşehir Belediyemizi yapmış oldukları çalışmalardan dolayı tebrik ediyorum. Depremin olduğu tarihten itibaren kapalı olan bütün yollarımızı açtılar. Önemli bir kar yağışı oldu bu mevkilerde, şimdide bu yolları açık tutmanın mücadelesini veriyorlar. Burada bu çalışmaları yapan, emek veren tüm çalışanları tebrik ediyorum. Tüm depremzede kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” şeklinde konuştu.

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık; “Sayın Valim ve Büyükşehir Belediye Başkanım ile birlikte Yaygın mahallesindeyiz. Büyükşehir Belediye Başkanımızı depremin ilk gününden itibaren yapmış oldukları çalışmalardan dolayı tebrik ediyorum. Valiliğimizin oluşturmuş olduğu kriz masası ile ilk günden itibaren devletimiz ve milletimiz yan yanaydı. Bugünde merkez mahallelerimizi ziyaret etmeye devam ediyoruz. Yollarımız ile ilgili kar çalışmalarımız devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız yol medeniyettir diyor. Bütün yollarımızı yapıyoruz. Çok önemli bir bilgiyi Yaygın ve Topluca da sizlerle paylaşmak istiyorum. Kuzey Çevre Yolumuzun 10 Milyonluk merkezdeki kamulaştırma bedeli dün itibariyle çıkarıldı. Genel Müdürümüz ve Bakanımız ile yapmış olduğumuz görüşmeler de ödemelerine de bu hafta itibariyle başlayacaklar. Kuzey Çevre Yolumuzun kamulaştırma alanları içerisindeki ağaç bedelleri konusunda 10 Milyonluk destek bizim için çok kıymetliydi. Alan açıldığında Kuzey Çevre Yolunu da inşallah Malatya’mıza kazandıracağız. Depremde zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerine yer verdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan; “Çalışmalarımız 24 Ocak tarihinden itibaren 7/24 devam ediyor. Bugünde Yaygın ve Topluca bölgesine geldik. Burada Yol Asfalt Daire Başkanlığımızın yol çalışmaları kar kış demeden devam ediyor. Çalışmalardan dolayı tüm mesai arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Burada gördüğünüz iş makinaları ile kapanan yolları ve heyelanları açma noktasında, enkazların kaldırılması noktasında yoğun bir çalışma gerçekleştirdiler. Depremde zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin” dedi.

Bülten- malatyahaber.com- AA

FOTO: Tecde Bölgesi'nde inceleme

FOTO: Kırsal bölgelerde inceleme

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • kibir (4 yıl önce)
    selo başkan eller cepte bakıyorum hemen her karede yanınada almış koruma olarak vali ve milletvekilini helal olsun diyorum bu başkan başka yahu.......gerçek olan tek şey yazık malatyamıza yazık çok yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (4 yıl önce)
    Bir tarafta eli cebinde Valinin önünde yürüyen başkan, diğer tarafta Paris görmüş başkan.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Selocan başkan siz ançak geziyorsunuz kardeşim çevre yolu altını çok acil şekilde dönüştürülsün yoksa en ufak bir depremde yerle bir olur hepsi hasar gördü insanları ölüme terk etmeyin
    0
    0
    Yanıtla
  • Oğuzhan (4 yıl önce)
    Malatya Münir Erkal ve Ahmet Çakır gibi belediye başkanlarının kıymetini bilemedi. Şimdi arsında bulsunlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Aman fırsatçı olmayalım depremden önce kiralar neyse aynı fiyattan kiraya verelim .
    0
    0
    Yanıtla
  • Adil (4 yıl önce)
    Malatyahaber bi başlık yazın. Malatyanın ağası da sahibide selahattin gürkan diye. Eski haberlerinin geneline baktım, selonun eli hep cebinde. Arkasında ya vali bey var yada milletvekilleri. Vali demek şehirin cumhurbaşkanı demek. Devletimizi ayakaltı yapamazsın beyfendii kendine gel kendine!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya (4 yıl önce)
    Selaattin bey elin cebinde gezemezsin ilin mülki amirinin yanı da heleki önünde yürüyemezsin kendini ne sanıyorsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • muhammed (4 yıl önce)
    Selahattin Gürkan kendini ne zannediyor? Devlet protokolüne saygın olsun.Arkasına iki tane de koruma takmış sanırsın İç işleri bakanı.Kim ne yapsın seni
    0
    0
    Yanıtla
  • buna mı takıldın adam bb başkanı yavaş
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemalettin (4 yıl önce)muhammed isimli kullanıcı yorumuna
    O da birşeymi adam dikkat edin birçok fotoğrafta eli cebinde, lafa geldimide kendisinden mütevazisi yok. Adam resmen kibir abidesi, zamanında Münir Erkal böyleydi o hiç olmazsa hizmet ediyordu. Ya bu ne yapıyor?
    0
    0
    Yanıtla
  • Metehan (4 yıl önce)
    Vali valiliğini yapacak ki belediye başkanı da yerini bilsin.... Vali olarak bı partinin il başkanı gibi vekillerin oyuncağı olursan tabi ki takmazlar...devlet terbiyesi almayan hasbel kader vekil olanlara belediye başkanı olanlara bunları anlatmak imkansiz
    0
    0
    Yanıtla
  • Cavit (4 yıl önce)
    Fotoğraflarda dikkatimi çeken şey eski Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile birlikte kendisini Malatya'nın herşeyi, padişahı olarak görmeye başladığı. İki fotoğrafta Valiyi arkasına almış yürüyor. Oysa, devlet terbiyesi, nezaket ve yazılı protokol kuralları Valinin önünde yürümemesini gerektiriyor ama Gürkan bunu takmıyor gibi ve açıkça saygıda kusur ediyor. Gürkan'da kendini herşeyin üstünde görme duygusu ve davranışları giderek abartılı hale geliyor. Valiye saygı devlete saygıdır sayın Gürkan lütfen yerinizi ve konumunuzu bilin. Vali bey siz de bu tür davranışlara müsaade etmeyin. Gürkan sizin amiriniz değil, siz Gürkan'ın amirisiniz. Bu görüntüler sizi ciddi şekilde yıpratır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tam da söyledikleriniz içimden geçmişti. Eller cepte öne geçmiş yürüyor . İlginç
    0
    0
    Yanıtla