Emekli eğitimci, araştırmacı, gezgin, yazar Fikri Demirtaş Darende’de bulunan Aslantaş heykellerini yazdı.
Demirtaş, Darende ilçesine bağlı Yeniköy’de arazide bulunan aslan heykelleri hakkında bilgi verirken, bu eserlere erişimin zorluğuna değindi, gerekli koruma önlemlerinin alınmasını istedi.
Aslantaş heykellerini ziyaret etmek için İstanbul'da kurulu Malatya HAYDER (Malatyalı Ermenileri Derneği) eski başkanı Hosrof Köletavitoğlu ve İsviçre’de ikamet eden Püzant Hanesyan ile yola koyulduklarını belirten Demirtaş, ÇEKÜL Vakfı Malatya temsilcisi Bekir Sözen’in rehberliğinde yöreyi gezdiklerini anlattı.
Yol üzerindeki Günpınar’ın güzelliğini anlatan Demirtaş “Bağlar ve bahçelerin bir yanında, diğer yanında ise gürül gürül akan Günpınar Şelalesi'nin serin suları bulunur. Hava serin, ruhunuz ferahlıkla dolar; bu mesire yerinde kendinizi bambaşka hissedersiniz. Şelaleden sıçrayan su damlacıkları yüzünüze serin bir dokunuş bırakır. Su sesi, burada duyabileceğiniz en güzel sestir. Günpınar'da geçirilen bir gün, huzurun sırrına erişmek demektir. Günpınar, ömürden bir gün ayırmaya değerdir” diye yazdı.
Aslanları Bulmanın Güçlüğü
Hitit aslanlarını bulmakta zorlandıklarını aktaran Demirtaş, yol tabelasının yetersiz olduğunu, stabilize yolda ilerlerken kaybolduklarını, yöredeki arıcıların yardımıyla yolu bulabildiklerini anlattı. Tescilli, tarihi ve kültürel yüksek bir eserin yeterince önemsenmediğini görmenin üzücü olduğunu yazan Demirtaş, arkeolojide fotoğrafın öncüsü olan John Henry Haynes’in 1881 yılında çektiği Aslantaş fotoğraflarından da bahsetti.
Demirtaş, Aslantaşları anlattığı yazısının bir bölümünde şu saptamalarını aktardı:
"..Darende'nin Yeniköyköyünde bulunan Geç Hitit döneminin Aslanları'na ulaşmak için çıktığımız yolculuk, beklediğimizden daha zorlu geçti. Anayolda kahverengi bir yön tabelası gördük fakat tabelada mesafenin belirtilmemiş olması ve stabilize yollarda ilerlerken yol ayrımlarında yön levhalarının eksikliği nedeniyle kaybolduk.
Bir süre sonra yol kenarında bir çadır gördük. Arı kovanlarını kır çiçeklerinin arasına yerleştiren bir arıcıya rastladık. Arıcının eşi ve çocukları, Aslantaş heykellerinin yolunu tarif ettiler.
Ekili tarlalar ve meyve bahçeleri arasında geçen uzun bir yolculuktan sonra, Bekir Bey'in de yardımıyla yolumuzu bulmaya çalıştık
Yolunuzu kaybetmemeniz için dikkatli olun. Darende'den gelince yolun solunda kahverengi "Aslantaş" levhasını göreceksiniz. Levhadan sonra 2 km yolun krokisini Bekir Sözen arabanın içinde kalemle bir kağıda çizrek not aldı. "Yüksek gerilim hattını geçene kadar yolu takip edin ve yolun sağında alıç ağacının karşısındaki ikiye ayrılan yoldan sola devam ederek nihayet tarlanın ortasında yeşil otların arasında Aslantaş heykellerine ulaşırsınız ( biz böyle ulaştık).
Ancak, bu tarihi ve kültürel değeri yüksek mekânın yeterince önemsenmediğini görmek üzücüydü.
İl Kültür Turizm Müdürlüğünce "Aslantaşlar" 01.10. 2004 / 158 tescil edilmiş olmasına rağmen, ne uyarıcı, ne bilgi verici levhalar, ne de koruma amaçlı herhangi bir yapı bulunuyordu.
Yetkililerden önce dev “Taşaslanlar” yağmacılar tarafından, içinde hazine olabileceği düşüncesiyle kazılmış ve aslanların ağzı çeşitli tekniklerle oyulmaya çalışılmış. Yol arkadaşları ile o anı ölümsüzleştirmek için Aslantaşların fotoğraflarını çektik ve birlikte fotoğraflar çekildik…"
Yazının tamamına https://fikridemirtas44.blogspot.com/ adresinden erişebilirsiniz.
malatyahaber.com