SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Atatürk'ün Malatya'ya Geliş Yıl Dönümü Kutlandı

Atatürk'ün Malatya'ya Geliş Yıl Dönümü Kutlandı
A- A+ PAYLAŞ

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Malatya'ya gelişinin 93. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

Atatürk Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı'nda gerçekleştirilen törende, Malatya Valisi Ersin Yazıcı, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tuncay Altuğ, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri anıta çelenk sundu.

Törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Başkan Gürkan yaptığı konuşmada; “Malatya’mızın güneyden Anadolu demiryolları ağına bağlanması münasebetiyle ilimize teşriflerinizin 93. yıldönümünde Zat-ı Alilerinizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum. 

Harikulade seziş kabiliyetiniz ve sahip olduğunuz meziyetler ile Milletimizin neleri isteyip istemediğini, özlemini çektiği hususları çok iyi bilen ve tespit edebilen bir lider olarak bizlere her daim rol model oldunuz. Sizin manevi şahsınızdan almış olduğumuz ilhamla, bugün çok büyük atılımlar gerçekleştiriyor, artık dünyanın söz sahibi ülkelerinden biri haline gelmiş bulunuyoruz. 2020 yılında yaşadığımız 24 Ocak tarihli Elazığ depremi, ardından baş gösteren pandemi ve son olarak 6 Şubat 2023 depremine rağmen, hem ülke de hem de Malatya’da karamsarlığa düşmeden yolumuza azimle devam ediyoruz. 

‘Feyizli Malatya’ ifadenize binaen insanlık medeniyetinin başladığı Anadolu’yu anayurt yapan destan şehrimiz Malatya’mızı yeniden ayağa kaldırmak için Devletimiz ile birlikte gayret göstermeye devam edeceğiz. Ruhunuz şad olsun” ifadelerini kullandı.

“Atatürk’ü şimdiki nesillere çok iyi anlatmamız lazım”

Atatürk Anıtı’ndaki törenin ardından protokol erkânı, Malatya 100. Yıl İl Halk Kütüphanesinde düzenlenen etkinliğe katıldı. Malatya 100. Yıl İl Halk Kütüphanesinde Atatürk resim sergisini gezen protokol erkânı daha sonra konferans salonunda gerçekleştirilen programa geçti. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Malatya’ya teşriflerinin 93. Yıl dönümü dolayısıyla bir program gerçekleştirildiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti bu coğrafyada kolay kurmadı. Cumhuriyet çok ağır ve zor şartlarda kuruldu. Atatürk’ü şimdiki nesillere çok iyi anlatmamız lazım. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ü doğru anlatmamız lazım. 1881 yılında başlayan 1938 yılında Cumhuriyetle birlikte sonsuzluğa erişmiş Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yaşamına büyük mücadeleler sığdırmıştır. Kısa hayatında birçok mücadeleyi yaşamıştır. Ayrıca Anafartalar’da ‘ben size taarruzu değil ölümü emrediyorum’ diyen bir komutandır. 

Cumhuriyetimizi bize armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e minnet ve şükran hislerimizi ifade etmek istiyorum. Ruhu şad olsun” şeklinde konuştu.   

Malatya Valisi Ersin Yazıcı konuşmasında  “Atatürk'ün 93 yıl önce Malatya'yı ziyaretlerine vesile olan demiryolu ağının Malatya’ya ulaştırılması olmuştur. 13 Şubat 1931 tarihinde Malatya'nın kadirşinas insanı hem Atatürk'ü ağırlamış hem de demiryoluyla ilk kez tanışmıştır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu ziyareti kapsamında, bugün Atatürk Evi Müzesi olarak varlığını idame ettiren dönemin Türk Ocağı binasında halk temsilcilerini kabul etmiş, onlarla Malatya’nın üretim, ihracat ve genel iktisadi faaliyetleri hakkında istişarede bulunmuş, ilin eğitimine ve Millet Mekteplerine dair Vali ve Milli Eğitim Müdüründen bilgiler almıştır. 13 Şubat akşamını Malatya’da geçiren Gazi, ertesi gün yine trenle Malatya’dan ayrılmıştır. 13 Şubat tarihi bu sebeple Malatya için bu kadar anlamlı ve önemli bir gündür. 

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 11 ilimizle birlikte Malatya’mızda büyük bir yıkıma uğramış, Atamızın ‘’ Önemli ve Feyizli Şehir’’ diye tanımladığı Malatya’mızı tekrar ayağa kaldırmak, depremin yaralarını sarmak için Devletimizin tüm kurumlarıyla birlikte Türkiye Yüzyılına yakışır bir şekilde imar ve ihya etmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı, minnet ve şükran duygularımla yâd ediyor, O'na ve kahraman silah arkadaşlarına, geçmişten günümüze bedenini ve ruhunu bu kutlu topraklara ve aziz milletimize adayan aziz şehitlerimize ve ebediyete intikal eden şanlı gazilerimize yüce Allah'tan rahmet diliyorum” dedi.

Malatya 100. Yıl İl Halk Kütüphanesinde gerçekleştirilen programda okunan şiirler ve sunumların ardından program sona erdi. 

Etkinlikler, Merkez Halk Kütüphanesi'ndeki anma programıyla devam etti.

Bülten- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • MECZUP (2 ay önce)
    Yahu kardeşim bu işlere yapılan masraf ile iki üç depremzadenin evi yapılırdı, bunun yakıtı iş kaybı yapılan masraflar israftan başka bir şey değil, en iyi yapacağınız şey ruhuna Fatiha okuyun daha makbule geçer.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Öz Malatyalı (2 ay önce)
    ataturk bu ulkenin başına gelmiş en güzel kişidir. sayende hala akpye ragmen ortadogu bataklığına direniyoruz.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mehmet can (2 ay önce)
    Bazı ne olduğu belli olmayanlar Ata ya ve İnönü ye yapılan güzel yorumlara eksi vermiş
    %48
    %52
    Yanıtla
  • Mesut (2 ay önce)
    Atatürk 1931 yılında Anadolu şehirlerini gezerken Malatya ya da gelmiş. Malatya’yı şöyle bir gezdikten sonra Ankara’ya dönünce ismet İnönü’ye hitaben ismet senin memleketine gittim Malatya dediğin büyük bir köymüş. Haklısınız efendim himmet ederseniz o köy şehir olacaktır. Peki, ismet Anadolu’ya kurulmasını planladığımız fabrikalardan mümkün mertebe Malatya yâda kuralım ki memleketin gelişsin. O tarihten sonra Malatya’ya mensucat fabrikası ardından tekel, şeker fabrikaları ve DDY 5 işletme bölge müdürlüğü kuruldu. Aspuzunun bu köy görünümlü viran beldesi: Türk ve alman mimar ve mühendislerce planlanarak dönemin modern bir şehir haline getirmişler.
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Mehmet can (2 ay önce)Mesut isimli kullanıcı yorumuna
    Allah rahmet eylesin büyük komutanları anca o fabrika lar şeker fabrikası hariç birilerine hediye edildi o guzelim şehrin kaymağını da uzun süredir bu şehri kuran ülkeyi kuran Ulu Önder e küfür eden kesimce yeniyor
    %54
    %46
    Yanıtla
  • MALATYA SEVDAM SİVAS GURBET (2 ay önce)
    Laik sosyal demokratik cumhuriyetimizin kurucu lideri mustafa kemal babamız nur içinde yat seni çok seviyoruz her gün saygı ve minnetle arıyoruz anıyoruz çok yaşa var ol ATATÜRK !
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Senin baban olabilir de genelleme yapman yanlış. Babamız ne demek ya Allah aşkına.
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Ahmet (2 ay önce)
    Saygı duruşunda herkesin önü ilikli, bir tanesi sere serpe,göbeğini taşırmış, güya saygı duruşunda. Yazıklar olsun..
    %64
    %36
    Yanıtla
  • CHP Malatya İl Başkanı o kişi
    %60
    %40
    Yanıtla
  • HAS Malatyalı44 (2 ay önce)
    Yaşa, var ol ATATURK.
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Olumsuz oy verenler Suriyeliler diye düşünüyorum. YASA VAR OL ULU ONDER ATATÜRK!
    %54
    %46
    Yanıtla