Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Malatya'ya gelişinin 90. yıldönümü törenlerle kutlandı.
İlk tören Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Malatya Valisi Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Selami Arslan Baro Başkanı Enver Han, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Çelenk sunumunun ardından Anıt Şeref Defterini imzalayan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ,”Büyük devlet ve siyaset adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Malatya'mızın güneyden Anadolu demiryolları ağına bağlanması münasebetiyle ilimize teşriflerinizin 90. Yıldönümünde Zat-ı Alilerinizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla yad ediyorum. Harap ve bitap düşmüş milletimizi son bir kıvılcımla kurtuluş savaşına hazırlamanız, ardından Türkiye Büyük Millet Meclisinin kurulması ve Cumhuriyetin ilanından sonra, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için ard arda gerçekleştirmiş olduğunuz inkılâpları anlatmak için çıktığınız yurt gezilerinin anlamı, her yıl bizler için daha da büyük bir önem kazanmaktadır.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, harikulade seziş kabiliyetiniz ve sahip olduğunuz meziyetler ile milletimizin neleri isteyip istemediğini, özlemini çektiği hususlar' çok iyi bilen ve tespit edebilen bir lider olarak bizlere her daim rol model oldunuz. Sizin manevi şahsınızdan almış olduğumuz ilhamla, bugün çok büyük atılımlar gerçekleştiriyor, artık dünyanın söz sahibi ülkelerinden biri haline gelmiş bulunuyoruz” diye konuştu
Yerel yönetimler olarak halkımızın talep ve ihtiyaçlarını karşılamak, onlara hizmetin en iyisini sunmak için gece gündüz demeden çalışmaya devam ettiklerini de ifade eden Gürkan,” İnsanlık medeniyetinin başladığı Anadolu'yu Anayurt yapan destar şehrimiz Malatya'mızı sizlerden miras aldığımız misyon ve vizyonla, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma hedefi doğrultusunda, yarınlara hazırlamanın heyecanı ile bütün hemşerilerim adına bir kez daha saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.
Atatürk Anıtı'ndaki törenin ardından protokol üyeleri, Atatürk Evi'ni ziyaret etti. Ziyaretin ardından Battalgazi Halk Eğitim Merkezinde bir program düzenlendi. Buradaki programda da günün anlam ve önemine ilişkin sunum ve konuşmalar gerçekleştirildi.
Program günün anlam ve önemi hakkında Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın konuşmasından sonra Malatya Lisesi öğrencisi Sabriye Nur Yıldırım’ın “Atatürk Destanı” adlı şiiri, Malatya Lisesi Tarih Öğretmeni Abdulvahap Alkan'ın "Malatya ve Atatürk" konulu sunumu ile son buldu.
VALİNİN KUTLAMA MESAJI
Bu arada Vali Baruş, Atatürk'ün Malatya ziyaretinin yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı ve şunları söyledi:
"Hayatını Türk Milletinin bağımsızlığına ve ülkemizi muasır medeniyetlerin seviyesine ulaştırma hedefine adayan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK Malatya’yı Güney Anadolu Demiryolu ağlarına kavuşturan Fevzipaşa-Malatya Demiryolu Hattının açılışı nedeniyle 13 Şubat 1931 tarihinde ziyaretleriyle güzel şehrimizi şereflendirmiştir.
Mustafa Kemal ATATÜRK’ün önderliğinde Kahraman Milletimizin İstiklal Mücadelesi zaferle sonuçlanmış, Yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurularak bu zafer taçlandırılmıştır. Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra uzun harp yıllarında harap ve bitap düşmüş memleketimizin yeniden inşası ve ihyası için her alanda çok önemli atılımlar başlatılmıştır.
Cumhuriyetimizin ilk yıllarında demir yolları Türkiye’nin savunması ve kalkınması için en önemli alanlardan biri olarak görülmüş ve konu büyük bir ciddiyetle ele alınmıştır. Atatürk’ün fikirleriyle beslenen Genç Türkiye Cumhuriyetinin sosyal ve iktisadi politikaları doğrultusunda etkili ve güvenilir ulaşımı sağlamak ve milli ekonomiyi canlandırmak için modern ulaşım şekli olan demiryollarının inşa işlerinin hızlandırılması öncelik olarak belirlenmiştir.
Demiryollarını geliştirme çalışmalarının sonuçlarını yerinde görmek isteyen ATATÜRK Fevzipaşa-Malatya demiryolu hattının açılış coşkusunu Malatyalılarla paylaşmak için BEYAZ TREN’le 13 Şubat 1931 Cuma günü Malatya’ya gelmiştir. Atatürk, Malatya’da zamanının büyük bir bölümünü bugün Atatürk Evi Müzesi olarak bildiğimiz dönemin Türk Ocağı binasında geçirmiştir. Burada halk temsilcilerini kabul etmiş, onlardan Malatya’nın üretim, ihracat ve genel iktisadi faaliyetleri hakkında fikirler almış, kooperatifleşme üzerine önerilerde bulunmuş, eğitim ve Millet Mekteplerine dair Vali ve Milli Eğitim Müdüründen bilgiler edinmiştir. Malatya’da bir gün kalan Atatürk, ertesi gün yine trenle Malatya’dan ayrılmıştır.
Malatya’nın kadirşinas insanı, bir taraftan çok merak ettiği Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı yakından görmenin heyecanını, diğer taraftan da ilk defa demiryolu ile tanışmanın sevincini birlikte yaşamıştır. Bu nedenle Malatya insanı, o günden beri 13 Şubat tarihine ayrı bir önem vermiştir.
Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal ATATÜRK'ün temellerini attığı iktisadi planlar ve kalkınma programlarını geliştirerek o günden bugüne hızla büyümüş, birçok alanda dünyanın lider ülkelerinden biri haline gelmiştir. Türkiye büyürken güzel şehrimiz Malatya’da büyüyerek gelişmiş, ekonomik ve sosyal alanda bölgesinin ve Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Tarım, sanayi, sağlık, turizm ve eğitim alanlarında önemli atılımlar yapan Malatya aynı zamanda siyaset, yönetim, kültür ve sanat alanlarında birçok önemli şahsiyet yetiştirerek ülkemizin kalkınmasına önemli katkılar sağlamıştır.
İlimizi teşriflerinin 90 ıncı yıldönümünde Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ü saygıyla yâd ediyor, O'na, kahraman silah arkadaşlarına, aziz şehitlerimize ve ebediyete intikal eden şanlı gazilerimize Yüce Allah'tan rahmet diliyorum. Malatyalı bütün vatandaşlarımızın 13 Şubat Günü’nü Mustafa Kemal ATATÜRK’ün şehrimize geldiği o günkü heyecan ile kutluyor en içten sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum."
Bülten- malatyahaber.com- iha