Malatya Belediyesi'ne ait Atıksu Arıtma Tesisi'nde çıkan çamur, gübre olarak çiftçilere veriliyor.
Malatya Belediyesi Arıtma Tesisi Müdürü Oktay Özelçi, "Atıksu Arıtma Tesisi'nde çıkan çamuru, Türkiye genelinde bir ilk olarak, tarımda gübre olarak kullanılması için çiftçimize vermeye başladık. Bunun özelliği de hayvan gübresine göre yüzde 50 organik madde ihtiva etmesi" şeklinde bilgi verdi.
Arıtma Tesisi'nde çıkan çamurun azot ve fosfor yönünden zengin olduğunu belirten Özelçi, "Bu sebeple, Malatya'da kayısı ağaçlarında, elma ağaçlarında ve buğdayda gübre olarak rahatlıkla çiftçilerimiz tarafından kullanabilir" dedi.
Özelçi, tüm analizlerin TÜBİTAK tarafından 3 yıl süreyle yapıldığını aktararak, "Biz her türlü analizi yaptırıyoruz. İçinde kesinlikle herhangi bir ağır metal yoktur. Zaten tercih edilmesi yada gübre olarak kullanılmasının sebebi de budur" diye konuştu.
Malatya Belediyesi Arıtma Tesisi Müdürü Oktay Özelçi, çiftçilere gübreyi bedava verdiklerini ancak verirken bazı şartların yerine getirilmesini istediklerini ifade ederek, "Çiftçilerden herhangi bir parasal talebimiz yok. Sadece çiftçi olduğunu beyan eden belgesini, tapusunu ve gübrenin kullanılacağı tarlanın toprak analiz sonucunu istiyoruz. Eğer çiftçinin tarlasında ağır metal varsa, biz bu gübreyi vermiyoruz" dedi.