SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Atık Su Arıtma Tesisimizde Büyük Bir Revizyon Yapacağız"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, teknik gezi ve incelemeler kapsamında MASKİ Genel Müdürlüğü İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisini ziyaret etti. Tesiste yapılan incelemeye; MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, Toygar Mahalle Muhtarı Muhittin Doğan, Boran Mahalle Muhtarı İbrahim Mazooğlu, MASKİ Genel Müdür Yardımcıları, Daire Başkanları, Şube Müdürleri ve personeller katıldı. 

Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde kapsamlı bir revizyon, bakım, onarım ve tadilat çalışması gerçekleştirecek. 

Battalgazi İlçesi Toygar Mahalle Muhtarı Muhittin Doğan, “20 senedir bu tesisimiz çalışıyor. Ancak eski sistem ile çalışıyor. Mekanik anlamda her şey teknolojiye göre revize edilecek. Gerekli çalışmaların ardından koku kaynaklı rahatsızlığımız ortadan kalkacak ve sulama ile ilgilide problem kalmayacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Battalgazi İlçesi Boran Mahalle Muhtarı İbrahim Mazooğlu ise, “Tesise 20 yıldır hiçbir yatırım yapılmadı. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’ın girişimleri neticesinde tesiste büyük bir çalışma yapılacak. Bölge halkımız çok rahat edecek. Çalışmalardan dolayı Sayın Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Tesiste yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Atıksu Arıtma Dairesi Başkanı Murat Nalçacı, “Deprem öncesinde tesisimizde hummalı bir çalışma vardı. Bakım, onarım, tadilat ve yenileme çalışmalarımız devam ediyordu. Malumunuz büyük bir deprem yaşadık. Tesisimizde zarar gördü. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’ın girişimleri neticesinde kredi ve hibelerle tesisimiz için yaklaşık 250 milyon TL’ye mal olacak bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Kısa bir süre yenilenme kaynaklı bir sıkıntı yaşanabilir. Gereken çalışmalar yapıldıktan sonra Türkiye’nin en iyi çalışan tesisi haline geleceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’a ve Genel Müdürümüz Mehmet Mert’e göstermiş oldukları ilgi ve alakadan dolayı şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın da hassasiyetle yaklaştığı doğa ve çevrenin korunması konusunda çok önemli bir çalışmayı hayata geçireceklerini kaydeden MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert,  “2003 yılında beri tesisimiz faaliyetlerine devam etmektedir. Yaklaşık 20 yıldır tesisimize herhangi bir yatırım yapılmamış. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’ın talimatları ile tesisimizi modernize etmek için kolları sıvadık. Gerekli teknolojik aletler ile birlikte tüm eksikliklerini gidereceğiz. Sayın Başkanımızın sağlamış olduğu kaynak ile birlikte en kısa süre içinde gerekli çalışmaları yapacağız. Çalışmaların ardından tesisimiz 30 yıl boyunca faaliyetlerini yürütecek. Tesisimizin mekanik kısmının tamamını yeniliyoruz. Tarihi bir yatırım. Aynı zamanda görünmeyen bir yatırım. Bölgede tarımla uğraşan vatandaşlarımız rahatsızdı. İnşallah en kısa sürede sorunsuz bir tesis haline getireceğiz. Sayın Başkanımız çevre konusunda çok hassas. Çevre ile ilgili her türlü yatırımı destekliyor ve takipçisi oluyor. MASKİ ailesi olarak bizlere destek veren Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan Başkanımıza şükranlarımızı sunuyorum” diye konuştu.

“GÜNÜMÜZ TEKNOLOJİSİNE GÖRE MODERNİZE EDİLECEK”

Asrın felaketinin ardından Battalgazi ilçesi’nde bulunan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin de büyük zarar gördüğünü söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, dönemin şartlarına göre inşa edilen arıtma tesisini modernize etmek için yenileme çalışması yapıldığını söyledi. Günümüz teknolojisine göre revizyon yapılacağını ifade eden Başkan Gürkan, “MASKİ Genel Müdürümüz, Atıksu Arıtma Dairesi Başkanımız, muhtarlarımızla beraber arıtma tesisimizin yapılan, tamir ve tadilatı görüp, değişen aksamlarıyla ilgili yapılan çalışmaları incelemek maksadıyla ziyaretlerde bulunduk. Arıtma tesisimiz 6 Şubat depreminde ağır bir şekilde etkilendi. Havuzlar çatladı. Bunların tadilatları yapıldı. 20 sene önce açılan bir tesisimiz o dönemin teknolojisi kullanılarak inşa edilmiş. Elektrik tasarrufu ve verimlilik anlamında günümüz teknolojisine uygun hale getirmek için çalışmalar yapıyoruz.  Arıtma Tesisimizin makine aksamı değiştiriliyor. Bu çalışmalarımızın maliyeti yaklaşık 250 milyon. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra koku sıkıntısı ortadan kalkacak, çamurun kurutulması sağlanacak ve elektrik enerjisinde tasarrufu sağlayacağız. Geçtiğimiz sene burada GES kurmuştuk. Güneş Enerjisi santralimiz ile arıtma tesisimizin ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini karşılayacağız. Muhtarlarımızın da belirttiği gibi buradan çıkan suyun sulama suyu olarak kullanılması için çalışmalarımız devam ediyor. Arıtılan suyun barajın ortasından deşarj edilmesi planlanıyor. Burada oluşan çamurun gübre olarak kullanılması projemiz devam ediyor. Baraj kotu ile arıtma kotu arasında yaklaşık 27 metrelik kısımda GES kurup enerji üreteceğimiz bir sistem kurmayı planlıyoruz. İller Bankası ve Çevre Şehircilik ile gerçekleştirdiğimiz bağlantılar sonucunda 4 milyar liralık bir finansman desteği alacağız. Bunun 1 milyarını buraya aktaracağız. İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimizin çevre dostu, enerji üreten ve çevrenin ekolojik dengesine zarar vermeden sulama sularının temin eden bir arıtma olmasın için çalışmalarımız devam edecek. Emeği geçen çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • CeM (11 ay önce)
    Malet-1 ve Malet-2 konteyner kentlerin bulunduğu yerlerin batı kısmındaki dereden kız yurtlarına ait kanalizasyon borusu patladığından dere gibi pis su akıyor ve o civarda kokudan durulmuyor. Defaatle Maskiyi aramamıza rağmen gelen giden yok. Malatya haber vesilesi ile bu köşeden Maski kuruluşu yöneticilerinden okuyan bir Allahın kulu var ise ne yapmamız gerekiyor ise dile getirin de o yolu izleyelim vesselam…
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ORHAN (11 ay önce)
    Evet orayı da yıkın ki bahçe evimize hiç gidemeyelim. Bir gecede tren yolu köprüsünü yıktınız. Ne önüne ne arkasına uyarı levhası koymadınız. Hiç demez mi insan burdan bir araç geçer de aşağı düşer?? Sonra ben geri dönüp MASKİ arıtma tesisinin ordan geçiyordum. Şimdi orayı da halledeceksiniz. Acele mi? En azından tren köprüsü yapılsın ondan sonra başlayın. Yok ama ancak yıkarsınız. Yapım? Belli değil.Sizden ahirette davacıyım bunu bilesiniz.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • MUSTAFA (11 ay önce)
    İleri Biyolojik Atık Su Arıtma tesisi olduğundan eminmisiniz? Eğer tesisiniz Karbon giderimi yani BOİ/KOİ düşürmek ve Azot indirgenmesi üzerine tasarlandı ise bu biyolojik arıtımdır. Azot İndirgenmesi = Amonyum/Amonyak ın Nitrit/Nitrata çevrilmesi Yani nitrifikasyon Eğer Tesiste karbonun yanında Azot ve fosfor giderimi varsa buda ileri biyolojik arıtım oluyor. Azot Giderimi= Nitrifikasyon + Denitrifikasyon Fosfor Giderimi = Ekstra bir Anaerobik havuz gerektiriyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (11 ay önce)
    8 ay olmuş su abonelik iptalinden gelecek 3 kuruş depoziti bekliyoruz. Siz bu parayı önemsemiyor olabilirsiniz ama bizim için 1 aylık ekmek parası.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet yılmaz (11 ay önce)
    Lütfen o bölgede yaşayan vatandaşa sorun su yun kanalını kontrol edin pislik lavra hastalıkları resimleyin tesis yeniden tamirat yapılıyor ama atıksu açık bir şekilde baraja dökülüyor. Malatyanın fosettifi kapalı birşekilde Arıtma tesisine geliyor arka kapısından ,Açık bir şekilde boran ve toygar köyüne boşaltıyorsunuz bu köylünün çektiyi pislik haksızlık deyilmi köylünün canı evladı torunu yokmu Hiçmi evinde misafir kabul edemiyecek ilgililere duyrulur .....?
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Ahmet yılmaz (11 ay önce)
    İyi güzel geldiniz gezdiniz fakat arka tarafını görmediniz Allah aşkına arıtmanın arka sındaki ,Biran ve toygar köyü var onlarının neler çektiyini köylüye sordunuzmu kokudan durulmuyor , İki tane muhtarı sabah erkenden çagırıp medyada resim çekilip haber yapmak olmuyor . Lütfen toygarda ve boranda yaşıyan vatandaşa mikrofonu uzattınızmı Habercilik böyle olmaz Sy,başkan ve bu haberi yapan medyadaki kıymetli arkadaşlar lütfen sizden rica ediyoruz gelin bir kahvemizi için eyer kokudan dura biliyorsanız evin anahtarını size vereceyim. Hidri meydan.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Alman (11 ay önce)
    Zamanında Alman firmanın elinden alınan iş ve yerli firma sonuç depremde ağır hasarlı enkaz bir arıtma tesisi...Acaba alman firmadan niçin alındı?
    %80
    %20
    Yanıtla