AKP Malatya Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Münir Erkal, belediyenin Atıksu Arıtma Tesisi'ne giderek incelemelerde bulundu.
Belediye Başkan Vekili Vekili Muharrem Çamurlu, bazı başkan yardımcıları ve daire müdürlerinin de bulunduğu incelemede, Erkale tesisin son durumu hakkında bilgi aktarıldı.
Tesis ile ilgili bilgiler veren Atıksu Arıtma Tesisi Müdürü Levent Akar, Arıtma tesisin 18 Ekim 2004 tarihinden itibaren tam kapasite hizmete sokulduğunu belirterek, Tesisimiz 24 saat kesintisiz biçimde 24 kişilik ekip ile çalışmaktadır. Elde ettiğimiz verileri sık sık testlerden geçirilmekte ve suyun ne kadar temizlendiği kontrol edilmektedir dedi.
İncelemelerin ardından Atıksu Arıtma Tesisine ilişkin açıklamalarda bulunan TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve Malatya Milletvekili A.Münür Erkal, Türkiye de 3600 Belediye arasında sadece 200 belediyenin arıtma tesisinin olduğunu, bunların da tam anlamıyla çalışmadığını belirterek, Bu tesisin sorunsuz biçimde tam kapasite ile devreye girmesini ve hizmet üretmesini sağlayan Belediye Başkanımız sayın Cemal Akına teşekkür ediyorum. Karakaya Baraj gölü artık kirlenmiyor, çevre kirletilmiyor, korunuyor dedi.
Malatya Milletvekili A. Münir Erkal, arıtma tesisine ilişkin çalışmaların kendi görev döneminde başlatıldığını vurgulayarak Bu tesisin istimlak yerini bulan, parasını ayarlayan, projeyi hayata geçiren kişi olmaktan mutluyum. Yıllar önce Karakaya Barajının kirlendiğini raporlarını hazırlayıp, tehlikenin büyük olduğunu söylemiştim. Bu projenin önemi ise şimdilerde ortaya çıkıyor. Biz doğal çevreyi korumanın yolunun sağlıklı kentleşmeden geçeceğini düşünerek bu planları yapmıştık. Şimdide Çevre Komisyonu Başkanı olarak TBMM Genel Kuruluna 200e yakın yasa teklifi sunduk. Bu yasalarla sadece doğal çevreyi korumayı değil, kentsel ve tarihsel çevreyi de kontrol altına alarak daha düzenli bir doğal çevrenin yaratılmasını hedefliyoruz dedi.
Malatya Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı A. Münir Erkal, atıksu arıtma tesisinin elektrik enerjisi ile çalıştığını, bunun belediyelere büyük maliyetler getirdiğini belirterek, yerel yönetimlerin atıksu arıtma tesisi ve çöp depolama tesisi gibi işletmelerinin elektrik maliyetini düşürecek yeni bir yasal çalışma içinde olduklarını ve bu konuda bir yasa tasarısının hazırlandığını söyledi.
Erkal, Belediye Başkanı Akının Sümerbank ve Meyvecilik Araştırma Enstitisü Arazisini Malatya halkının ortak kullanımı için Malatyaya kazandırdığını belirterek, Belediyemiz Sümerbank ve Meyvecilik arazisini alarak Malatyaya kazandırdı. Şeker Fabrikası içinde Belediye Başkanımız H. Cemal Akının girişimleri olmuştur. Bizde elimizden gelen gayreti göstermekteyiz. Belediye Başkanı H. Cemal Akını bu çalışmalarından ve arıtma tesisinin son bir yıl içinde yoğun bir çalışmadan sonra tam kapasite ile hizmete sokulmasından dolayı tebrik ediyorum. Tesislerden gayet memnun kaldım. Çoğu belediyelerde yetersiz çalışan arıtma tesislerinin Malatyada bu denli sorunsuz ve planlı, programlı çalışması onur verici, emeği geçenleri kutluyorum dedi.
Erkal'ın, her türlü alt yapısını 1999'da sona eren kendi belediye başkanlığı döneminde hazırladığını öne sürdüğü Atıksu Arıtma Tesisi'nin, 1999 yerel seçimlerinde Erkal'a karşı Belediye Başkanlığı seçimini kazanan Mehmet Yaşar Çerçi döneminde kredi anlaşması yapılmış, temeli MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin katıldığı törenle atılmış ve tesis, 28 Mart 2004 yerel seçimlerinden önceki hafta içerisinde düzenlenen törenle hizmete açılmıştı. Tesis geçtiğimiz aylarda da tam kapasiteyle çalışmaya başlamıştı.
TBMM Çevre Komisyonu Başkanı olan Erkal'ın, bu tesiste ilk kez inceleme yaptığı belirtiliyor.