Artık bütün çanlar Atina ve Euro Bölgesi için çalıyor. Aldığı desteğe rağmen toparlanamayan Atina maliyesi çökme noktasına geldi. Piyasalar Yunanistan’ın iflasını çoktan satın aldı. Ancak asıl korku aynı Lehman sonrasında olduğu gibi iflasın tetikleyeceği zincirleme etkinin ulaşacağı boyut.
Yunanistan’ın ekonomik dramında son perdeye gelindi. IMF/AB destekli kredi desteğini ilk olarak Mayıs 2010’da almaya başlayan Yunanistan aradan geçen süre içerisinde toparlanmak bir yana her geçen ay daha da kötü duruma düştü. Gelinen son noktada ise ülke artık IMF/AB kaynaklı krediler için şart koşulan adımları atamadığı için kendisine uzatılan son can simidini de kaybetmek üzere. IMF ve AB kaynakları Atina’nın 8 milyar Euro’luk yardım dilimi için Yunanistan’ın üzerine düşen görevleri yerine getirmesini istiyor. Atina cephesinde ise bir önceki 12 milyar Euro’luk kredi diliminde yaşananlar adeta tekrar ediyor. Yunanlı yetkililer 8 milyar Euro’luk kredinin kendilerine ulaşmaması halinde iflas bayrağını çekeceklerinin işaretini veriyor.
LEHMAN ETKİSİ KORKUTUYOR
Piyasalar ise Atina’nın iflasını çoktan satın aldı. Ancak asıl hesaplanamayan iflas sonrası yaşanacak olası gelişmeler. Lehman Brothers’ın iflasının ardından yaşananları henüz unutmayan küresel ekonomi ve finans çevreleri olası bir iflas adımı sonrası hiç hesapta olmayan zincirleme bir yıkılma senaryosunun hayata geçmesinden endişe ediyor. Tüm borçlu ülkelerle birlikte Euro sisteminin hatta Avrupa Birliği’ni sarsacak bir akımın oluşma ihtimali piyasaların Atina kaynaklı her habere sert tepki göstermesine neden oluyor. Diğer yandan geçen hafta cuma günü AB Merkez Bankası (ECB) Başekonomisti Jürgen Stark’ın istifasının yankıları da bu haftanın gündeminde olacak. İstifayla birlikte Banka bünyesinde Almanya’nın etkisinin azalıp İtalya’nın nüfuzunun artacak olması ekonomik etkilerin yanı sıra siyasi tartışmaları da beraberinde getirecek.
PAKET OLUMLU ETKİ GETİRMEDİ
ABD cephesinde de durum çok daha iyi değil. ABD Başkanı Barack Obama’nın istihdam sorunlarına çözüm için hazırladığı 447 milyar dolarlık yeni bir paketi beklenen etkiyi göstermedi. Asıl endişe ise ABD’li şirket bilançolarının gelişmelerden nasıl etkileneceği. Şirketlerin gelecek ay düşük bilanço verisi açıklaması resesyon ateşini körükleyecek.
ALMANYA, ATİNA'NIN İFLAS SENARYOLARINI İNCELİYOR
Yunanistan'ın iflas ihtimali piyasaların nefesini kesmeye devam ediyor. Cuma günü gündeme gelen spekülasyonlar sonucu dünya borsalarında sert düşüşler yaşandı. Avrupa’nın farklı başkentlerinde ise Atina’nın iflasına yönelik senaryolar artık açık açık tartışılmaya başlandı. Yunanistan’a yönelik desteklerin başını çeken Almanya'da da Maliye Bakanlığı yetkilileri Atina yönetiminin finansal çöküşünün Euro Bölgesi için ne anlamı olacağını araştırıyor. Almanya basınında yer alan haberlere göre Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Yunanistan'ın iflası olasılığı, iflasının Euro Bölgesi'nin geri kalanı için anlamının ne olacağına ilişkin senaryolar üzerinde çalışıyor.
DRAHMİ’YE DÖNÜŞ YAKIN
Yunanistan'ın iflasında ilk senaryoya göre ülkenin Euro Bölgesi'nde kalması, diğer senaryoya göre ise Atina yönetiminin ortak para birimi Euro’dan vazgeçerek, Yunan para birimi drahmiye dönüşü olasılıkları değerlendiriliyor. Yunanistan Euro Bölgesi'nde kalsın ya da kalmasın Alman yetkililerin, bu ülkenin temerrüte düşmesinin idaresinde Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EGSF) anahtar rol oynayacağına inandığına işaret edilen haberlerde, EFSF'nin, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin temmuz ayında anlaştıkları üzere mümkün olan en kısa zamanda yeni güçlerle donatılması gerektiği vurgulandı. Yunanistan'ın iflasından sonra yatırımcıların İspanya ya da İtalya'ya kredi vermeyi kesmeleri halinde bu ülkelere kredi hattı açılabileceğine dikkat çekilen haberlerde, bankalar, bilançolarındaki milyarlarca Euro’luk Yunanistan hükümet tahvillerini zarar yazmak zorunda kalırsa, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkıp çıkmayacağına bakılmaksızın her iki gelişmenin Yunanistan'ın iflası halinde beklendiği ifade edildi.
KRİZLE MÜCADELE İÇİN EK ÖNLEMLER ALINACAK
Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, hükümetin, ülkedeki mali krizle mücadele çerçevesinde, son aylarda derinleşen ekonomik durgunluğun giderilmesi için ek önlemler alınmasını kararlaştırdığını açıkladı. Venizelos, yaptığı açıklamada, hükümetin oy birliğiyle aldığı kararlar arasında, taşınmaz mal varlıklarına iki yıl süreyle ek vergi uygulanması, kaçak inşaatlarla ilgili cezaların bir an önce tahsil edilmesi ve seçimle işbaşına gelmiş, milletvekilleri, bakanlar, belediye başkanları, bölge genel sekreterleri gibi kamu görevlilerinden bir aylık maaş kesilmesi gibi önlemlerin bulunduğunu bildirdi.
"ATİNA KREDİLER İÇİN TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMELİ"
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, ''Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nin temmuz ayında açıkladığı ikinci kurtarma paketini garantiye almak için taahhütlerinin tamamını yerine getirmesi gerektiğini'' söyledi. Juppe, yaptığı açıklamada, ''Yunanistan bazı hatalar yaptı. Bu hataları düzeltmeliler, verdikleri taahhütleri onurlandırmalılar'' diye konuştu. Juppe, gelecek hafta Çin'i ziyaretinde bu ülkenin para birimi yuanın değerinin artırılmasını görüşeceğini de belirtti. Dışişleri Bakanı Juppe, ''Çin'in pozisyonunun bazı alanlarda değişiklik geçirmesi yönünde bir amacımız var, özellikle para birimi konusunda'' dedi.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.