Üzerine kurulduğu Sümerbank arazisinin Özelleştirme İdaresi'nden gerçek değerinin çok altında bir fiyatla satın alınıp inşaatının başladığı günden bu yana imar, ruhsatlandırma ve yapım aşamasındaki süreçlerde hukuka aykırı çok sayıda usulsüzlükle gündeme gelmesine rağmen Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından adeta koruma altına alınan MalatyaPark AVM’ye, Büyükşehir Belediyesi'nin bir kıyağı daha ortaya çıktı.
Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) ile AVM binası önünde ve arkasında güya kamuya terk edilen alanları bile kendisi için kullanan (AVM otoparkı ve AVM’ye giriş-çıkış yolları) AVM Yönetimi, son olarak Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin sınırsız desteğini arkasına alarak, bodrumdaki otoparkın bazı bölümlerini dükkana dönüştürmeye başladı.
RUHSATSIZ AVM'YE TADİLAT RUHSATI!.
Malatya Büyükşehir Belediyesi ise, Danıştay İdari Davalar Daireleri Kurulu’nun, Sümerbank arazisi üzerine AVM, otel, konut ve özel hastane yapımına izin veren Malatya Belediye Meclisi’nin 4 Şubat 2009 tarihli meclis kararını iptal eden Malatya İdari Mahkemesi’nin bu kararını ‘Oy birliği’ ile onaylamasıyla hukuken ‘ruhsatsız’ bir yapı konumu bir kez daha tescillenen AVM’nin bodrum katına yapılan düzenlemenin ‘yasal’ olduğunu savundu.
Konuya ilişkin muhabirimizin Büyükşehir Belediyesi’ne yönelttiği soruya verilen yazılı cevapta, AVM otoparkında bazı alanların bağımsız bölümler halinde işyerine dönüştürülmesi konusunda aydınlatıcı bilgiden uzak, anlamsız bir cevap verildi.
Büyükşehir Belediyesi’nin AVM’nin bodrumunda ne yapıldığı, nasıl bir yoğunluk kullanıldığı gibi teknik bilgi ve belgeden yoksun cevabında, MalatyaPark AVM ile ilgili olarak, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne 04.11.2015 tarihinde bir tadilat projesi sunulduğu, eksiklikler ve düzeltmeler nedeniyle tadilat projesinin 3 defa iade edildiği, nihayet, sözkonusu eksikliklerin giderilmesinden sonra tadilat projesinin 08.06.2016 tarihinde ruhsatlandırıldığı belirtildi.
Büyükşehir Belediyesi’nden konuya ilişkin sadece şu açıklama yapıldı:
“Malatya Park AVM, 02.05.2008 tarihinde ruhsat almış ve 14.11.2009 tarihinde iskân ruhsatı almıştır. Malatya Park AVM tarafından Büyükşehir Belediyemiz İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığımıza 04.11.2015 tarihinde bir tadilat projesi sunulmuştur. Yapılan incelemeler sonrası talep edilen tadilat projesi, daha önceden almış oldukları imar planındaki şartları sağlamaması nedeniyle 3 kez red edilmiştir.
Malatya Park AVM yetkilileri, tadilat projelerinde Büyükşehir Belediyemiz İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı yetkililerinin istemiş olduğu değişiklikleri yaparak tekrar başvurmuşlardır. Teknik ekibimizin yaptığı incelemeler sonrası talep edilen tadilat projesinin yasal mevzuata uygun hale getirildiği tespit edilmiş ve 08.06.2016 tarihinde tadilat proje talebi uygun görülerek ruhsatlandırılmıştır.
Konuyla ilgili talebinize istinaden 17.08.2016 tarihinde teknik heyetimiz tekrar Malatya Park AVM de inceleme yapmış olup, ilgili yapının bodrum katında yapılan imalatında ruhsatlandırılan proje ve eklerine aykırı herhangi bir durumun olmadığını tespit etmiştir.
Yapıdaki tadilat süreci, tadilat projesinde imzası bulunan özel fenni mes’ul denetiminde ve Büyükşehir Belediyemiz İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığının kontrolünde devam edecektir. Ruhsat süresi 5(beş) yıldır.”
Büyükşehir Belediyesi'nin yanıtında aksini iddia etmesine karşın, Danıştay İdari Davalar Daireleri Kurulu’nun Malatya İdare Mahkemesi’nin sözkonusu kararını onaylamasıyla hukukçular tarafından ‘ruhsatsız bir yapı konumuna düştüğü’ değerlendirilen Malatyapark AVM, etrafındaki kamusal alanları otoparka çevirdiği halde otopark sıkıntısı yaşanırken, Belediyenin izniyle zemindeki otopark alanının eklenti yapılarla daraltılmasının trafik açısından ciddi sıkıntılar yaratacağı değerlendiriliyor.
DAHA EN BAŞTAN PEŞİN KÂRLA BAŞLADI, YALANLA DEVAM ETTİ!.
Sümerbank Fabrikası'nın özelleştirme kapsamına alınmasıyla başlayan süreçte, sadece makineleri 7.5 milyon dolar civarında bir değere sahip olduğu belirtilen fabrika, 130 dönüm arsasıyla birlikte 5.5 milyon dolara Malatya Girişim Grubu'na satılmıştı. Bu grup, 5 yıl süreyle fabrikayı işletme taahhüdüyle almasına rağmen, bu taahhüdünü yerine getirmemiş, imar durumu ile ilgili olarak MHP'li eski (1999- 2004 dönemi) Belediye Başkanı Mehmet Yaşar Çerçi ile sorun yaşamış, 2004 seçimleri öncesinde "fabrikaya işçi alınacağı" vaadiyle ortaya çıkıp, binlerce vatandaşta iş umudu yaratmış, gazete ve televizyonlara verilen iş ilanlarına rağmen, seçimi Çerçi'nin, AKP adayı Cemal Akın (2004- 2009 dönemi Belediye Başkanı) karşısında kaybetmesinden sonra bu konu bir daha fabrikayı alanların hiçbir şekilde gündemine gelmemişti.
Daha sonra, imar durumu nedeniyle planı "fabrika" diye hazırlanan ve inşaat ruhsatı verilen imar durumu mahkeme konusu olmuş, planın aslında fabrika değil AVM'yi içerdiği yolundaki itirazlar mahkemece kabul edilmesine rağmen, bu AVM'nin tamamlanıp ruhsatsız olarak açılmasına gözyumulmuş, ruhsatsız olduğuna ilişkin mahkeme kararı da, basında yeralan haberler üzerine Ahmet Çakır başkanlığındaki belediye yönetimince "kullanılmayan bir kapı mühürlenerek" usulen yerine getirilmişti. Sonraki aşamalarda da, AVM'nin ruhsat sorunu devam etmesine rağmen, Malatya Belediyesi ile başlayan "kıyak" süreci Malatya Büyükşehir Belediyesi statüsünde de aynen devam etmişti.
Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin , MalatyaPark AVM’cilerin talepleri karşısında, ‘müesseseye özel’ işlerinin en son örneği geçtiğimiz Nisan ayında yaşanmıştı. MalatyaPark AVM’nin İnönü Caddesi’ne bakan cephesinde, AVM önünden geçen kamuya ait yol, bariyerle araç trafiğine kapatılarak, adeta "özel yol ve park yeri gibi" AVM yönetimine teslim edilmişti.
İli yönetenlerle, siyasilerle 'iyi ve dostane' ilişkiler kuran AVM'cilerin, bugüne kadar yasalara aykırı olarak yaptıkları imar işlemlerini engelleyecek ve bu konudaki mahkeme kararlarını uygulayacak bir devlet iradesi görülemezken, AVM'ye koruyucu-kollayıcı bakışın, yasaların ayaklar altına alınma pahasına devam ettiğine ilişkin yeni örnekler kamuoyunda ilgi ve şaşkınlıkla izleniyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com