Malatya Valisi Ulvi Saran’ın bilirkişi raporlarında değer tespit kriterleri konusunda mahkemelere ve kamu kurumlarına gönderdiği talimat niteliğindeki yazı avukatların sert tepkisine neden oldu.
Malatya Barosu’na mensup 100’ü aşkın avukat Malatya Valisi Ulvi Saran’ın mahkemelere bilirkişi raporları ile ilgili gönderdiği sözkonusu yazıyı ‘İdarenin Yargıya Açık Müdahalesi’ olarak değerlendirdi ve konuyu görüşmek üzere Malatya Barosu Genel Kurulu’nu acilen toplantıya çağıran bir imza kampanyası başlattı.
Malatya Valisi Ulvi Saran’ın mahkemelere, kaymakamlıklara ve ilgili kamu kurumlarına gönderdiği yazı ile, ‘kamulaştırma işlemleri sırasında değer tespiti yapılırken farklı değerlerin ortaya çıkmasının önlenmesi için, bundan böyle değer tespitlerinin Malatya Valiliği tarafından hazırlanan raporlardaki rakamların üstünde yapılmaması talimatını vermesinin’ kabul edilemez olduğunu belirten avukatlar, Baro Genel Kurulu’nu olağanüstü toplantıya çağırdı.
Osmanlı’da Bile Böyle Bir Talimat Verilmedi
Vali Ulvi Saran’ın sözkonusu yazısını görüşmek ve değerlendirmek üzere Malatya Barosu Genel Kurulu’nu olağanüstü toplantıya çağıran bir metin kaleme alan avukatlar, böyle bir uygulamanın kuvvetler ayrılığı ilkesinin olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde değil, padişahlıkla yönetilen Osmanlı İmparatorluğu’nda bile görülmediğine vurgu yaparak şöyle dedi: “Malatya’da idarenin yargı üzerinde baskı yaptığı günde en azından 3-5 defa Baro’da konu edilmekte ve basında yer almaktadır. Bu konuda tartışmalar sürerken sözkonusu yazı ile açık olarak emir verilip tehdit edilmektedir’
Hazine Avukatlarının Mahkemeden Valinin Talimatına Uymasını İstemesi Büyük Tehlikedir
Malatya Valisi’nin yazı ile birlikte Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek ve Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli mühendis Şahin Çelik’e hazırlatılan ‘değer tespit’ raporunu da mahkemelere gönderdiği belirtilen avukatların genel kurul çağrı metninde daha sonra şu görüşlere yer verildi: ‘Yapılan işlem Osmanlı döneminde bile örneği olduğu düşünülemeyen bir işlemdir. Yine bunun kadar başka tehlikeli bir olay da Hazine’nin taraf olduğu davalarda Hazine vekilleri bu belgeyi kaynak göstererek mahkemelerce bu emre göre işlem yapılması ve karar verilmesini istemeleridir. Bu sözümüzü doğrulayan 08.03.2012 günlü dilekçe sureti ekte olduğu gibi aslı da 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2011 / 96 Esas sayılı dosyasındadır’.
Avukatlık yasasının 83-84-85-86-87 ve 88. Maddeleri gereğince Malatya Barosu Genel Kurulu’nun olağanüstü toplanarak Vali Ulvi Saran’ın bilirkişi değer tespit raporlarını Valilik tarafından hazırlanan rapora bağımlı hale getirmesi ve bunu talimat niteliğindeki bir yazı ile mahkemelere bildirmesinin yasalara uygunluk ve aykırılık durumunu görüşülmesi talep edilen çağrı metninde ayrıca, konunun yargı bağımsızlığı bağlamında değerlendirilip sonuca bağlanması da istendi.
Güncel bilgilere göre, Malatya Barosu’na mensup 405 avukat bulunuyor. Avukatlık Yasası’nın ilgili maddelerine göre baroya mensup avukatların 5’de 1’inin görüşme konularını belirten yazılı istemi ile Baro Genel Kurulu olağanüstü toplanarak, toplantının yapılmasını gerektiren gündem maddelerini görüşerek karara bağlamak zorunda.
Malatya Valisi’nin mahkemelere gönderdiği yazıyı ‘Anayasa’nın kuvvetler ayrılığı ilkesini ihlal ve bağımsız yargıya açıkça müdahale’ olarak niteleyen 100’ü aşkın Malatya Barosu mensubu avukatın Baro Genel Kurulu’nu olağanüstü toplantıya çağıran dilekçesi hafta içinde Baro Başkanı Eyüp Kutlubay’a teslim edileceği öğrenildi. Kutlubay, imzaların kendisine teslim edilmesinden sonra Avukatlık Yasası’nın ilgili maddeleri gereğince 15 gün içinde Baro Genel Kurulu’nu toplantıya çağırmak zorunda.
İmzaların Geri Çekilmesi İçin Baskı Yapılıyor İddiası
Bu arada, Baro Genel Kurulu’nu acilen toplantıya çağırma talebinde bulunan ve bu konuda hazırlanan dilekçeye imza koyan bazı avukatlara içinde siyasi ve bürokratik kanalların olduğu değişik yerlerden imzalarını çekmeleri yönünde baskı yapıldığı iddia ediliyor. Ancak, bugüne kadar imza veren avukatlardan imzasını geri çeken kimse olmadığı belirtiliyor.
Öte yandan, Baro Başkanı Eyüp Kutlubay’ın ise, genel kurul toplantısında gerek kalmadan görüşmeler yolu ile sorunun çözülmesi için (Valilik yazısının geri çekilmesi) girişimlerde bulunduğu, ancak henüz bir sonuç alamadığı öğrenildi.
Haber: Niyazi DOĞAN